Pe ordinea de zi a şedinţelor comisiilor parlamentare este înscrisă astăzi, la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor, şi proiectul de Lege pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Codul Penal care intervine asupra reglementărilor privind conflictul de interese, dezincriminarea acestuia stârnind o serie de reacţii dure din partea oficialităţilor.

Conflictul de interese

Potrivit articolului 301 din noul Cod penal, conflictul de interese reprezintă fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial:

  • pentru sine;
  • pentru soţul său;
  • pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv;  
  • pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat/ beneficiază de foloase de orice natură.

Conflictul de interese se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (alin. 1)

Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. (alin. 2)

cp301b
Sursa foto: Lege5.ro

Modificările propuse

Proiectul de act normativ aflat în discuţie propune modificarea titlului articolului 301 prin înlocuirea sintagmei “Conflictul de interese” cu sintagma “Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane“, precum şi modificarea alin. (2) în sensul includerii unor situaţii pentru care dispoziţiile actuale să nu se aplice, respectiv:

  • ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta;
  • exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora.

cp301
Sursa foto: Camera Deputaţilor

Ce reprezintă, de fapt, această modificare?

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la solicitarea HotNews.ro, a declarat că „Adoptarea în varianta propusă şi care urmează a fi dezbătută în Parlamentul României ar duce la dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese , prevăzuta în varianta actuală la art. 301 alin 1) Cod Penal, fapt ce ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupţiei la nivel inalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunţa, pentru acest  gen de fapte,  achitarea unor inculpaţi deja trimişi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare,  în care sunt implicate persoane cu funcţii importante.

Instituţia a mai precizat că infracţiunea de conflict de interese face obiectul investigaţiilor aflate în competenţa sa, atunci când este asociată cu o infracţiune de corupţie sau asimilată corupţiei.

Poziţia Preşedintelui

Potrivit unui comunicat de presă publicat astăzi, 26 mai 2015, pe site-ul preşedinţiei, Klaus Iohannis  a declarat că nu este de acord cu „cu modificarea art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.”.

Preşedintele României a ţinut să menţioneze că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau va sesiza Curtea Constituțională.

Ai nevoie de Noul Cod penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here