Anual, zeci de mii de români își petrec vacanțele în Turcia, conform datelor puse la dispoziție de agențiile de turism. Mulți dintre turiștii români își aleg vacanțele în Turcia pe cont propriu, astfel că numărul celor care ajung pe malurile Bosforului este mult mai mare decât în statistici.

Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe pagina sa condițiile de călătorie în Turcia, atenționând, totodată, că deplasările în această țară ar trebui evitate, în afara celor necesare.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Autoritățile turce au dreptul de a stabili cine poate intra/ieși în/din Turcia. Reprezentanțele diplomatice/consulare ale României din Turcia nu pot interveni în favoarea cetățenilor dacă aceștia nu îndeplinesc condițiile de intrare/ieșire.

Intrarea pe teritoriul Republicii Turcia pentru cetăţenii români este permisă cu orice tip de pașaport – diplomatic, de serviciu, simplu, electronic, temporar – cu condiția ca valabilitatea să fie de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală. MAE avertizează că toți cetățenii trebuie să acorde atenţie la efectuarea controalelor de frontieră/vamale şi să se asigure că li s-a aplicat în paşaport ştampila de intrare în Turcia. Lipsa ştampilei de intrare poate conduce la aplicarea de amenzi şi/sau expulzare (până la finalizarea cercetării se consideră că s-a intrat ilegal).

Nu se permite intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească, cartea provizorie de identitate românească sau buletin de identitate românesc, cu excepția călătoriilor internaţionale efectuate cu avionul, când se intră/iese din țară numai pentru tranzit aeroportuar (fără părăsirea zonei de tranzit a aeroportului).

Atenție! Dacă vi se permite (din eroare) îmbarcarea în avion cu o carte de identitate românească, vă anunţăm că la sosirea în Turcia nu va fi posibilă părăsirea zonei aeroportuare şi intrarea pe teritoriul acestui stat şi veţi fi returnaţi către aeroportul din care aţi plecat. În astfel de situaţii reprezentanţele diplomatice/consulare ale României din Turcia (Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Istanbul, Consulatul General al României la Izmir) nu vă pot sprijini, întrucât emiterea de titluri de călătorie sau paşapoarte temporare în zonele aeroportuare de tranzit nu este posibilă şi nici nu este permisă de către autorităţile turce.

Cetăţenii români care intenţionează să călătorească cu autoturismele personale în Turcia trebuie să aibă în vedere următoarele:

• pentru stabilirea itinerariului, să se informeze şi pe teritoriul Turciei despre măsurile speciale de securitate luate de autorităţile turce, cum ar fi impunerea interdicţiei de circulaţie în unele localităţi, (pe timpul nopţii , în totalitate sau în anumite intervale orare) şi efectuarea de controale asupra documentelor şi filtre pe căile de comunicaţie;

• să ţină cont de faptul că autorităţile turce monitorizează foarte riguros intrările şi ieşirile cetăţenilor străini în/din Turcia; regula este că, atunci când o persoană a intrat pe teritoriul Turciei cu un autoturism pentru care deţine documente de proprietate (certificat de înmatriculare) sau procură pentru folosirea acestuia, aceeaşi persoană trebuie să iasă din Turcia cu autoturismul. Nu se acceptă excepţii nici măcar privind soţul/soţia cetăţeanului român sau rudele apropiate ale acestuia. Dacă pentru diverse motive, un cetăţean român intră în Turcia cu autoturismul, iar apoi alege să iasă cu avionul sau cu un alt autovehicul, este obligat să notifice autorităţile şi să urmeze procedurile vamale privind situaţia juridică (import-export) a autoturismului pe care îl lasă în Turcia. Legea turcă este foarte restrictivă în acest sens, atât din motive de respectare a procedurilor vamale, cât, mai ales, pentru prevenirea săvârşirii de infracţiuni sau atentate teroriste prin utilizarea autovehiculelor;

• în situaţia în care cetăţenii români sunt nevoiţi să îşi lase autoturismele pe teritoriul Turciei sau să le parcheze pentru perioade mai mari de două-trei zile, trebuie să se asigure că acestea sunt parcate în locuri special amenajate, aflate sub pază şi să încheie contracte/convenţii cu persoanele sau firmele care prestează astfel de servicii. În situaţiile în care autoturismele sunt parcate la întâmplare, în locuri publice, pentru mai multe zile, organele de securitate pot lua măsuri pentru ridicarea acestora sau să procedeze la verificarea de către unităţile specializate anti-tero şi chiar să distrugă autoturismul, dacă există suspiciuni că poate disimula o încărcătură explozivă.

În cazul în care autoturismul este condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă doar cu împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată. Pentru mașinile închiriate sau în leasing, trebuie prezentat contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.

Viza pentru Republica Turcia. Persoanele care călătoresc în scop turistic/afaceri nu au nevoie de viză de intrare, dar perioada de ședere nu trebuie să depășească 90 zile într-un interval de 6 luni. Pentru a cere o nouă perioadă de 90 de zile de ședere, trebuie ca solicitanții să părăsească Turcia timp de 90 de zile. Depășirea perioadei de ședere de 90 de zile, chiar și cu 1 zi, se sancționează cu amendă dar în unele cazuri a fost luată măsura expulzării sau a interdicţiei de intrare în Turcia pentru o perioadă de până la cinci ani.

Cetăţenii români care au alte scopuri (angajare, studii, formare profesională, cercetare științifică ori alte scopuri similare) sau o ședere mai mare de 90 de zile trebuie să obţină, în prealabil, de la reprezentanţele diplomatice/consulare ale Turciei din România, o viză de lungă şedere pentru intrarea şi şederea pe teritoriul Turciei.

Întrucât au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume/prenume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil să deţineţi asupra dumneavoastră şi cartea de identitate românească (deoarece include date suplimentare de identificare).

Siguranță și criminalitate

Cetăţenii străini, în special turiştii, pot fi victime ale furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini în zonele aglomerate. MAE recomandă:

  • evitarea staţionării, în scop de odihnă, pe autostrăzi (parcări amenajate, benzinării, etc.), sau în locuri neamenajate deoarece în mod frecvent au loc spargeri de maşini soldate cu furtul de acte, bunuri şi valori.
  • manifestarea de prudenţă în locurile foarte aglomerate;
  • păstrarea în locuri sigure documentele şi valorile personale; Păstrarea unor fotocopii ale documentelor de călătorie.

În cazul pierderii / furtului paşaportului românesc, e bine să sesizaţi atât biroul local de poliţie, cât şi cel mai apropiat oficiu consular român sau Secţia Consulară a Ambasadei.

Pericolul atentatelor teroriste este prezent în anumite zone ale Turciei. Atacurile au ca ţinte principale forţele de securitate şi obiective ale administraţiei centrale şi locale, dar şi civilii. Turiștii trebuie să evite locurile de adunare şi de marş ale protestatarilor/manifestanţilor (pentru mitinguri, demonstraţii, concerte, conferinţe etc.) precum şi zonele adiacente secţiilor de poliţie şi sediilor structurilor de securitate ale oraşelor turceşti. De asemenea, trebuie evitate cu desăvârşire deplasările în zonele de conflict, de la graniţa Turciei cu Siria.

Pericolul seismic. Turcia se află într-o zonă seismică foarte activă. Majoritatea cutremurelor au avut loc în  sud-estul Turciei, în zona oraşului Izmir şi litoralul de nord al Mării Marmara.

Sistemul medical

Turcia are un sistem medical mixt, compus din unităţi medicale de stat şi private. Atât unităţile private, cât şi cele publice oferă servicii medicale contra cost.

Asigurările medicale de călătorie sunt acceptate de către unităţile medicale, însă există posibilitatea ca anumite companii de asigurări să nu deconteze cheltuielile realizate la unele dintre unităţile medicale neafiliate. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să încheie o asigurare medicală înainte de intrarea pe teritoriul Turciei, fiind necesar ca valoarea poliţei să fie de cel puţin 30.000 de Euro.

Circulaţia auto

Codul circulaţiei rutiere şi semnalizarea rutieră în Turcia sunt conforme cu reglementările internaţionale.

Taxele pentru poduri şi autostrăzi se plătesc în Turcia numai în mod automat, prin intermediul a două sisteme, numite OGS şi HGS. Cel mai uşor de utilizat este HGS, care constă într-un timbru autocolant care este citit de către porţile de taxare special marcate.

Utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor şi a aparatelor antiradar este interzisă şi este considerată contravenţie, fiind pedepsită cu amenzi substanţiale şi confiscarea aparatului.

În caz de accident uşor/cu răniţi, autovehiculul nu va fi mişcat din loc până la sosirea organelor de poliţie. Pentru accidentele care au loc în afara oraşelor competenţa revine Jandarmeriei.

În caz de accident soldat cu deces, conducătorii auto implicaţi sunt reţinuţi până la data stabilirii vinovăţiei de către autorităţile judiciare. Este necesară solicitarea unei copii a raportului constatator întocmit de poliţie.

În situaţia în care autovehiculul este imobilizat pentru un timp mai îndelungat, înainte să părăsiţi teritoriul Turciei este necesar să se solicite de la autoritatea vamală anularea sau suspendarea înregistrării autovehiculului pe numele dumneavoastră, în urma căreia v-a fost aplicată şi o viză specială în paşaport (la intrarea în Turcia). În urma acestui demers este necesar a vi se elibera un document care să vă permită părăsirea teritoriului Turciei, fără autovehiculul respectiv.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here