20 Februarie, 2018

Concediul paternal: Ce drepturi au taţii?

Concediul paternal este acordat pentru a oferi tatălui posibilitatea de a participa la îngrijirea nou-născutului, potrivit scopului declarat în Legea nr. 210/1999 care reglementează acest concediu.

Durata concediului paternal este limitată la cinci zile lucrătoare, dar poate fi exstinsă cu încă zece zile lucrătoare dacă tatăl copilului a absolvit cursuri de puericultură. Majorarea duratei concediului paternal se poate acorda numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului, potrivit articolului 4, paragraful 2 din Legea nr. 210/1999.

În ce condiţii beneficiază tatăl de concediul paternal

Tatăl trebuie să solicite în scris angajatorului acordarea acestui tip de concediu. Alături de cerere, pentru extensia de zece zile a concediului paternal, tatăl salariat depune şi dovada absolvirii cursurilor de puericultură.

Ca să poată dovedi absolvirea acestor cursuri, tatălui i se va elibera un atestat de către medicul de familie sau de către organizaţia unde a urmat cursurile de puericultură, după verificarea noţiunilor dobândite.

Cursul de puericultură constă în prezentarea unor aspecte elementare teoretice şi practice necesare pentru îngrijirea copilului mic, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal. Acest curs poate fi ţinut de o organizaţie de profil sau de medicul de familie al tatălui, în timpul sarcinii mamei sau după naşterea copilului.

Tatăl nu are nevoie de absolvirea unui curs de puericultură dacă are studii de specialitate (asistent medical, medic), ci va fi necesară doar obţinerea atestatului şi depunerea la angajator.

Important! Concediul paternal se acordă de către angajator doar dacă este solicitat în primele opt săptămâni de la data naşterii copilului, potrivit articolului 2, paragraful 2 din legea menţionată mai sus.

În timpul concediului, tatăl beneficiază de o indemnizaţie plătită de angajator, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective şi care se calculează pe baza salariului brut realizat, cu  sporurile şi adaosurile incluse la salariul de bază.

Concediul paternal este diferit de cel pentru creșterea și îngrijirea copilului efectuat de către tată potrivit O.U.G. nr. 111/2010 – a cărui durată este de cel puţin o lună.

Spre deosebire de protecţia de care beneficiază mamele în timpul concediului de maternitate, în cazul tatălui angajatorul poate desface contractul individual de muncă, bineînţeles, cu respectarea prevederilor din Codul muncii cu privire la încetarea contractului de muncă.

Zilele de concediu paternal, fie că sunt cinci sau 15, constituie vechime în muncă şi acordarea lor nu poate fi refuzată de către angajator.

——————————(P)——————————

Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 - soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.

Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

Foto articol: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Smartree România

Smartree România, lider pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal, are o experienţă de peste 13 ani în piaţa de profil şi beneficiază de experienţa şi competenţele a peste 80 de specialişti în payroll, administrare de personal, legislaţia muncii şi recrutare.

Comentarii

 • Răspunde
  constantin
  iulie 31 2014

  Buna ziua, daca sunt absolvent al unei scoli medicale, am inteles ca nu mai este necesara absolvirea acestui curs de puericlutura. Insa nu scrie nicaireri daca eliberarea atestatului in acest caz, de catre medicul de familie, este gratuita. Multi zic faptul ca nu au platit nimic, mie mi s-a solicitat suma de 100 RON. Este legala perceperea unei astfel de taxe conform spetei date sau nu?

  • Răspunde
   Raluca
   mai 29 2015

   Pentru Constantin: da, este legală perceperea unei taxe pentru atestat. Toate documentele medicale care nu fac parte din pachetul de servicii medicale asigurat prin Casa de asigurări pot fi taxate de medicii de familie. În aceeași situație se află si adeverințele, avizele, certificatele, referatele ș.a. solicitate de angajator, diferite instituții, firme și organizații. Conform Legii 95, acestea nu sunt suportate din FNUASS.

   Pentru autorul articolului: conform legii citate, cursul și atestatul de puericultură pot fi acordate NUMAI de medicul de familie al tatălui. Cf HG 244/2000, Art 7, alin (2) Cursul de puericultură va fi ținut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului.
   Cursurile de puericultură susținute de diferite firme și atestatele eliberate de alți medici decât medicul de familie la care este înscris tatăl copilului sunt în afara prevederilor HG 244/2000 și nu ar trebui luate în considerare de angajator. În mod similar, nici concediile medicale vizate de alt medic de familie decât cel la care este înscris angajatul nu sunt luate în considerare de angajator.

 • Răspunde
  monica
  iulie 4 2015

  Buna ziua,am o problema si sper sa ma ajutati….e vorba de o mamica care nu are nici un venit,face liceul la seral fara frecventa,nu e casatorita cu tatal copilului, ar putea beneficia de concediul de paternitate(cel de 2 ani)tatal copilului?Bebe are o luna si as vrea sa le dau un sfat bun sa beneficieze de ceva banuti in acesti 2 ani…..tatal are salariul destul de mic si stau la tara.Va multumesc mult si astept raspuns.

 • Răspunde
  Alex
  aprilie 12 2016

  Buna, am absolvit cursul de puericultura si am fost la angajator sa solicit concediul paternal 5+10 zile, la care el mi-a raspuns ca pe 5 zile voi fi platit iar restul 10 vor fi din cont propriu ca el nu are fonduri salariale sa mi le plateasca. Unde ma pot adresa? Multumesc.

 • Răspunde
  cristian
  iunie 21 2016

  buna ziua.daca am beneficiat acum 7 ani de acest drept(curs puericultura)mai pot beneficia si acum cand astept al doilea copil.va multumesc!

 • Răspunde
  Mihaela
  octombrie 25 2016

  Buna ziua! Tatal poate lua la al doilea copil zilele libere in urma cursului de puericultura daca cursul a fost facut la primul copil si nu le-a luat?

 • Răspunde
  gabriela
  septembrie 20 2017

  buna ziua!! as dori sa aflu daca un tatic isi poate lua concediu de paternitate in conditiile in care copilasul are handicap de gr 1 ,are 2 ani si mama doreste sa se intoarca la lucru.multumesc mult.

 • Răspunde
  octombrie 9 2017

  Soția a născut iar la munca mie nu vor sa mi dea cele 5zile plus cursul de puericultura. Cum procedez?

Scrie un comentariu