Departe de a reprezenta un element de noutate, fenomenul îmbătrânirii populației afectează întreaga Uniune Europeană, punând presiune atât asupra bugetelor statelor membre, cât și asupra mediului de afaceri si a cetățenilor.
România nu face exceptie de la regulă, fiind chiar fruntașă în rândul statelor celor mai afectate de fenomenul îmbătrânirii, arată raportul Comisiei Europene “Îmbătrânire activă și solidaritate între generații. O imagine statistică a Uniunii Europene 2012 ” (Active ageing and solidarity between generations. A statistical portrait of the European Union 2012)[1].
Dincolo de dezbaterile existente la nivel de politici publice privind prelungirea perioadei de muncă, promovarea sistemului pensiilor private și reducerile bugetare, în ultimă instanță, deciziile se răsfrâng tot asupra cetățeanului, indiferent de statutul său pe piața muncii.
Cu modificări legislative numeroase, criterii și documente doveditoare necesare, persoana activă aflată în prag de pensionare este, probabil, cea mai avidă de informații clare privind posibilitatea de a beneficia de sistemul de pensii publice.
În acest context, cetățenii care cunosc activitatea Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (BCC) se adresează acestora solicitând informații pentru a-și rezolva problemele. După cum este prezentat și în cazul de mai jos, consilierii BCC colectează și analizează informațiile relevante pentru a sprijini cetățeanul în rezolvarea situațiilor cu care se confruntă.
Problema: Fiind născut în data de 1 august 1954, domnul G. are în prezent 58 de ani. Întrucât beneficiază de o vechime în muncă de 38 de ani (dintre care peste 26 de ani grupa 2), acesta s-a adresat BCC din localitatea sa pentru a afla când se poate pensiona și care este stagiul total luat în calcul în vederea pensionării având în vedere anii de încadrare în grupa 2 de muncă.
Răspuns: Din analiza datelor furnizate de domnul G, consilierul BCC l-a informat pe acesta că, punând în oglindă data de naștere (01 august 1954) cu prevederile din Anexa nr. 5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, data la care domnul G. ar putea solicita înscrierea la pensie pentru limită de vârstă este la împlinirea vârstei de 65 de ani (1 august 2019), cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Cu toate acestea, în temeiul Art. 55 din Legea nr. 263/2010, în cazul în care solicitantul a realizat stagiul complet de cotizare, pentru activitatea desfăşurată în condiţii speciale de muncă la care face referire domnul G. (26 ani în condiţii deosebite), vârsta standard de pensionare se reduce cu 6 ani la 6 luni, dacă încadrarea în grupa de muncă (conform legislaţiei anterioare) este corectă.
În aceste condiții, dat fiind că stagiul de cotizare necesar ca domnul G. să se poată pensiona ar fi de 35 ani, ori domnul G. a cotizat 38 de ani, consilierul BCC a apreciat că poate fi înaintată solicitarea de pensie pentru limită de vârstă la data de 01 februarie 2013, beneficiind de reducerea conferită de art. 55 al Legii nr. 263/2010, dacă legislaţia actuală cu privire la pensionare rămâne în vigoare.
[1] Accesati http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-EP-11-001/EN/KS-EP-11-001-EN.PDF pentru a vizualiza textul complet (în limba engleză) al raportului.
contractul cas este format din ;cnas,cnpas,dgaspah,….de ce nu se mentioneaza fiecare institutie si cu ce te ajuta in momentul terminarii contractului….
o zi buna
Buna ziua
Am si eu o problema ; in anul 2010 am fost diagnosticata cu ciroza hepatica . Am carte de munca , dar de la revolutie (1989) , pe unde am lucrat , nu mi s-a operat deloc in ea . Am fost la controale dupa iesirea din spital , si doamna doctor mi-a intocmit un referat medical pentru pensionare , dar la comisie mi-a spus ca nu am vechimea necesara , si m-a trimis la primarie pentru ajutor social ; aici am depus dosarul acum un an , si nici pana acum nu am primit nici macar un raspuns . Deci eu de 2 ani si jumatate nu am beneficiat de nici un ajutor financiar ; nu mai pot nici macar tratamentul pe care trebuie sa il iau din lipsa banilor
V-as multumi din suflet daca m-ati putea sfatui ce am de facut ; cui ar trebui sa ma adresez ???
Bună ziua,
Pentru a afla un răspuns pertinent la problema dumneavoastră, vă recomandăm să intraţi pe forumul nostru, care se află la următoarea adresă: http://forum.legestart.ro/
Vă mulţumim!