O echipă internațională de matematicieni coordonată de Thomas Hales, profesor la Universitatea Pittsburgh, a furnizat o soluție oficială pentru conjectura lui Kepler.

Conjectura lui Kepler e o problemă celebră din geometria discretă, care a rămas nerezolvată timp de peste 300 de ani.

Studiul a fost publicat recent în revista Forum of Mathematics, Pi, publicată de Cambridge University Press.

Conjectura Kepler este o problemă celebră din geometria discretă, care vizează găsirea celui mai eficient mod de includere a unor sfere într-un spațiu dat. Răspunsul, deși nu era dificil de ghicit, a fost însă deosebit de dificil de dovedit. Johannes Kepler, un renumit matematician și astronom, a prezis soluția în urmă cu 300 de ani, însă nu a putut să o demonstreze.

Nimeni nu a reușit să facă acest lucru timp de 300 de ani.

În 1998, profesorul Thomas Hales și unul dintre studenții lui, Sam Ferguson, au anunțat că au găsit o soluție. Însă aceasta era atât de lungă și de complicată, încât o echipă de 12 matematicieni au petrecut ani întregi lucrând la verificarea ei, înainte de a renunța la acest demers.

“Verdictul experților a fost că soluția pare să funcționeze, dar ei nu aveau timpul și energia necesare pentru a verifica totul într-o manieră extinsă”, a spus Henry Cohn, editor al revistei Forum of Mathematics, Pi.

“Demonstrația a fost publicată în 2005 și nu au fost identificate erori ireparabile, însă aceea era o situație nesatisfăcătoare, deoarece soluția părea să se afle dincolo de posibilitatea comunității de matematicieni de a opera o verificare extinsă a teoriei”, a adăugat Henry Cohn, care este și cercetător la Microsoft Research New England din Cambridge, Massachusetts.

“Pentru a remedia această situație și pentru a demonstra certitudinea, profesorul Hales a apelat la computere, folosind tehnici de verificare formale. El și echipa lui de colaboratori au scris întreaga soluție, cu detalii extraordinare, folosind logica strict formală, pe care un program computerizat a verificat-o apoi cu o rigoare perfectă. Acest studiu este rezultatul analizei lor complete”, a explicat profesorul Cohn, conform Agerpres.

Noul studiu nu doar că a rezolvat o problemă de matematică veche de trei secole, ci reprezintă și un pas uriaș făcut în domeniul verificărilor computerizate ale unor demonstrații matematice complexe, au precizat specialiștii de la Cambridge University Press, cea mai veche tipografie universitară din lume.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here