Toate țările membre vor pune în aplicare, în următoarele 20 de zile, decizia Consiliului Uniunii Europene din 21 mai, conform căreia 9 categorii de produse de unică folosință din plastic, cum sunt paiele de băut sau bețișoarele de urechi, vor fi interzise.
Decizia survine ca urmare a măsurilor luate de UE pentru reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.
Lista produselor este următoarea:
– Bețișoare de urechi (cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Directivei 90/385/CEE a Consiliului sau al Directivei 93/42/CEE a Consiliului UE)
– Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)
– Farfurii
– Paie pentru băuturi (cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Directivei 90/385/CEE a Consiliului sau al Directivei 93/42/CEE a Consiliului)
– Agitatoare pentru băuturi
– Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
– Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:
(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet,
b) sunt de regulă consumate din recipient,
(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare;
– Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora;
– Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.
Directiva prevede date diferențiate de transpunere în ceea ce privește anumite măsuri:
- interdicțiile și obligațiile de marcare vor trebui să fie transpuse în termen de doi ani de la intrarea în vigoare;
- dopurile și capacele fixate trebuie să rămână atașate în cazul tuturor recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei;
- obligațiile suplimentare privind responsabilitatea extinsă a producătorilor vor trebui să fie puse în aplicare în perioada ianuarie 2023-31 decembrie 2024, în funcție de produs.
Decizia din 21 mai va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune în dreptul lor național. Conform reprezentanților consiliului, Directiva urmează o abordare similară cu cea a Directivei din 2015 privind pungile de plastic, care s-a bucurat de succes și care a avut drept consecință o schimbare rapidă în comportamentul consumatorilor. Atunci când vor fi puse în aplicare, noile măsuri vor aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru economie.