Persoanele care călătoresc în Portugalia şi au nevoie de asistență consulară pot contacta Ambasada României la Lisabona sau pot suna la numerele de urgență afișate pe site-ul MAE pentru Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, care funcționează în regim permanent.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Portugalia. Intrarea în Portugalia este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate. Persoanele care doresc să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sunt sfătuite să se adreseze misiunii diplomatice a României și să comunice coordonatele personale pentru eventuale situații de urgență. Cetățenii români care doresc să își prelungească dreptul de ședere în Portugalia pentru o perioadă mai mare de 90 de zile au obligația de a solicita certificatul de înscriere pentru cetățenii europeni, document ce se obține de la primăria orașului unde locuiesc pe teritoriul Portugaliei, denumită Camara Municipal.

Siguranță și criminalitate

Portugalia este o țară cu un nivel scăzut al criminalității. Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului din mașini pot apărea în zone aglomerate (gări, stații, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

• Păstrați în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie banii, cărțile de credit și nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mașini.

• Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă.

• În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstrați atenția asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

• Pentru ieșirile în orașe, în special în zonele aglomerate, lăsați documentele personale la hotel și păstrați numai o copie a actelor de identitate (pașaport, permis de ședere).

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenția imediată a autorităților portugheze, Serviciul de urgențe poate fi apelat la numărul 112. Dacă sunați din greșeală la 112, nu închideți! În caz contrar, vi se poate trimite o mașină în locul în care vă aflați, pentru a vedea dacă totul este în regulă.

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Portugalia. Românii care călătoresc în această țară pot opta pentru o asigurare medicală de sănătate sau pentru Cardul European de Sănătate. De asemenea, o asigurare de călătorie care are valabilitate în toate țările din UE dă accesul la serviciile de urgență atât din sistemul public de sănătate, cât și din cel privat (în funcție de tipul poliței de asigurare).

Condiții privind traficul auto

Pe anumite autostrăzi este permis accesul numai dacă autovehiculele dispun de un dispozitiv electronic de plată. Echipamentul electronic se cumpără sau se închiriază de la zonele de servicii de pe autostrăzi sau de la oficii poștale (CTT Correios). Costurile sunt: 27,50 euro la procurare + reîncărcare a minim 10 euro pentru vehicule ușoare și 20 euro pentru vehicule grele. Există însă și posibilitatea achiziționării unui dispozitiv temporar (Dispositivo temporario), care reprezintă cea mai bună soluție pentru o perioadă scurtă de ședere și este recomandat pentru vehicule cu număr de înmatriculare străin.

De asemenea, un alt dispozitiv care poate fi utilizat de către autovehicule cu numere de înmatriculare străine care vor sta în Portugalia o perioadă mai mare de timp este Dispozitivul de la entitățile de încasare ale pasajelor (Dispositivo de uma entidade de cobrança de Portegens – DECP), care poate fi obținut de la magazinele Via Verde.

Turiștii care doar tranzitează Portugalia și nu circulă mai mult de 3 zile pe teritoriul acestei țări, pot cumpăra Tichet preplătit pentru 3 zile (valabil doar pentru vehicule cu număr de înmatriculare străin), care poate fi cumpărat de la oficii poștale, rețeaua Payshop de pe autostrăzi, aeroportul din Porto și internet.

Dacă perioada de ședere în Portugalia nu justifică opțiunea dispozitivului temporar, se poate opta pentru o încărcare bazată pe înregistrarea numărului de înmatriculare la toate cabinele cu taxare electronică.

Înainte de traversarea autostrăzilor cu încasare exclusiv electronică prin intermediul website-ului CTT, șoferii (după ce s-au înregistrat în acest site și au obținut contul de utilizator cu parolă) pot alege următoarele modalități:

  • să efectueze plata în avans, valabilă pentru 5 zile sau până la terminarea soldului, cu valoarea de 10 euro, reîncărcabilă la oficii poștale, rețeaua Payshop sau Atm-urile Multibanco. Soldul neutilizat poate fi rambursat, pe un card de credit, în conformitate cu indicațiile care figurează la înregistrarea in site-ul CTT;
  • să efectueze o plată în avans pentru călătorii predefinite în anumite zile; Plata se efectuează prin card de credit valabil.

Solicitanții se pot înregistra la http://portagens.ctt.pt (site disponibil numai în portugheză).

Turiștii care închiriază un autoturism trebuie să ceară informații cu privire la modalitatea în care urmează să fie efectuată plata referitoare la taxele electronice, întrucât compania poate taxa clienții pentru folosirea taxelor prevăzute de lege.

Legislație auto

Începând cu data de 1 iunie 2016, în legislația rutieră portugheză s-a introdus sistemul de puncte, prin care fiecărui conducător auto i se atribuie 12 puncte. Pentru încălcarea regulilor de circulație, in funcție de gravitatea faptei/abaterii, conducătorul auto pierde puncte. La pierderea tuturor punctelor, carnetul de conducere este retras. Permisul de conducere va putea fi obținut prin examen numai după 2 ani de la retragerea sa.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă. Centura de siguranță este obligatorie.

Limitele de viteză admise sunt:

  • 50 km/h în interiorul localităților (cu limitările ocazionale)
  • 80 – 100 km / h pe șoselele naționale (cu limitările ocazionale)
  • 120 km/h pe autostradă (cu limitările ocazionale).

Parcarea autovehiculelor în localități este strict reglementată și semnalizată. Poliția portugheză controlează frecvent parcările cu plată și dispune, de regulă, ridicarea vehiculului pentru care nu s-au achitat taxele de parcare. Recuperarea vehiculului se face numai după achitarea unei amenzi substanțiale (300 euro).

Utilizarea pe drumurile publice a aparatelor de detectare a sistemelor radar precum şi a celor antiradar este ilegală.

Permisul de conducere românesc este valabil în Portugalia timp de 3 luni. Dacă titularul permisului își va continua șederea legală după 3 luni de la data intrării în Portugalia, va fi necesară preschimbarea acestui document într-un permis de conducere auto portughez, la sucursalele locale ale IMTT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes Terrestres).

Pentru a semna contracte de închiriere de autoturisme sau pentru a-și deschide un cont într-o banca, instituțiile portugheze cer un document de identitate cu specimenul de semnătură al titularului. De aceea, cetățenii români care călătoresc în Portugalia sunt sfătuiți să aibă asupra lor pașaportul.

Telefoane utile pentru informații privind traficul sau conduita în caz de accident:

  • Serviciul de urgențe 112
  • Serviciul de informații 118

Sistemul bancar, vamă, medicamente şi animale de companie

Sistemul bancar în Portugalia este foarte dezvoltat, sunt acceptate toate cărțile de credit emise de marile instituții financiar-bancare internaționale (Visa, Amex, Eurocard, Eurocheque, Diners Club şi Mastercard), iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Codul Vamal are câteva excepții față de multe dintre statele europene, mai ales în privința cantităților pe care le poate deține un turist străin: țigări – 200 bucăți, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Regimul medicamentelor. Sunt excluse atât la intrare cât și la ieșire drogurile de orice tip și substanțele dopante. Depășirea cotelor uzuale cu medicamentele pe care o persoană le are asupra sa trebuie justificată cu rețeta medicului.

Regimul animalelor de companie. Pentru spațiul UE, aveți nevoie de pașaport european pentru animalele de companie. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here