Peste jumătate de million de români își petrec vacanțele în Grecia, în fiecare an, arată datele oficiale. Cei mai mulți dintre ei merg în călătorie cu autoturismul propriu, pe locul doi fiind transportul cu avionul și pe ultimul loc, cel cu autocarul.

Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe pagina sa condițiile de călătorie și de muncă în Grecia, atenționând că amenzile prevăzute de Codul rutier elen s-au mărit considerabil începând cu luna iulie a acestui an. Mai ales că noile măsuri de respectare a regulilor de circulație nu mai sunt prevăzute cu plata a jumătate din cuantumul amenzii, în termenul de 10 zile.

De exemplu, șoferii care nu poartă centura de siguranță sau cei care vorbesc la telefonul mobil în timp ce conduc rămân pe loc fără permis, fără plăcuțe și certificate de înmatriculare, pentru 60 de zile. De asemena, în cazul parcărilor ilegale, a manevrelor periculoase în trafic, dacă circulă pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun sau dacă nu opresc la indicatorul STOP sau la semnalele agentului de circulaţie, conducătorii auto rămân fără permis şi nu se vor mai putea întoarce în ţară cu maşina, pentru că nu vor mai avea plăcuțele de înmatriculare și certificatul. În plus, amenzile prevăzute pentru astfel de fapte depășesc 700 de euro.

Simpla depășire a limitei de viteză cu 30 km/h este sancționată amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile. Tot pentru 2 luni va fi ridicat permisul pentru aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările.

În privința limitelor alcoolemiei, amenzile sunt cuprinse între 200 și 1.200 euro:

  • 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
  • 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
  • peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Totodată, șoferii care vor ajunge în Grecia trebuie să știe legea elenă interzice cu desăvârşire folosirea, dar şi simpla posesie în autoturism a unor aparate anti-radar, a detectoarelor anti-radar, precum şi a altor sisteme de depistare a radarelor.

Taxele pentru autostrăzi variază în funcţie de lungimea tronsonului utilizat. De exemplu, între oraşele Salonic şi Atena, pe o distanţă de aproximativ 520-570 de km, taxele de autostradă sunt cuprinse între 30 şi 58 de euro.

MAE avertizează că în ultima perioadă, la nivelul oficiilor consulare ale României din Republica Elenă au fost înregistrate mai multe cazuri în care cetăţenii români au fost sancţionaţi contravenţional deoarece transportau în autoturismele cu care se deplasau cantități de combustibil peste limitele admise de legislația elenă. Pentru încălcarea acestor dispoziții, pe lângă amendă, se deschide dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere/combustibili și autovehiculul va fi indisponibilizat.

 Cetățenii români pot intra în Grecia cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate, fără niciun fel de viză.

Pentru cei care vor să rămână să lucreze în Grecia, e bine de știut că țara oferă condiții egale cetățenilor români, cu cei eleni, în căutarea unui loc de muncă.

Oficialii mai avertizează că în privința siguranței, Grecia este o țară cu un nivel scăzut de criminalitate, dar infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor elene, apelaţi următoarele numere de urgenţă:

  • 100 serviciul de urgenţe poliţie
  • 112 politie, ambulanţă, pompieri (limbile de conversaţie sunt elenă, engleză şi franceză)

ATENŢIE! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Elenă. Asiguarea de călătorie este recomandată, înainte de plecare, deoarece are valabilitate în toate ţările și poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. buna ziua!
    exista o conditie de valabilitate a pasaportului pt intrarea in Grecia? se poate folosi pt copil un pasaport care expira intr-o luna de la data calatoriei?

    multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here