Consiliile locale ar putea înființa compartimente de control pentru asociațiile de proprietari

Traian Dobre
02 martie 2017 2 min read
Propunerea legislativă conține mai multe modificări la Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, printre acestea numărându-se și schimbări în privința votului majorității din cadrul asociațiilor de proprietari...

Primăriile vor avea angajați care se vor ocupa de îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari, de verificările contabile ale acestora, dacă proiectul legislativ depus în acest sens la Senat va fi adoptat.

Propunerea legislativă conține mai multe modificări la Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, printre acestea numărându-se și schimbări în privința votului majorității din cadrul asociațiilor de proprietari.

“Prezenta propunere vine să clarifice principiul reprezentativității ce stă la baza funcționării asociațiilor de proprietari, astfel că hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora, dacă există împuterniciri semnate de către proprietarii în numele cărora se votează”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Excepție vor face președinții și cenzorii asociațiilor, care nu au voie să reprezinte membrii absenți, pentru “eliminarea abuzurilor”, se mai argumentează de către inițiatori.

Proiectul prevede și termenul până la care se convoacă o nouă adunare generală, dacă nu există cvorum.

Art. 24

„(2) Dacă prin convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată și reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.”

Parlamentarii vor să includă în lege și eventuale asigurări pentru riscurile proprietății comune, astfel că asociațiilor vor putea încheia polițe de asigurare, dacă proprietarii și-au dat acordul.

Art. 44 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Pentru riscurile cu privire la proprietatea comună, asociația de proprietari, în numele proprietarilor asociați care și-au dat acordul prealabil, poate încheia polițe de asigurare.”

Consiliile locale vor fi obligate, prin modificările la actul normativ, să înființeze compartimente speciale care se vor ocupa și cu îndrumarea asociațiilor de proprietari, dar și cu controlul acestora, inclusiv pe aspectele financiar-contabile.

Art. 53, alin. (2) va avea următorul cuprins:

„(2) Consiliile locale ale municipiilor, orașelor, comunelor și ale sectoarelor municipiului București îndrumă, sprijină și verifică asociațiile de proprietari pentru îndeplinirea obligațiilor locale ce le revin asupra proprietății comune.”

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată, și așteaptă avizele Consiliului Legislativ și Guvernului, pentru a intra la vot în plen.

Ai nevoie de Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo