Angajații din turism, cel mai greu lovit domeniu în urma pandemiei, vor putea beneficia de șomaj dacă vor avea stagiul de cotizare anterior acestei perioade de 8 luni, și nu de 12 luni, așa cum prevede acm legislația. Inițiativa a fost pusă în dezbatere publică în Senat, prima camera parlamentară sesizată.
Parlamentarii consideră că în contextual prelungirii stării de urgență, operatorii economici care desfăşoară activităţi sezoniere în turism nu îşi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale, iar salariaţii sezonieri nu vor mai fi angajaţi, decât, în cel mai bun caz, pentru o perioadă de maxim 1-3 luni (iulie- septembrie 2020), astfel încât aceştia vor rămâne fară niciun venit. Chiar și în cazul în care angajații din acest domeniu ar lucra în perioada iulie-septembrie 2020, tot nu vor putea îndeplini condițiile de acordare a unei indemnizații de șomaj, respectiv condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii. Mai mult, acești salariați vor fi afectați și în anul următor la depunerea cererii de şomaj nu vor avea stagiu de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii.
Propunerea legislativă prevede derogarea angajaților HORECA de la această prevedere.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, se modifică şi se completează după cum urmează:
- Prin derogare de la prevederile lit. a) alin. 1 al art. 34 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pentru şomerii care deţin calificări în profesiunile specifice activităţilor hoteliere şi de turism prevăzute la art. 25 din OG nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, stagiul de cotizare este minimum 8 luni în ultimele 24 luni premergătoare înregistrării cererii de şomaj, pentru anul 2020 (minim 6 luni în anul 2019 + minim 2 luni în anul 2020) şi anul 2021 (minim 2 luni în anul 2020 + minim 6 luni în anul 2021).
Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie votată ulterior Senatului și în Camera Deputaților.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României