Condiții de respectat pentru accesul în bazele sportive, la evenimentele sportive, săli de fitness și aerobic

Redacţia
21 mai 2021 5 min read
Ordinul nr. 310/708/2021 pentru aprobarea regulamentelor privind condițiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activității de natație în bazinele acoperite
Ordinul nr. 310/708/2021 pentru aprobarea regulamentelor privind condițiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activității de natație în bazinele acoperite și în aer liber din România, în vederea desfășurării activităților sportive în spații închise, desfășurării activităților de pregătire fizică în săli de fitness și aerobic, respectiv accesul spectatorilor la evenimentele sportive a fost publicat în Monitorul Oficial la 20 mai 2021.
 Accesul în bazele sportive
Potrivit ordinului, în bazele sportive este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția momentelor când sportivii desfășoară antrenamente, conform metodologiei descrise în Ordinul ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, cu modificările ulterioare:

- măștile de protecție sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun;

- înainte de a pune masca de protecție, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

- masca de protecție trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat;

- masca de protecție nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măștii de protecție, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun);

- după folosire, masca de protecție se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor;

- nu se recomandă reutilizarea măștilor de protecție;

- în cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii de protecție este recomandată în orice circumstanță (de exemplu, în spațiile deschise, la domiciliu).

 
Condiții pe care trebuie să le îndeplinească bazele sportive
  1. Bazele trebuie să fie împrejmuite.
  2. Fiecare punct de acces trebuie să fie păzit.
  3. Trebuie să se facă triajul observațional al participanților la activitatea sportivă și măsurarea temperaturii corporale la intrarea în baza sportivă: în cazul în care o persoană manifestă simptomele de COVID-19, nu i se va permite accesul în baza sportivă și i se va recomanda să contacteze medicul de familie.

În cazul înregistrării unei temperaturi peste 37,3°C, se repetă termometrizarea după 5 minute de repaus. Dacă temperatura ridicată se menține, persoanei în cauză i se va recomanda să contacteze medicul de familie sau autoritățile sanitare.

  1. La accesul în bază, persoanele trebuie să fie înregistrate într-un tabel nominal, pentru a facilita ancheta epidemiologică, în cazul descoperirii unui caz de infectare cu SARS-CoV-2.
  2. Accesul este permis numai în funcție de capacitatea bazei, pentru a evita aglomerația: numărul maxim de utilizatori se va calcula în funcție de suprafața totală a spațiilor dedicate pregătirii fizice și sportive, astfel încât fiecărei persoane să îi revină un spațiu de cel puțin 7 mp.
  3. Accesul trebuie să se facă pe bază de programări prealabile, calculate în așa fel încât să se permită suficient timp între utilizatori pentru dezinfectarea spațiului.
Condițiile practicării sporturilor individuale în aer liber
Este permisă practicarea tuturor sporturilor individuale în aer liber, cu asigurarea măsurilor de protecție sanitară a sportivilor. De asemenea este permisă pentru practicanții tuturor sporturilor pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc.). Numărul maxim al persoanelor care pot participa împreună la o activitate sportivă este stabilit prin legislația în vigoare - Pe tot parcursul antrenamentului trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță de minimum 1 m față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente.

- În cazul sportivilor de performanță, care sunt asistați de antrenor și alți specialiști, distanța de siguranță trebuie păstrată inclusiv în timpul ședințelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este prezent, el trebuie să poarte echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul.

- Este interzisă eliminarea salivei în spațiul de antrenament, dat fiind că particulele de salivă sunt mediul cel mai propice pentru răspândirea SARS-CoV-2.

- Materialele și echipamentele sportive (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosite exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectate complet, înainte de a trece de la un sportiv la altul, cu produse biocide avizate/autorizate.

Condiții după antrenament

- Materialele sportive trebuie să fie dezinfectate cu atenție, după fiecare folosire, cu produse biocide avizate/autorizate.

- Echipamentul folosit în timpul antrenamentului, după utilizare, trebuie colectat direct într-o pungă de plastic închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălat/curățat la o temperatură adecvată.

- Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauțiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esențial, în zona de fizioterapie/kinetoterapie trebuie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecție personală.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo