Vineri, 28 iulie 2017, intră în vigoare o serie de modificări legislative aduse Codului penal privind infracţiunea de conflict de interese, care va deveni “folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Pe lângă această redenumire, se remarcă şi alte schimbări la nivelul definirii infracţiunii şi aplicării pedepsei asociate.

Noua formă

Prin Legea nr. 193/2017 se stabileşte că folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane reprezintă fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Aceasta se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.

Dispozițiile de mai sus nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:

  • emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
  • exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligații impuse de lege, cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de aceasta.

Ce se schimbă, mai exact?

Denumire. Conflictul de interese devine “folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Pedeapsă. Deşi pedeapsa cu închisoarea rămâne aceeaşi (1-5 ani), în actuala formă interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică este generală, fără referinţe către o anumită perioadă de timp, însă de mâine aceasta va fi temporară, dispusă pe o perioadă de 3 ani.

Faptă restrânsă. În noua formă se pedepseşte doar îndeplinirea unui act prin care s-a obţinut un folos patrimonial, nu şi participarea la luarea unei decizii prin care s-a obţinut un folos patrimonial.

“Beneficiari” eliminaţi. Nu se mai pedepseşte infracţiunea dacă folosul patrimonial a fost obţinut pentru o altă persoană cu care funcţionarul public s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.

Aplicare. Cu titlu de noutate, dispoziţiile nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Legea nr. 193/2017 asupra Codului penal (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

conflictul de interese_iulie2017

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Trai neneaca pe functionarul public : salariu mărit , liber la afaceri si spagi dar , atentie , nu cu rudele. Nu . Doar cu prietenii. Ce însemna aia sa faci o golaneala de care trebuia sa stie bunica. Era chiar rusinos. Asa , cu amanta , cu un prieten , merge. Rusine sa le fie tuturor celor care au participat la aparitia acestei modificari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here