Firmele care își plătesc taxele și impozitele înainte de termen, adică se supun principiului conformării fiscale voluntare, așa cum este numit în domeniul fiscal, vor avea stimulente de la stat, sume care vor fi reduse din impozitul pe profitul datorat în anul de referință.

Dacă în primul an fiscal această sumă returnată pornește de la 30%, ea crește progresiv, cu 40% și 50% în al doilea an consecutiv și apoi în al treilea și următorii. Aceasta este propunerea de modificare a Codului Fiscal, inițiată la Senat de zeci de parlamentari liberali, care susțin că așa cum Fiscul sancționează cu enalități și dobânzi întârzierile la plată, ar trebui, în schimb, să-i “premieze” pe cei care își achită obligațiile fiscale înainte de termen. Și nu sunt puține firmele care respectă conformarea voluntară fiscală, 82% dintre el fiind cu taxele și impozitele la zi, iar numai 18% au datorii, mai arată senatorii și deputații.

După art. 22 se introduc două noi articole, 22 indice 1 și 22 indice 2.

Art. 22 indice 1
  • (1) Contribuabilii care nu înregistrează debite la bugetul general consolidat iar în cursul anului fiscal în care s-a înregistrat profitul, și-au onorat la termen toate obligațiile fiscale, beneficiază de stimulente fiscale.
  • (2) Stimulentul fiscal acționează progresiv, după cum urmează:
    • a) Recuperarea a 30% din impozitul pe profitul datorat în anul de referință
    • b) Recuperarea a 40% din impozitul pe profitul datorat pentru al doilea an consecutiv în care contribuabilul îndeplinește criteriul de la alin. (1)
    • c) Recuperarea a 50% din impozitul pe profitul datorat pentru al treilea an consecutiv și anii următori, în care contribuabilul îndeplinește criteriul de la alin. (1)
Dacă firma înregistrează debite sau întârzieri, stimulentul încetează. Conform modificărilor, impozitul recuperat poate fi utilizat doar pentru dotarea și dezvoltarea agentului economic în cauză – achiziții de echipamente/programe informatice, realizarea de construcții noi sau extinderea celor existente, exrinderea capacităților de producție, sau formarea profesională a angajaților, ucenicilor sau studenților practicanți. Termenul de folosire a acestor fonduri este de maxim 3 ani. Actul normativ se adresează tuturor persoanelor juridice impozabile, indiferent că vorbim de companii, microîntreprinderi sau alte persoane juridice.

Inițiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică în procedură de urgență la Senat. După ce va trece de această cameră, va primi votul final al deputaților și va schimba legea, dacă modificările vor fi aprobate în această formă.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here