Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că în urmă cu trei ani a omorât câinele unui vecin, scrie digi.ro. Decizia aparține Curții de Apel Galați, este definitivă și a fost anunțată pe 17 ianuarie 2022, la aproape trei ani de la producerea incidentului.

În Romania măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător sunt reglementate de Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.

Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) rănirea sau schingiuirea animalelor;

f) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Animalul a fost omorât cu un cuțit chiar pe scara blocului în timp ce cei doi bărbați se certau din cauza unor țurțuri. Proprietarul câinelui a făcut plângere la Poliție și a avut câștig de cauză în urma procesului.

Potrivit deciziei instanței, proprietarul câinelui va primi suma de 5.000 de lei drept despăgubiri morale. Câinele care a murit este de rasă Amstaff, avea vârsta de 12 ani, era microcipat și figura în evidențele Poliției. Sentința este definitivă și prima de acest fel în România

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here