O întrebare la care răspunsul nu izvorăşte direct din textul legii. La nivelul Codului Muncii nu se fac precizări în ceea ce priveşte durata concediului de odihnă versus durata concediului medical.
Potrivit reglementărilor Codului Muncii, durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile lucrătoare. În acelaşi timp, durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Sintagma “se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic” a dat naştere la controverse în ceea ce priveşte luarea în considerare a zilelor de concediu medical la calcularea zilelor corespunzătoare de concediu de odihnă. Ţinând cont doar de prevederile Codului Muncii, am deduce că perioada când salariatul nu este prezent la locul de muncă din diverse motive (absenţe, concediu fără plată, concediul medical) nu se ia în considerare la calculul perioadei pentru care se acordă concediul de odihnă.
În schimb, sintagma “se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic” nu mai este aplicabilă şi în cazul în care salariatul se află în concediu medical, asta pentru că printr-o hotărâre preliminară pronunţată de Curtea Europeană, la data de 20 ianuarie 2009, s-au interpretat dispoziţiile din Directiva 2003/88 (directiva privind unele aspecte ale timpului de muncă) astfel:
“1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru trebuie interpretat în sensul că nu se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale potrivit cărora un lucrător aflat în concediu medical nu are dreptul la un concediu anual plătit efectuat într‑o perioadă de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat în sensul că se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale care prevăd că dreptul la concediul anual plătit se stinge la expirarea perioadei de referinţă şi/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul naţional chiar şi în cazul în care lucrătorul s‑a aflat în concediu medical în toată perioada de referinţă sau într‑o parte din aceasta şi incapacitatea sa de muncă a continuat până la încetarea raportului său de muncă, motiv pentru care nu a putut să îşi exercite dreptul la concediul anual plătit.
3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat în sensul că se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale care prevăd că, la încetarea raportului de muncă, nu se acordă nicio indemnizaţie pentru concediul anual plătit neefectuat lucrătorului care s‑a aflat în concediu medical în toată perioada de referinţă sau într‑o parte din aceasta şi/sau în toată perioada de report sau într‑o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut să îşi exercite dreptul la concediul anual plătit. Pentru calculul indemnizaţiei menţionate, remuneraţia obişnuită a lucrătorului, care este cea care trebuie menţinută în perioada de repaus ce corespunde concediului anual plătit, este de asemenea determinantă.
Acestea fiind menţionate, indiferent care ar fi numărul de zile de concediu medical avute de salariat pe perioada unui an calendaristic, perioada în care a fost în concediu medical nu se va scădea din perioada de referinţă la calculul concediului de odihnă. Chiar dacă salariatul a fost în concediu medical tot anul, la întoarcerea în unitate el va avea dreptul la cele cel puţin 20 de zile de concediu de odihnă.
Hotărârea preliminară dată de Curtea Europeană primează în faţa Codului Muncii sau, mai bine zis, aduce interpretări concrete în ceea ce priveşte art. 145 alin. 2.
————————————(P)————————————

Lege5 Online
 vă oferă posibilitatea de a căuta orice dosar aflat în instanţă (baza ECRIS). Trebuie doar să introduceţi numărul dosarului sau numele unei părţi implicate în dosar.

Clienţii Lege5 Online
 au posibilitatea de a urmări dosare. Mai exact, puteţi să primiţi notificări pe e-mail atunci când urmează o nouă şedinţă sau când apare o decizie în dosar.

Căutaţi dosare aflate în instanţă AICI.
caudosinst

Aflaţi mai multe despre Lege5 Online de AICI. De asemenea, Lege5 este disponibil şi în variantele Desktop şi Mobile.


Foto articol: Free Images

comentarii

4 COMENTARII

  1. Buna, in luna septembrie 2013 am fost operata de “carcinom ductal invaziv” la I.O.B. Bucuresti. De atunci si pana in luna ianuarie 2015 am fost in concediu medical (cod 10), ca urmare mai am de luat 10 zile de C.O. pe anul 2013 si tot C.O. pe anul 2014 (21 zile). Cele 21 zile de C.O. din anul 2014 mi s-a spus ca le pot lua anul acesta fără nici o problema. Spuneti-mi, va rog, cum mai pot beneficia de cele 10 zile de C.O. din anul 2013 sau daca exista posibilitatea platii acestora ?

  2. Buna ziua eu inca nu mi-am luat concediul de odihna dar acum sunt de o săptămână in concediu medical si nu stiu cum as putea sa îmi calculez cam cați bani ajung sa iau concediu de boala este cu100% îmi puteți raspunde va rog

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here