Legestart vine în ajutorul dumneavoastră cu o sinteză a celor mai importante informaţii de care trebuie să ţineţi cont privind condiţiile de călătorie în Italia.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Italia, intrarea în Republica Italiană fiind permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate. Persoanele care doresc să rămână pentru o perioadă mai îndelungată sunt sfătuite să se adreseze misiunii diplomatice din Italia și să comunice coordonatele personale pentru a putea fi contactate în situaţii de urgenţă. Cetăţenii români a căror şedere în Italia depăşeşte 3 luni, trebuie să se înscrie la primăriile din localitate, în registrele de cetăţeni europeni rezidenţi în Italia.

Cu privire la sistemul de sănătate, cetățenii comunitari au dreptul la prestațiile medicale cu caracter urgent, indiferent dacă sunt sau nu rezidenți în Italia.

Asigurarea medicală este obligatorie în Italia. MAE recomandă cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca în călătorie. De asemeena, dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident în timpul unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie, care poate să acopere atât riscuri de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces), cât și toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Siguranţă şi criminalitate

Italia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). Autoritățile avertizează că zonele de risc se află, în general, la periferiile marilor oraşe, care trebuie evitate pe cât posibil, în special noaptea.

Recomandări generale:

• Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

• Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

• În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

• Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, cetățenii români trebuie să sesizeze atât poliţia, cât şi oficiul consular român cel mai apropiat.

Numerele de urgență la care se poate apela în cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor italiene, sunt:

  • 113 – Poliţia
  • 112 – Carabinierii / număr unic în caz de urgențe
  • 115 – Pompierii
  • 118 – Salvarea (Pronto Soccorso)

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului, în Italia funcționând sistemul priorităţii de dreapta. De asemeena, trebuie să știți că este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Asigurarea internaţională de răspundere civilă auto pentru terţi (cartea verde) este obligatorie.

Accesul pe autostradă este permis în urma achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă. În cazul în care trebuie să plătiţi amenzi auto, este necesar să aveţi la dumneavoastră sume în numerar.

În situația în care sunteți turist în autocarele turistice, trebuie să știți că pentru a putea intra în centrul marilor oraşe din Italia, unde există instituite Zone de Trafic Limitat, se plătesc taxe care pot depăşi cuantumul de 500 de euro.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

Limitele de viteză admise sunt cuprinse între 50 km/oră (centrul localităţilor) până la 130 km/oră (autostrăzi). Depăşirea limitelor de viteză poate fi sancționată cu amenzi de până la 3.200 euro şi suspendarea permisului de conducere.

Centura de siguranţă este obligatorie.

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost. În general taxa este de 1 euro/oră, iar tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului sunt interzise, deţinerea şi utilizarea lor fiind sancţionată cu amenzi ridicate.

Permisul de conducere românesc este valabil în Italia. Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului.

Transportul public funcţionează în sistem integrat, care oferă posibilitatea de a călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane într-o perioadă determinată de timp. În funcţie de fiecare oraş, sunt accesibile atât mijloacele de transport de suprafaţă, cât şi cel subteran (metrou). Costul unui bilet de călătorie variază, de regulă, între 1 euro și 1,50 euro, în funcţie de fiecare oraş.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Dacă în urma accidentului există răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde. Se recomandă acordarea unei atenţii deosebite pentru rubricile care se completează prin simplă bifare. Păstraţi documentele de plată până la întoarcerea în ţară, pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

  • Serviciul de urgenţe al poliţiei: 113
  • Serviciul de informaţii trafic (Viaggiare informati) 1518

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dar din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, se pot introduce controale pentru perioade limitate.

Sumele cu valori mai mari de 10.000 de euro se declară obligatoriu la autorităţile de frontieră italiene – sancţiunea la contravenţie este confiscarea şi plata unei amenzi procentuale din suma respectivă.

Regimul medicamentelor

Cetățenii străini care intră pe teritoriul Italiei pot transporta doar cantităţile necesare de medicamente, iar în cazul în care se depășește sfera celor uzuale, e bine să aveți rețeta semnată de medicul care vi le-a recomandat. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă. Sunt excluse drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie cu care călătoriți trebuie să dețină paşaportul european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.
 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here