Ministerul Apărării schimbă condițiile de acordare a gradelor pentru rezerviști, veterani și fostele cadre din armata României din perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961.

Astfel, conform proiectului postat pe pagina Ministerului Apărării, un cadru militar în retragere poate beneficia de cel mult două ori de prevederile Legii nr. 80/1995.

Art. 10

(1)    Propunerile privind acordarea gradelor/înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în retragere se înaintează ierarhic prin structura centrală a entităților prevăzute la art. 9, cu cel puțin 60 de zile înaintea datelor prevăzute la alin. (3).

(2)    În cel mult 30 de zile, direcția calității vieții personalului centralizează, analizează și promovează propunerile pentru aprobare.

De asemenea, proiectul prevede modificarea uneia dintre condițiile de acordare a gradului următor:

d) să nu fi fost trecuți în rezervă/retragere din motive disciplinare, prin demisie sau la cererea militarului respectiv.

Și pentru acordarea gradului de general de brigadă/similar, militarul trebuie să îndeplinească alte condiții:

– Să fi deținut în activitate gradul de colonel/similar cel puțin 3 ani

– Să fi deținut calificativul “foarte bine”, o funcție de șef de secție superioară într-o structură central, sau de comandant/director/președinte, inclusive la nivelul asociațiilor cadrelor militare în rezervă sau în retragere de la nivel județean.

După perioada de dezbatere publică, proiectul de ordin va fi semnat de ministrul Apărării și publicat în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Ai nevoie de Legea nr. 80/1995? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here