Contractul individual de muncă poate fi suspendat prin acordul părţilor în cazul unui concediu fără plată pentru studii sau interese personale, conform articolului 54 din Codul muncii. Concediul fără plată este un drept al angajatului, dar devine obligaţie a angajatorului doar în anumite cazuri speciale, explicitate mai jos.
Regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă, după caz, stabileşte durata concediului fără plată, potrivit articolului 153 din Codul muncii.
Concediul fără plată suspendă contractul individual de muncă, de aceea nu constituie vechime în muncă. Există însă şi excepţii:
1. Concediul fără plată prevăzut de articolele 155 şi 156 din Codul muncii şi acordat pentru formare şi perfecţionare profesională are un regim juridic distinct. Odată aprobat de angajator, acest concediu fără salariu intră sub incidenţa articolului 158 din Codul muncii:

„Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.”
Salariatul are dreptul să beneficieze de concediu fără plată pentru formare profesională indiferent dacă respectivul curs îi va fi sau nu de folos la acelaşi angajator.
În acelasi timp, acest concediu fără plată pentru formare profesională pentru care angajatorul şi-a dat acordul intră la stabilirea celor 12 luni de realizare a veniturilor impozabile în ultimul an pentru calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform articolului 2 alineatul (5) litera u) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010.
2. Salariatul are dreptul la concediu fără plată, pe care angajatorul nu îl poate refuza, după expirarea perioadei de un an a concediului de creştere a copilului. Oricare dintre părinţi poate solicita un concediu fără plată până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului sănătos, conform OUG nr. 111/2010 (actualizată).

Concediul fără plată şi asigurarea de sănătate

Dacă durata legală de acordare a concediului fără plată este definită în regulamentul intern, respectiv contractul colectiv de muncă, păstrarea calităţii de asigurat depinde de durata concediului.
Astfel, după trei luni de concediu fără plată, angajatul pierde dreptul de a fi asigurat în sistemul public de asigurări de sănătate, conform Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat.
Astfel, articolul 2 alineatul 3 prevede:

„Drepturile de asigurare încetează după trei luni de la ultima plată a contribuţiei la fond, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.”

Când se declară concediul fără plată în ReviSal?

Concediul fără plată se declară în timp real în ReviSal.
Cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă se operează în ReviSal, conform prevederilor articolului 3 alineatul (2) litera h) din HG nr. 500/2011.
Acest articol se referă la concediul fără plată solicitat pentru interese personale, nu la concediile fără plată reglementate efectiv de lege: concediu de formare profesională, concediul fără plata indemnizaţiei etc.

Când angajatorul refuză acordarea concediului fără plată

Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului de concediu fără plată pentru formare profesională doar dacă absenţa acestuia ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii, potrivit articolului 155 din Codul muncii.
Totodată, în regulamentul intern sau în contractul colectiv de muncă pot exista prevederi foarte clare cu privire la concediul fără plată şi la situaţiile în care angajatorul poate refuza solicitările de acest fel.
Astfel, regulamentul intern/contractul colectiv de muncă semnat şi asumat de ambele părţi devine normă atât timp cât nu contravine legislaţiei.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

47 COMMENTS

  1. Lucrez la o firma de mobila de doi lei
    IVDECOR niște hoți și mincinoși ,vreau sa plec și mă interesează dacă în preaviz pot sa-mi iau concediu medical și cum sunt plătit.

    • Se poate beneficia de concediu medical in perioada de preaviz caz in care perioada de preaviz se prelungeste cu perioada concediului medical.

    • Mah nesimtitule si puturosule, firma aia de doi lei ti-a asigurat un salariu din care ai trait! Poti sa pleci cand vrei tu, dar de ce vrei concediu medical in preaviz, de ce vrei sa-ti prelungesti sederea? De puturos ce esti?

  2. @Celi: Persoanele aflate in concediu fara plata pentru crestere copil beneficiaza de asigurare de sanatate, iar plata contributiei de la bugetul de stat, conform art. 21, alineatul 1 din Ordonanta de urgenta nr. 111 din 08/12/2010, actualizata. De asemenea, alineat 3 al aceluiasi articol din Ordonanta numita anterior prevede:

    “(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare. “

  3. @kandya: Concediul medical suspenda contractul individual de munca, conform articolul 50, litera b) din Codul muncii. In caz de suspendare a contractului, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care contractul inceteaza de drept, conform articolului 49 alineatul 6 din Codul muncii.

    Acest lucru inseamna ca, in cazul in care va imbolnaviti si medicul prescriptor considera ca este necesar un concediu medical, perioada de preaviz se va relua dupa ce reincepeti activitatea.

    Puteti citi mai multe despre concediul medical si cine plateste indemnizatia aici: http://legestart.ro/concediul-medical-situatii-specifice-practica/

  4. Daca doresc dupa 1 an sa incetez conceiul ptr cresterea copilului.si imi dau si demisia de la fostul loc de munca.tatal poate sa isi ia si el un an ptr cresterwa copilului?multumesc

  5. Pentru cei trimisi fortat in concediu fara salar 10 zile lucratoare, desi contravine codului muncii si CCM -ului la nivelul societatii ce masuri legale de contracarare pot fi intreprinse? Va solicit cu respect un raspuns la aceasta problema, pe care un colectiv de 300 de persoane puse in aceasta situatie o considera vitala. Va multumesc anticipat!

    • Reclamatie la ITM si orice alta institutie la care poti reclama acea companie, plus fa-le reclama printre lista de clienti potentiali/viitori/existenti!

  6. Buna ziua ,sunt angajat in cadrul unei firme de paza ,aceasta firma a pierdut contractul in urma unei contestatii de catre o alta firma .Conform C I M firma respectiva trebuia sa-mi dea preaviz de 20 zile lucratoare ,fapt pe care nu la facut, incepind cu data de 20 nu mai am obiectul muncii ,neindeplinind calea legala ne obliga sa luam concediul fara plata pentru a se spala pe miini de alte obligatii sau daca nu suntem de acord sa facem naveta 50 km pina unde are alte obiective nu ne-a adus la cunostiinta in scris absolut nimic pina in prezent doar verbal .Va rog spunetimi calea legala pe care trebuie sa o intreprindem.Va multumesc

  7. Buna seara,
    Dupa cat timp efectiv lucrat se poate lua concediu fara plata. De exemplu daca am lucrat 2 ani si 7 luni pe post de bibliotecar imi pot lua concediu fara plata? Multumesc.

  8. buna.sever sant.lucrez la regiotrans si m semnat concediu fara plata cu data de 01-04-2015 pe 60 zile.ce se intampla? pierd locul de munca? mai pot beneficia de somaj?

  9. Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare. Sunt angajat in Armata cu gradul de subofiter si vroiam sa stiu daca pot beneficia de concediu fara plata pentru 12luni? Va multumesc!

  10. Buna ziua,

    Doresc sa-mi iau un concediu de un an. Sunt profesor titular si nu doresc sa-mi pierd postul. Imi puteti explica in detaliu va rog conditiile fiecarui caz si implicatiile…pentru ca as vrea sa stiu diferentele intre a-mi lua concediu de un an de zile pentru formare si perfectionare profesionala (si care sunt conditiile sub forma carora pot sa oblig scoala sa-mni accepte cererea deoarece am o directoare foarte refractara si se va opune cu siguranta, si ma va pune sa-mi dau demisia…asadar as dori sa-mi stiu drepturile pentru a-i putea face fata) si concediul de un an de zile pentru interese personale (ce drepturi pierd in acest caz, etc.)

    Va multumesc anticipat!

    • Contactati un avocat specializat in dreptul muncii + reclamatii la ITM si nu numai. Directoarea isi urmareste propriul interes si indeplinirea propriilor tinte anuale de atins. Daca se opune desi e dreptul dvs, trebuie sa suporte consecintele!

  11. Buna ziua,as dori sa-mi spuneti si mie daca un cadru didactic incadrat cu jumatate de norma la o unitate scolara isi poate intregi activitatea in timp ce se afla in concediu fara plata pentru studii de 2 ani respectiv un an pt nevoi personale,in total concediul insumand 3 ani,intregirea facandu-se in cei tri ani de concediu fara plata.De asemenea as dori sa stiu daca aceeasi persoana poate beneficia de concediu de cresterea copilului in urma acestor trei ani de suspendare a oricaror activitati la catedra,ea fiind plecata in strainatate pt a-si insoti sotul trimis la o parohie.

  12. Sunt in concediu fara plata pe perioada de un an. Daca raman insarcinata, se suspenda concediul fara plata, mi se acorda concediul de maternitate si dupa terminarea concediului de maternitate se continua cu cat mai am din cel fara plata?

  13. Bună ziua
    Am concediu fără plată luat de la unitatea la cre sunt angajat cu contract de muncă perioadă nedeterminată. În această perioadă mă pot angaja cu contract de muncă la o altă unitate?

  14. In timp ce ma aflam la post in cadrul misiunii permanente a Romaniei de la Viena, pentru 4 ani, o organizatie internationala la care tara noastra este unul din statele fondatoare mi-a transmis ca doreste sa particip pe o perioada de 6 luni ca Project manager la realizarea proiectului informaticinternational la care si Romania va beneficia. L-am informat pe ambasador de oferta organizatiei referitoare la postul de consultant extern pentru realizarea sistemului informatic (eu sunt doctor in informatica). Dupa consultari cu ambasadorul, acesta a decis ca este o onoare pentru Romania de a avea primul diplomat roman in cadrul organizatiei. Drept urmare dansul mi-a scris de mana cererea catre dansul in care au fost mentionata oferta de mai sus. De asemenea se preciza in cerere ca pe toata perioada cat urma sa fiu detasat la organizatie sa mi se pastreze statutul de diplomat, pasaportul diplomatic si legitimatia de diplomat in cadrul misiunii. In acest sens ambasadorul a raspuns oficial acestei organizatii ca este de acord cu cererea ei. Acum cand mi-am calculat perioada petrecuta in MAE, necesara pensiei de serviciu, am avut marea surpriza sa constat ca toata perioada de un an cat am lucrat la acea organizatie internationala ca expert am fost considerat in concediu fara plata. Mentionez ca cererea mea aprobata de seful de misiune nu pomeneste de concediu fara plata. Astfel un an din cariera diplomatica mi-a spulberat accesul la pensia de serviciu. Intrebare: cum trebuie sa actionez pentru a recupera acesta perioada de timp

  15. Buna ziua,
    Am o nelamurire legata de concediu fara plata acordat mamelor care au beneficiat de concediu crestere copil (am optat pt varianta de pana la 1 an) si in prezent beneficiez de stimulentul de insertie de 500 ron pentru revenirea mai devreme in campul muncii.Daca eu am si un cabinet medical individual pe langa serviciul de 7 ore de la spital si asi vrea sa intru in concediu fara plata la spital pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului dar in acest timp sa continui activitatea la cabinet(deci achit taxe si impozite la veniturile realizate) mai beneficiez de stimulentul de reinsertie sau acesta se anuleaza?!?
    Multumesc

    • Buna ziua! Si eu am aceeasi intrebare. De la AJPS mi s-a spus ca e posibil sa iau stimulentul de reinsertie in urma reintoarcerii la un loc de munca iar de la celalalt angajatorul sa imi dea concediu fara plata pana la 2 ani insa am retineri (nu sunt convinsa ca au inteles intrebarea)? Cum ati procedat?

  16. Buna seara !Daca eu sunt angajata din martie 2015la o firma ,si in octombrie pe 6 am intrat in medical ca in timpul serviciului am facut hernie de disc mi au sarit4 discuri si am stat in medical pana pe 11 – decembrie si dupa 12 decembrie am intrat i concediu de odihna pana pe 24 si mi a zis de la resurse ca alea cateva zile ma pune pe zero ,.Eu acum am aflat ca sunt insarcinata mai pot lua medical pt sarcina cu risc sau imi afecteaza alea cateva zile fara plata

  17. Lucrez full time, in sistemul privat. Daca imi iau concediu fara plata timp de 3 luni, imi pastrez calitatea de asigurat, din cate vad in normele metodologice alea CNAS : (3) Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei la fond, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.

    Trebui sa ma declar undeva in aceste 3 luni sau raman asigurat si doar daca prelungesc concediul trebuie sa declar la CASS/ANAF?

    Dar in privinta CAS?

  18. Sunt angajata unei institutii publice de 17 ani si doresc sa stiu de cate luni de concediu fara plata /eventual suspendare pot beneficia conform legii si ce drepturi pot pierde din acest motiv.

  19. Bun gasit. Lucrez in invatamant si beneficiez, dupa 16 ani de profesie fara intrerupere, de un concediu fara plata pana la inceput lui 2017. In conditiile in care ma inscriu la un al 2-lea masterat/facultate, in vara 2016, pot sa beneficiez de intreruperea primului tip de concediu (sau ducerea lui pana in Ian. 2017, la final si/sau transformarea/continuarea lui in/cu concediu fara plata pentru studii? Daca da, pe ce perioada maxima poate dura cel din urma tip? Multumesc frumos.

  20. Bună ziua.societatea este în insolventa.nu a mai plătit asigurările de 7 luni . Sunt în perioada contractului valabil de munca .pot beneficia de șomaj…??? .lucrez de 8 ani la aceasta societate ..Va mulțumesc .ce pot s-a fac și unde trebuie sa m-a adresez ..Mulțumesc .

  21. buna seara. as dori si eu o informative, locrez la un cabinet particular ca fizioterapeut, trebuie sa plec din tara o perioada si m ar interesa care ar fi perioada maxima pe care pot sa iau de concediu fara plata.va multumesc

  22. buna ziua
    sunt asistenta la o cresa,deci bugetar,dar platita de consiliul local(primarie)conform legii din 2002 cresele au fost preluate de primarii,as vrea sa stiu care este perioada maxima de concediu fara plata ce mi o pot lua fara a mi pierde locul de munca?

  23. Un salariat bugetar ,este in concediu pentru formare profesionala de la 01.01.2016. Este insarcinata si urmeaza sa nasca in perioada 10-20 septembrie. In aceasta luna(septembrie) cat este in vacanta , cursurile universitatii incepand la 1 oct. a plecat in Anglia. In cazul in care naste acolo beneficiaza de concediu postnatal ,in Romania? Dar concediu pentru cresterea copilului? Daca da, cine le plateste?
    multumesc,

  24. Buna scuza de deranj vreau sa va rog frumos sa imi spuneti si mie am doua coaste rupte nu am beneficiat de concediu medical lucrez in ture o zi si o zi sant de pe data de 10 12 si pana azi 26 12 2016 cand am fost anuntate ca daca mai stau mult adică pana la data de 1 01 2017 mi se va desface contractul de munca la spital la spital am refuzat întrenarea si mi sa spus ca trebuie sa stau cel putin doua saptamani in medical au dreptul sa imi incheie contractul va rog frumos sa imi răspundeți contractul este de 4 ora pe zi ce multumesc frumos

  25. Buna scuz de deranj imi puteti spune daca un angajator pote trimitr un angajat an concediu fara plata fara acordul sau (fortat sa semneze)

  26. Buna ziua,

    Daca am un contract pe timp determinata de 2 ani si am lucrat dora 2/3 luni, am dreptul la concediu fara plata pentru formare profesionala (1 an)?

  27. Lucrez la o firma de pe 8 octombrie 2016,dupa 15 zile m.am imbolnavit si mi.am luat concediu medical 30 de zile.La sfarsitul anului,mi s.a spus ca nu mai am dreptul la concediul de odihna,pentru ca am avut medical.e normal si asta?
    VA ROG FRUMOS SA IMI RASPUNDETI….
    VA MULTUMESC!!!

  28. salut!!!va deranjez iar,lucrez de pe data 10.10.2016,la o firma.dupa 2 sapt m.am imbolnavit si am avut medical 27 zile.la sf anului mi s.a sp ca nu mai beneficiez de niciun C.O.
    E corect asa ceva????….va rog dati.mi un raspuns…

  29. Se tot face referinta la doua aspecte, ROI (regulamentul de ordine interioara) si la contractul colectiv de munca. Cum se poate aplica legea (Codul Muncii) in momentul in care la o societate sunt mai putini angajati si exista doar contracte individuale de munca, nu si unul colectiv, iar la repetatele solicitari de a se prezenta pentru a cunoaste continutul regulamentului de ordine interioara angajatorul nu ia in seama aceste solicitari, acestea fiind facute in mod oficial sub forma scrisa si cu numar de inregistrare. Pur si simplu ii doare in CUR ! Cum pot eu sa-mi iau concediu fara plata, la ce criterii raportez cererea mea ?

  30. Buna ziua as dori sa stiu daca imi iau doua zile fara plata trebuie sa le recuperez pt ca seful spune ca nui comvine sa plateasca pe alea doua zile impozit as dori sa stiu daca el plateste impozit daca eu nu lucrez va multumesc doresc raspuns daca se poate

    • Concediul fără plată nu înseamnă contribuții plătite la stat. Practic, în ziua concediului fără plată sunteți considerat, dpdv fiscal, șomer.

  31. Buna ziua!
    Nu mai am nici o zi de concediu legal pe anul acesta si doresc sa beneficiez de 3 zile de concediu fara plata in interese personale; se poate?

    • Bună ziua! Faceți o cerere de concediu către HR (eventual să fie semnată și de superiorul dumneavoastră) fără plată și dacă vi se aprobă, totul este în regulă. Sărbători fericite!

  32. Buna ziua. Un angajat cere CFP pentru 3 luni, pentru motivele personale. Angajatorul (directorul) este de acord . Doamna de la HR, tine ca nu se poate acorda, fiinca in contractul colectiv al firmei scrie ca CFP pentru probleme personale se poate acorda pentru maxim 30 zile. Dar daca angajator e de acord nu se poate acorda mai multe de 30 zile, fiinca asa este in contract colectiv de munca?

  33. Buna seara! Va rog frumos sa imi raspundeti daca dupa 87 de zile de concediu fara plata , este legal sa predau tot eu gestiunea unui alt gestionar. Mentionez ca am predat gestiunea unei colege, in momentul plecarii mele in concediu, dar nu in prezenta unei comisii. Va multumesc!

  34. Sunt angajata la o instituție de stat și sunt în concediu fără plata pentru studii. Am fost solicitată sa semnez o noua fisa postului reformulata. Am obligația de a răspunde solicitării de a semna sau nu în aceasta perioada?

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici