Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.
Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Soţia mea e însărcinată în două luni şi jumătate şi a luat până acum patru zile de concediu fără plată (are vechime de peste un an) şi restul – concediu medical (nu se simte bine din cauza sarcinii şi nu poate lucra). Influenţează zilele de concediu fără plată indemnizaţia pentru creşterea copilului?

Răspunsul specialistului:
Influenţează cuantumul indemnizaţiei. Dacă concediul depăşeşte într-o lună jumătate din numărul zilelor lucrătoare din acea lună, influenţează inclusiv dreptul la indemnizaţie.
Concediul fără plată diminuează venitul lunar şi, implicit, media veniturilor nete din ultimele 12 luni, care reprezintă baza de calcul a indemnizaţiei de creştere a copilului.
Prin urmare, indemnizaţia va fi mai mică faţă de cea pe care ar fi putut să o obţină în cazul în care nu şi-ar fi luat zile de concediu fără plată. Conform OUG nr. 111/2010, cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, fără a fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3400 de lei, dacă se optează pentru un an, respectiv fără a fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 1200 de lei, dacă se optează pentru doi ani, vârsta copilului.
Calculul este simplu. Adunaţi media veniturilor nete din fiecare lună anterioară naşterii (inclusiv luna naşterii), suma rezultată se împarte la cele 12 luni, iar media rezultată se înmulţeşte cu 0,85.
Să NU îşi ia concediu fără plată o lună întreagă, deoarece condiţia de a primi indemnizaţie este să realizeze venituri în fiecare dintre cele 12 luni anterioare naşterii! Dacă îşi ia concediu fără plată o lună întreagă şi în această perioadă nu realizează alte venituri, NU va mai putea obţine indemnizaţia de creştere a copilului.
Dacă chiar trebuie să îşi ia concediu fără plată, să nu depăşească jumătate din zilele lucrătoare. De obicei, o lună are 20 de zile lucrătoare. Astfel, concediul fără plată nu trebuie să depăşească zece zile lucrătoare. Sunt luni în care sunt mai puţine zile lucrătoare, aşa că atenţie.
Conform legii, în calculul celor 12 luni anterioare naşterii se includ şi fracţiunile de lună (mai exact, cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună, în care s-au realizat venituri supuse impozitului). Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult trei ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât jumătatea zilelor lucrătoare.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.
Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI

comentarii

17 COMENTARII

 1. Tatal beneficiaza de indemnizatie pt. cresterea copilului daca realizeaza venituri din agricultura? mai exact are un pfa si pe baza declaratiei 221 “Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit” se poate?
  Va multumesc!

 2. Buna ziua! Am si eu o intrebare,sunt insarcinata in doua luni si jumatate. Am un an vechime insa la doua firme diferite. Mai exact primul contract s-a incheiat pe 16.06.15 iar al doilea a inceput pe 6.07.15. Exista sanse sa beneficiez de indemnizatie avand in vedere ca e o pauza de 20 de zile?

 3. Buna ziua! Se poate ca atat mama cat si tatal sa solicite concediu de crestere copil (aici ma refer la faptul daca mama poate sa stea in CCC in primul an iar tatal in cel de-al doilea an)? Daca da, in ce conditii?
  Multumesc!

 4. Buna ziua! Atat eu cat si sotul meu am decis sa stam acasa in primul an al bebelusului. In primul an voi fi eu in ccc iar el in fara plata iar in anul urmator sa incep eu serviciul si el sa continue cu ccc. Indemnizatia se calculeaza din 12 luni inainte sa intre in ccc sau tot cele dinaintea nasterii copilului?

 5. Buna.
  Am nevoie de un raspuns daca ma pyteti ajuta.
  Perioada octombrie 2014-10 octombrie 2015 am avut un job.perioada 10 octombrie 2015-16 noiembrie 2015 am stat acasa.17.11.2015 pana in prezent lucrez pt o alta companie.In acest caz daca raman insarcinata beneficiez de indemnizatie).Am inteles ca pt a primii indemnziatie trebuie sa ai 12 luni la acelasi loc de.munca fara nicio pauza.

 6. Buna ziua am o intrebare….. eu m-am angajat pe 07.01.2015 , am avut 3 luni de concediu fara plata si sunt insarcinata in 4 luni.. mai beneficiez de prenatal??? va rog raspundeti daca stiti

 7. Bună seara.
  Am optat pentru varianta de a sta 1 an în concediu crestere copil. M -am răzgândit și as mai dori sa iau încă 1 an concediu fără plată crestere copil. Pot fi concediata pe perioada concediului fără plata crestere copil sau imediat după cei 2 ani? Mulțumesc.

 8. Buna ziua!

  Sunt insarcinata iar contractul de munca inceataza de drept la 30.06.16 , cu 2 saptamani inaintea datei estimative nasterii copilului (12.07.16). Pe langa asta mentionez ca in Decembrie am avut o zi de concediu fara plata. Cum pot umple aceste goluri ca sa pot totusi beneficia de indemnizatia pentru concediu de crestere copil?

 9. Buna ziua! Am aflat ca sunt însărcinată de curând. Am continuitate în câmpul muncii 12 luni de 6 lunI cu contract individual de munca și anterior am avut Pfa. Acum, având în vedere ca salariul este foarte mic as vrea sa mă mai angajez în paralel și în alta parte . Se pot cumula salariile și sa se adauge la calculul indemnizației?
  Mulțumesc!

 10. Buna ziua! Sotul meu lucrează si el o sa beneficieze de indemnizație,dar in luna ianuarie nu are nici o zi de lucru pt ca lucrează la drumuri si nu au fost condițiile de asa natura ca lucreze. Este un impediment sa nu fie acceptat dosarul pt indemnizație??

 11. Bună sotul meu are stimulent de inserție și ar vrea să își ia 2 luni de concediu fara plata oare i se mai acordă stimulentul în cele 2 luni sau nu .

 12. Buna ziua!
  In anul 2017 am fost angajată din 27 septembrie pana pe 28 februarie 2018,apoi m-am angajat la alta firma pe 19septembrie (între timp am rămas insarcinata) am avut concediu medical din 21ianuarie 2019 pana pe 21martie) dupa care am intrat in prenatală.
  Intrebarea mea este am drept de indemnizație in aceasta situatie???
  (Asupra concediului medical am fost informată că nu am avut drept deoarece nu nu am avut 6luni intregi). Astept sa imi raspundeti

 13. Buna ziua!
  In anul 2017 am fost angajată din 27 septembrie pana pe 28 februarie 2018,apoi m-am angajat la alta firma pe 19septembrie (între timp am rămas insarcinata) am avut concediu medical din 21ianuarie 2019 pana pe 21martie) dupa care am intrat in prenatal.
  Intrebarea mea este am drept de indemnizație in aceasta situatie???
  (Asupra concediului medical am fost informată că nu am avut drept deoarece nu nu am avut 6luni intregi). Astept sa imi raspundeti

 14. Eu sunt angajat din 11 07 2019 si de pe data de 01012020pana pe data 01032020 am fost in concediu fara plata soția trebuie să nască în luna iunie eu pana pe ce data trebuie să lucrez sa am drept la concediu prenatal și dacă am 2 luni in concediu fara plata mai pot aplica de concediu prenatal sau nu va multumesc astept raspunsuri

 15. Buna ziua ,daca in cele 12 luni lucrate angajatorul nu a plătit contribuția ĺa stat pe toată luna întreaga (adica a fost plătită contribuția pe 5 zile din 20 ,precizez ca nu am avut concediu in acea luna),ma afecteaza cu ceva la acordarea indemnizatie? Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here