În contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus, CNAS anunţă că se acordă concediul şi indemnizaţia de carantină  şi persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de 6 luni.

Conform comunicatului de presă, publicat astăzi 22 martie, de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul 195/2020, au fost emise reglementări privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 30/2020, care cuprinde măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, au fost modificate OUG 158/2005 și Legea 399/2005, acte normative care conțin reglementări privind modul de acordare a concediilor și indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate, astfel:

  • Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul și indemnizația de carantină se acordă și persoanelor asigurate care nu au  realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni.
  • Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale, se anunţă în comunicatul CNAS

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este un instrument indispensabil în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României şi noilor modificărilor legislative. 

3 COMENTARII

  1. am lucrat la restaurant si pe data de 10 03 miam dat demisia pt a lucra in alta parte dar din pacate sau inchis restaurantele pot beneficia de somaj multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here