Senatul va dezbate în săptămânile următoare o propunere legislativă care prevede interzicerea suspendării executării pedepsei pentru ucidere din culpă în condițiile săvârșirii infracțiunii ca urmare a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului sau fără permis.

Codul penal reglementează acum că persoanele vinovate pentru ucidere din culpă (art. 192), conducere a unui vehicul fără permis de conducere (art. 335), conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise (art. 336), chiar și concursul acestor infracțiuni împreună sau câte două, pot beneficia de:

– renunțarea la aplicarea pedepsei,

– amânarea aplicării pedepsei,

– suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Pe de altă parte, Codul penal „reglementează incriminarea faptelor ce constituie infracțiuni, în scopul protecției societății, prin prevenirea infracțiunilor şi tragerea la răspundere penală a celor care nu se conformează”, se arată în expunerea de motive. Astfel că măsurile mai drastice privind aceste infracțiuni, în cazurile în care sunt comise în același timp, se impun cu necesitate.

Art. 192 Codul penal

(4) Dacă fapta a fost săvârșita în condițiile prevăzute de art. 335 alin. (1) – (3) sau de art. 336 alin. (1) – (3), nu se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau orice formă de suspendare a executării pedepsei”.

Proiectul legislativ a fost înregistrat pe 26 septembrie, de Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere.

Ai nevoie de Codul penal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here