Mai mulți parlamentari liberali propun reducerea cu 5% a impozitului pentru asigurările sociale, pentru ca firmele mici și mijlocii să fie susținute la majorarea capitalului și scăderea șomajului.
Inițiatorii modificării Codului Fiscal susțin că munca “e taxată excesiv în România, față de multe țări europene”: “La prima vedere, această reducere cu un procent de până la 5% a cotelor de contribuții datorate bugetului asigurărilor sociale de stat ar provoca un prejudiciu la bugetul asigurărilor sociale și chiar la bugetul consolidat. În fapt, practica economică a demonstrat că această scădere se poate amortiza rapid prin impozitele și contribuțiile sociale pe care persoanele nou-angajate le plătesc bugetului public”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului. Mai mult, spun parlamentarii, alte efecte benefice ca urmare a acestei reduceri a impozitelor la asigurări vor fi: creșterea bazei de impozitare, a productivității muncii, implicit a investițiilor și gradului de bunăstare al cetățenilor.
Singura completare pe care o aduce proiectul legislativ este la art. 138, dup care se introduce un nou artcol, art. 138 indice 1:
- Pentru angajatorii din categoria IMM se stabilește o derogare în funcție de numărul de persoane angajate în ultimul an fiscal din categoriile șomeri, tineri absolvenți între 18 și 35 de ani, ori persoane între 55 și 65 de ani, care nu lucrează de minim 3 luni, după cum urmează:
- a) În condiții normale de muncă, o creștere a numărului de angajați în cadrul societății între 20%-49% reduce contribuția datorată de angajator de la 15,8% la 10,8%, iar creșterea între 50%-100% presupune reducerea contribuției la 5,8%;
- b) În condiții speciale de muncă, o creștere a numărului de angajați, din categoriile mai sus menționate, în cadrul societății între 20%-49% reduce contribuția datorată de angajator de la 20,8% la 15,8%, iar creșterea între 50%-100% presupune reducerea contribuției la 10,8%.