Concediul paternal este acordat pentru a oferi tatălui posibilitatea de a participa la îngrijirea nou-născutului, potrivit scopului declarat în Legea nr. 210/1999 care reglementează acest concediu.
Durata concediului paternal este limitată la cinci zile lucrătoare, dar poate fi exstinsă cu încă zece zile lucrătoare dacă tatăl copilului a absolvit cursuri de puericultură. Majorarea duratei concediului paternal se poate acorda numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului, potrivit articolului 4, paragraful 2 din Legea nr. 210/1999.
În ce condiţii beneficiază tatăl de concediul paternal
Tatăl trebuie să solicite în scris angajatorului acordarea acestui tip de concediu. Alături de cerere, pentru extensia de zece zile a concediului paternal, tatăl salariat depune şi dovada absolvirii cursurilor de puericultură.
Ca să poată dovedi absolvirea acestor cursuri, tatălui i se va elibera un atestat de către medicul de familie sau de către organizaţia unde a urmat cursurile de puericultură, după verificarea noţiunilor dobândite.
Cursul de puericultură constă în prezentarea unor aspecte elementare teoretice şi practice necesare pentru îngrijirea copilului mic, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal. Acest curs poate fi ţinut de o organizaţie de profil sau de medicul de familie al tatălui, în timpul sarcinii mamei sau după naşterea copilului.
Tatăl nu are nevoie de absolvirea unui curs de puericultură dacă are studii de specialitate (asistent medical, medic), ci va fi necesară doar obţinerea atestatului şi depunerea la angajator.
Important! Concediul paternal se acordă de către angajator doar dacă este solicitat în primele opt săptămâni de la data naşterii copilului, potrivit articolului 2, paragraful 2 din legea menţionată mai sus.
În timpul concediului, tatăl beneficiază de o indemnizaţie plătită de angajator, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective şi care se calculează pe baza salariului brut realizat, cu sporurile şi adaosurile incluse la salariul de bază.
Concediul paternal este diferit de cel pentru creșterea și îngrijirea copilului efectuat de către tată potrivit O.U.G. nr. 111/2010 – a cărui durată este de cel puţin o lună.
Spre deosebire de protecţia de care beneficiază mamele în timpul concediului de maternitate, în cazul tatălui angajatorul poate desface contractul individual de muncă, bineînţeles, cu respectarea prevederilor din Codul muncii cu privire la încetarea contractului de muncă.
Zilele de concediu paternal, fie că sunt cinci sau 15, constituie vechime în muncă şi acordarea lor nu poate fi refuzată de către angajator.
——————————(P)——————————
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.
Foto articol: Sxc.hu
Buna ziua, daca sunt absolvent al unei scoli medicale, am inteles ca nu mai este necesara absolvirea acestui curs de puericlutura. Insa nu scrie nicaireri daca eliberarea atestatului in acest caz, de catre medicul de familie, este gratuita. Multi zic faptul ca nu au platit nimic, mie mi s-a solicitat suma de 100 RON. Este legala perceperea unei astfel de taxe conform spetei date sau nu?
Pentru Constantin: da, este legală perceperea unei taxe pentru atestat. Toate documentele medicale care nu fac parte din pachetul de servicii medicale asigurat prin Casa de asigurări pot fi taxate de medicii de familie. În aceeași situație se află si adeverințele, avizele, certificatele, referatele ș.a. solicitate de angajator, diferite instituții, firme și organizații. Conform Legii 95, acestea nu sunt suportate din FNUASS.
Pentru autorul articolului: conform legii citate, cursul și atestatul de puericultură pot fi acordate NUMAI de medicul de familie al tatălui. Cf HG 244/2000, Art 7, alin (2) Cursul de puericultură va fi ținut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului.
Cursurile de puericultură susținute de diferite firme și atestatele eliberate de alți medici decât medicul de familie la care este înscris tatăl copilului sunt în afara prevederilor HG 244/2000 și nu ar trebui luate în considerare de angajator. În mod similar, nici concediile medicale vizate de alt medic de familie decât cel la care este înscris angajatul nu sunt luate în considerare de angajator.
Buna ziua,am o problema si sper sa ma ajutati….e vorba de o mamica care nu are nici un venit,face liceul la seral fara frecventa,nu e casatorita cu tatal copilului, ar putea beneficia de concediul de paternitate(cel de 2 ani)tatal copilului?Bebe are o luna si as vrea sa le dau un sfat bun sa beneficieze de ceva banuti in acesti 2 ani…..tatal are salariul destul de mic si stau la tara.Va multumesc mult si astept raspuns.
Buna, am absolvit cursul de puericultura si am fost la angajator sa solicit concediul paternal 5+10 zile, la care el mi-a raspuns ca pe 5 zile voi fi platit iar restul 10 vor fi din cont propriu ca el nu are fonduri salariale sa mi le plateasca. Unde ma pot adresa? Multumesc.
buna ziua.daca am beneficiat acum 7 ani de acest drept(curs puericultura)mai pot beneficia si acum cand astept al doilea copil.va multumesc!
Buna ziua! Tatal poate lua la al doilea copil zilele libere in urma cursului de puericultura daca cursul a fost facut la primul copil si nu le-a luat?
buna ziua!! as dori sa aflu daca un tatic isi poate lua concediu de paternitate in conditiile in care copilasul are handicap de gr 1 ,are 2 ani si mama doreste sa se intoarca la lucru.multumesc mult.
Soția a născut iar la munca mie nu vor sa mi dea cele 5zile plus cursul de puericultura. Cum procedez?