Concediul de risc maternal este concediul pe care îl poate solicita salariata dacă se regăseşte în anumite cazuri, atunci când, ca urmare a evaluării riscurilor prezente la locul de muncă al acesteia, nu se poate, din motive justificate în mod obiectiv, să se dispună modificarea condiţiilor şi/sau a programului de muncă al acesteia sau măsura repartizării ei la alt loc de muncă, fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa şi/sau a fătului ori a copilului.
Cazurile în care se află salariata care poate solicita concediul de risc maternal sunt:
a) salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
b) salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de şase luni de la data la care a născut;
c) salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens.
În plus, în conformitate cu art. 9 din OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locul de muncă, în cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile menţionate mai sus şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1) din Ordonanţă, angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
OUG96-2003-5-1Sursa foto: Lege5 Online

Concediul de risc maternal se solicită, în funcţie de cazurile în care se află salariata, după cum urmează:

înainte de data solicitării concediului de maternitate, atunci când este vorba despre salariatele gravide care au anunţat angajatorul în prealabil şi respectând procedura menţionată mai sus la punctul a cu privire la starea lor de graviditate;
după revenirea din concediul postnatal obligatoriu (respectiv cel de 42 de zile de după naştere), atunci când este vorba despre salariate care au născut recent şi si-au reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie (conform punctului b de mai sus) sau când este vorba despre salariatele care alăptează revenind la muncă după efectuarea concediului de lăuzie (conform punctului c de mai sus) – în acest caz, concediul de risc maternal poate fi solicitat de către salariată dacă aceasta nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la doi ani sau, în cazul copiilor cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani.
Concediul de risc maternal poate fi acordat de medicul de familie sau medicul specialist, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, în baza unui certificat medical. Acesta nu poate fi acordat simultan cu alte concedii  prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii  şi alte drepturi  de asigurări sociale.
Astfel, conform art. 7 alin. 3 din Normele metodologice de punere în aplicare a OUG nr. 96/2003:

„Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;
b) integral sau fracţionat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la trei ani;
c) integral sau fracţionat, înainte sau după naşterea copilului, pentru salariata care nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.”
Pe durata concediului de risc maternal, salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care este suportată din bugetul asigurărilor sociale şi plătită de angajator. Această îndemnizaţie este plătită în baza concediului medical eliberat de medicul de familie sau medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii. În funcţie de momentul în care acest concediu este solicitat (respectiv înainte sau după naştere), se va prezenta, pe lângă concediul medical, şi certificatul de naştere al copilului.
Concediul şi plata indemnizaţiei de risc maternal se efectuează lunar de către angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna în care se acordă  concediul de risc maternal şi aceste sume (indemnizaţiile de risc maternal) plătite de angajator se deduc de către plătitori din contribuţiile de asigurări sociale datorate pentru luna respectivă.
În conformitate cu art. 31 din OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare şi este în cuantum 75% din baza de calcul reprezentând media veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii. În plus, durata concediului pentru risc maternal nu va diminua numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.

Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

70 COMENTARII

 1. Va rog frumos sa imi spuneti si mie cine trebuie sa-mi elibereze concediu de risc maternal. Medicul specialist mi- a dat o scrisoare medicala cu recomandare de concediu de ris maternal, intrucat am o sarcina jos inserata ( placenta previa) cu hemoragii. am anuntat angajatorul si am fost si la medicul de medicina muncii, care mi-a spus ca medicul de familie trebuie sa-mi elibereze medicalul si apoi ea sa-l vizeze, iar medicul de familie mi-a spus exat invers.
  va multumesc!

   • Buna ziua .am o nelămurire si va rog să-mi răspundeți. In august fac un an de munca la un patron .Daca imi iau cu 3 luni inainte concediu cu risc o sa mai primesc indemnizația de creștere a copilului?multumesc

 2. Tre sa mergi la servici. Sa dai o cerere pt ati face dosaru pt risc de sarcina.pe linga cerere,mai dai si o recomandare semnata si stampilata de dr. Ginecolog.din momentu cand ai depus aceasta cerere angajatoru are timp de 10zile pt ati face actele .in baza acelor acte. Poti merge la dr ginecolog. Sau la cel de fam. Sati dea medical cu risc. Care trebuieste vizat si de medicu medicina muncii

 3. Buna ziua am si eu o intrebare: daca am salariu format din carte de munca si drepturi de autor in cazul concediului de risc maternal sunt platita si cu drepturile de autor? stiu ca la indemnizatia de crestere copil sunt luate in calcul dar in cazul concediului medical normal nu sunt platite. multumesc mult pentru raspuns

 4. buna ziua ma numesc Cirdei Maria si momentan locuesc in Germania unde lucrez de 2 ani,iar de aproape 4 luni sunt in concediu :Sarcina cu risc si nu stiu cine trebue sa sa plateasca acest concediu Angajatorul sau Casa de asigurari si cum se calculeaza daca m-ati putea ajuta cu un raspuns! Multumesc!!!!

 5. Buna ziua,
  Am o nelămurire în ce privește concediul de risc maternal:dr ginecolog mi a eliberat o scrisoare medicala din care reiese starea mea, pe care am prezentat o firmei, dar dep HR mi a zis ca aceasta scrisoare nu are valabilitate si dr ginecolog tb sa elibereze o adeverinta prin care sa mi recomande concediul de risc maternal. Revenind la dr ginecolog acesta mi a zis ca el nu trebuie sa elibereze nici o adeverinta si ca acea scrisoare este suficienta. Va rog sa mi spuneți exact care sunt pașii, deoarece cred ca fiecare are o varianta proprie de pe urma carei doar eu am de suferit.
  Va mulțumesc!

 6. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: am fost in concediu postnatal si am solicitat ulterior concediu de risc maternal pt alaptare. Venitul brut al ultimelor 6 luni lucrate ian-iun 2014 a fost de 2000 lei. In concediul postnatal am primit 85% din brut in lunile iul-oct. Pt calculul concediului de risc pt alaptare se iau in considerare ultimele 6 luni lucrate sau ultimele 2 luni lucrate + cele 4 depostnatal? Va multumesc anticipat pt raspuns, Cristina.

 7. Ca sa fiu mai specifica discutia pe care o am cu sefii mei este urmatoarea: in ultimele 6 luni am avut (aproximez ) urmatoarele venituri: nov- aug: 1700 ×4 luni (postnatal) si 1500 cu un brut de 2000 pt cele 2 luni anterioare. La calculul concediului pa alaptare mi-au adunat cele 2 salarii brute (2000 ×2) si indemnizatia incasata (1700×4). Eu sustin ca nu este corect intucat cei 1700 nu reprezinta baza de calcul deoarece au deja aplicat procentul de 85%. Multumesc anticipat.

 8. Buna ziua!
  Daca lucrez cu norma intreaga la intitutia X si norma partiala (plata cu ora) la institutia Y se poate sa plateasca si X si Y concediul de maternitate prenatal si postnatal?

 9. Pana pe 12 11 2014 am fost in concediu de creștere copil iar după aceasta data am in intrat in concediu de risc maternal ,întrebarea mea este de unde mi se va calcula riscul maternal din indemnizația care am avut-o sau din salariul de încadrare? Va mulțumesc!

 10. Buna ziua! As avea o intrebare si eu legata de acest concediu de risc risc maternal : De ce nu ma informeaza angajatorul de acest concediu?
  De ce trebuie sa merg neaparat si la medicina muncii, daca duc un certificat medical care sa ateste ca am o sarcina cu risc?
  Va multumesc!

 11. Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire: sunt insarcinata in 15 sapt si am o sarcina cu probleme. De la 5s sunt ori in concediul medical ori in concediu de odihna iar de astazi am intrat in risc maternal. Intrebarea mea este daca la baza de calcul pt indemnizatie se vor lua veniturile pe ultimele 6 luni lucrate efectiv sau vor intra in calcul si lunile cu concediu medical?
  Multumesc.

 12. Buna ziua! Am si eu o intrebare…
  De la cate luni de la angajare se poate intra in risc de sarcina ?
  De curand am aflat ca sunt insarcinata …am aproximativ 4 saptamani… Sunt angajata doar de 8 luni… Lucrez intr-un magazin de vopsele loc in care este si laborator de fabricare a vopselei… Prepar vopsea auto…mediul este toxic…
  Daca as intra in risc de sarcina de la 9 luni de la angajare mai pot beneficia de indemnizatia pt copil?

  Va multumesc pt raspuns!

  • Buna Nicoleta,
   Daca mai urmaresti acest comentariu, as vrea sa stiu si eu cum ai rezolvat problema? Deoarece nu aflu in aceeasi situatie si nu stiu foarte bine ce pot sa fac.
   Multumesc

 13. Bună ziua! Am si eu o întrebare vă rog, concediul cu risc maternal se poate lua înainte de concediul prenatal si postnatal? La câte zile am dreptul de concediul cu risc maternal și la câte zile am dreptul de concediul prenatal si postnatal? Vă mulțumesc!

 14. Buna seara, am 17 saptamani de sarcina, Inca de la 7 saptamani jumatate sung in concediu medical eliberat de medical specialist, concedii eliiberate in urma internarii mele in spital avand o sarcina cu risc.Pana in momentum de fata eu nu mi-am anuntat angajatorul in scris, decat verbal, despre starea mea de sanatate,iar intrebarea mean este daca e prea tarziu sa o fac acum.Mentionez faptul ca de la 7 saptamani si junatate pana in prezent eu nu am mai cost la munca

 15. Am concediu cu risc de sarcina si lucrez la firma de un an si 3luni am avut concediu determinat si acum sa incheiat intrebarea este cine ma va plati mai departe pana nasc ca mai am 3luni si nas

 16. Buna ziua! Lucrez in domeniul asigurarilor, pe baza de contract de mandat. Mi se retin toate contributiile pentru sanatate. Intrebarea este daca am dreptul sa-mi iau concediu medical inainte de nasterea copilului?
  Va multumesc!

 17. Buna, eu momentan sunt in concediu de creștere a copilului (indemnizație)pana in 18 sept cand asi avea deja 5 luni de sarcina,asi dori sa optez pt concediu de risc. Cum o sa mi se calculeze cei 75 %? Din cat aveam indemnizatia sau din ultimele luni lucrate?

 18. Buna ziua ! momentan, sunt in concediu de risc maternal, DPN – 5 februarie 2016; intrebarea mea este: imi pot lua risc maternal pana la sfarsitul lunii decembrie sau trebuie neaparat la 7 luni sa intru in concediu prenatal ? Am intrat tarziu in risc maternal si as beneficia de acest concediu pana la sfarsitul lunii decembrie .
  Multumesc !

  • Buna ziua .am o nelămurire si va rog să-mi răspundeți. In august fac un an de munca la un patron .Daca imi iau cu 3 luni inainte sa fac un an ,concediu cu risc o sa mai primesc indemnizația de creștere a copilului?multumesc

 19. buna ziua! am si eu nevoie de ajutor in urmatoarea speta.
  daca pe perioada sarcinii beneficiez de cele 120 zile de concediu de risc matermal, iar dupa nastere imi iau cele 126 zile de concediu de maternitate (incluzand acele 42zile obligatorii), mai pot beneficia de indemnizatie de crestere copil pana la 1an/2 ani? sau faptul ca beneficiez de concediu de risc maternal nu mi mai permite sa beneficiez ulterior de indemnizatie de crestere copil?
  multumesc!

 20. Buna seara am si eu o intrebare sunt insarcinata in 19 saptamani si lucrez la o croitorie si este foarte mult stres si stau in picioare cate 8 ore pe zi si ma obliga sa vin si sanbata la munca cum as putea beneficia de concediu de risc de sarcina

 21. Dupa ce iei scrisoarea dela medicina muncii in cat timp poti intra in risc medical ori cat este valabila scrisoarea de la medicina muncii. Pentru ca eu nu vreau sa intru in risc si vreau sa mai stau la servici si vreau sa vad daca o mai pot lungi. Multumesc!

 22. În cazul concediului de risc maternal după postnatal și înainte de îngrijire copil până la 1an, ce se întâmpla dacă nu mai ai destul lapte pentru alăptat exclusiv la san (sau dacă chiar se oprește lactația de tot) pe parcursul celor 120 zile?

 23. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Daca m pierdut o sarcina la urmatoarea pot sa imi bag concediu cu risc?pentru ca imi este frica ca nu o voi putea duce pana la capat.
  Va multumesc!

 24. Ma aflu in urmatoarea situatie, acum o saptamana am aflat ca sunt insarcinata si am avut hemoragie chiar in ziua in care mi s-a confirmat sarcina iar medicul mi-a dat concediu medical cu codul 745, drept urmare nu am apucat sa anunt sarcina angajatorului ci doar faptul ca am concediu medical pentru o problema de sanatate timp de 8 zile. Cum sa procedez mai departe ca sa nu ma afecteze acest fapt?

 25. Buna ziua,
  Angajatorul ne-a informat ca societatea nu are doctor pentru medicina muncii. In acest caz cine vizeaza concediul de risc maternal?
  Medicul de familie ne trimite la medicul specialist iar acesta ne spune ca nu poate sa elibereze nici o scrisoare precum ca recomanda concediu de risc maternal ci doar a constatat si mentionat in scrisoarea medicala diagnosticul care necesita concediu de risc maternal.

  Multumesc

 26. am 12 sapt de sarcina….lucrez la un magazin alimentar unde stau ff mult in picioare kiar si 14 ore p zi…..akm o sapt am fost internata cu iminenta de avort …credeti k e ok k de akm sa nu mai merg la serviciu??….si cum ar trebui sa raman in concediu de risc maternal?…..ma va afecta asta pt indemnizatia de 1/2 ani dupa nastere???…multumesc

 27. Buna ziua!Am 23 de saptamani si fac naveta zilnic la lucru 2 ore(dus,intors),ideea este ca ii stresant drumul si in plus toata ziua de stat pe scaun la birou,nu este benefica unei sarcini.Ma intereseaza cu exactitate de ce acte am nevoie de a beneficia de cm sarcina cu risc,in conditiile in care medicul de familie ma trimite la specialist,ca el nu are nicio treaba, medicul specialist imi face scrisoare catre medicina muncii(care nu cred ca este suficienta),iar ca sa numai zic ca firma nu mi-a dat niciun nr de inregistrare cum ca as luata in evidenta ca si gravida.Deci care sunt pasii legali?Si cine face hartiile?

 28. Cine trebuie sa îmi elibereze concediu de risc material ținând cont ca am dus recomandarea de la medicul specialist la firmă, mi s-a aprobat si ei o zis ca îmi mai trebuie CM de la MF,MF o zis ca nu ii îndreptățit sa îmi dea sa merg la medicina muncii ?

 29. Buna ziua! Ajutati-ma va rog cu o informație urgenta ! Sunt însărcinată in 24 săptămâni . am intrat in risc maternal din 28 martie 2016. In data de 31 mai 2016 trebuia sa ma prezint la medic pentru acordarea concediului ,dar pentru ca mam simțit rău am avut grețuri nu mam prezentat in acea zi, am mers in data de 01 iunie 2016 si mia zis asistenta medicului sa revin mâine deoarece acum nu mai este nici un medic la spital. Zis si făcut, următoarea zi am mers din nou si medicul mia dat un concediu medical „in continoare”din data 01.06.2016 pana la 30.06.2016 cu data acordării 02.06.2016. Ce pot sa fac mai departe sa nu pierd prenatalul? Având in vedere ca pana la prenatal ar mai fi destul de mult timp .va rog ajutati-ma!

 30. Buna ziua,am și eu o rugăminte foarte mare,lucrez la o firma de 3 ani de zile ,dar cu contract determinat din 6 în 6 luni printr o firma de recrutare,aveti idee dacă aș putea intra in risc maternal ? Sau trebuie să semnez un pe o perioadă nedeterminată,ca să pot primi ajutorul de la stat dinainte de sarcină și după ce nasc ,va mulțumesc

 31. Buna ziua. As dori o lamurire autorizata. Lucrez in invatamant, sistemul public, din 1996, titulara cu contract pe perioada nedeterminata. In ultimul an am avut concediu fara plata in interes personal, deci contractul de munca suspendat, automat nu am realizat venituri. Sunt insarcinata in 4 luni, cu sarcina cu risc. Ma intereseaza cum se calculeaza indemnizatia concediului de risc maternal, pe ce baza de calcul. Precizez ca anul de concediu fara plata imi va inceta la 14 sept 2016, intentionez sa intru in concediu de risc maternal pe 15 sept. 2016, iar data estimata a nasterii este 4-5 februarie 2017. Va multumesc.

 32. Sunt angajata la o firma din data de 10 03 2016 si sunt insarcinata ,am 11 saptamana vreau sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere copil pana la 2 ani .Nasc in luna aprilie si nu stiu cum se calculeaza.Am si niste probleme de sanatate si nu stiu daca pot intra acum in risc maternal ca nu stu cate zile de concediu poate sa-mi dea medicul ginecolog si medicul de familie am si varsta de 37 ani .Va rog sa primesc un raspuns ca mai repede.Va multumesc.

  • Buna,beneficiezi de indemnizatie,doar in cazul in care ai cumulat 12 luni de munca in ultimii 2 ani anteriori sarcinii.Nu conteaza daca ai avut intreruperi/pauze intre joburi.Bineinteles ca poti beneficia de concediul de risc:mergi la medicul ginecolog,ceri o scrisoare de recomandare ,in care sa reiasa ca ai o sarcina cu probleme,si in care sa scrie negru pe alb ca iti recomdanda concediul de risc maternal.Unii doctori ti-o da pur si simplu,la altii e nevoie de o internare de vreo 2 zile.Pe langa scrisoare iti va mai trebui o adeverinta de la medicul de familie in care sa scrie cate saptamani de sarcina ai,fisa postului impreuna cu o alta fisa in care sunt descrisi factorii la care esti expusa cu sarcina si cu o declaratie sau copie dupa declaratia prin care ai anuntat in scris firma la care lucrezi ca esti insarcinata.Avand aceste documente,le depui la medicina muncii,iar acestia in termen de cateva zile iti vor elibera o notificare in care iti vor recomanda sau nu,concediul de risc,e in functie si de factorii de risc la care esti expusa la serviciu.Dupa ce vei avea la mana acea notificare( care va fi in 3 exemplare) ,toate trebuie semnate si stampilate de angajator.2 raman la angajator,din care una va fi trimisa de el in calitate de angajator la ITM.Una ramane la tine,vei face copie dupa ea,si originala o vei da medicului de familie,acesta iti va da in urma ei concediul de risc maternal care e de 120 zile calendaristice,dar il vei primi fractionat adica lunar..pana la nastere,si va trebui avizat si de medicul de la medicina muncii,inainte de a fi inaintat angajatorului.
   Sarcina usoara iti doresc,sper ca te-am putut ajutat.Si eu tot in aprilie urmeaza sa nasc! 😀
   P.S varsta nu are nici o relevanta pt ei!Doar pt tine.

   • Buna, poti sa imi spui, te rog, daca de exemplu pentru luna aprilie pot merge la MF pt a-mi lua urmatoarele 30 de zile de concediu cu risc in oricare alta zi din aprilie. Adica daca se poate acorda acest concediu sa zicem in data de 4 aprilie pentru 1-30 aprilie. Multumesc

 33. Am inteles ca primesc 75% daca intru in risc maternal.Intrebarea mea este pana cand i-au acesti bani până nasc sau si după ce nasc tot 75% din brut sau 85% după ce nasc?

 34. Buna ziua.
  Am prezentat la medicina muncii scrisoare medicala in care se specifica ca medicul ginecolog imi recomanda concediu de risc maternal. Am fost refuzata de cei de la medicina muncii pe motiv ca in sapt 12 cand am anuntat sarcina la munca eram in regula. Acum sunt in sapt 22 , am un pesar montat si recomandare de la medic sa stau numai in pat cel putin in urmatoarele 6 sapt sa pot duce sarcina la 7luni. De la medicina muncii mi-au spus ca atata timp cat eram sanatoasa cand am anuntat sarcina acum nu pot solicita concediu de risc maternal deoarece s-a schimbat doar starea de sanatate nu si conditiiile de munca. Rog un raspuns.

 35. Buna seara.
  Am o Inteprindere Individuală, plătesc taxele la stat, impozit pe venit și la cas dar nu am băgată cartea de munca. Sunt însărcinată in 5 luni iar medicul mi a recomandat concediu de risc maternal. Pot beneficia de acest concediu?

 36. Buna ziua! Sunt insarcinata in saptamana 16 si as dori sa intru in concediu de risc maternal ,dupa care in concediu de maternitate. Iar dupa nastere, in concediu crestere copil timp de 2 ani. Acum am salariul minim deci voi avea indemnizatia 1230 lei. Intrebarea este: Imi afecteaza cumva suma indemnizatiei de 1230 lei concediul de risc si cel de maternitate? Adica o sa iau mai putin din cauza concediilor? Multumesc anticipat!

 37. Daca pana primesc concediul de risc maternal am mai avut 33 de zile de concediu medical…sa inteleg ca nubse mai pot acorda 120 de zile de risc maternal, ci doar diferenta de la 33 de zile pana la 120 de zile? In cele 120 de zile intra si cele 63 de zile de concediu prenatal? Am inteles ca in mod normal daca se depasesc 90 de zile de concedii se poate lua pana la 120 de zile cu conditia efectuarii unei comisii?

 38. Vă rog frumos mă ajutați și pe mn….După ce termin cele 120.de zile risc de sarcina la.7luni.jumate ce acte trebuie pentru posnatal ..Și de unde îl iau.. posnatalu.. Va mulțumesc. .

 39. Buna seara,am o problema ,am fost insarcinata si sunt in risc maternal de pe 1 octombrie pana pe 31 octombrie…..eu am pierdut sarcina pe 7 octombrie,mai este valabil medicalu pana la sfarsitul luni????

 40. Buna ziua ,
  Am o problemă in ani dat medicul de medicina muncii concediu de risc material. Am 2 variante Med specialist Mi-a dat ca si diagnostic plăcintă jos insets si fara efort fizic iar raspunsul medic de Med.muncii a fost doar schimbarea locului de munca .Dupa o alta consultație de mi-a dat un alt diagnostic ( placenta jos inserată, iminenta de avort, dureri hipogastrice) iar medicul de Med muncii a zis ca nu poate să îmi dea mai mult de schimbarea locului de munca si in acest caz . Unde ma îndrumați sa ma adresez? Mulțumesc

 41. Buna ziua.De pe data de 4 feb pana pe 12 feb am fost plecata in concediu, m-am intors la munca pe data de 12 sperand ca pot munci ,am avut si am incontinuare greturi groaznice , tind sa cred ca asta este o sarcina toxica , neputand sta la munca pe data de 12 am plecat acasa, de acasa la spital internata pt ca nu puteam sa mananc si pusesem in risc sarcina. Am iesit din spital pe data de 14 feb cu in concediu medical pana pe data de 28 feb intre timp pe data de 20 trebuia sa iau jumatate de salariu,nu i-am primit nici pana azi. Pe data de 28 feb am fost la control doctorita recomandandu-mi sa intru in sarcina de risc avand in vedere sarcina pierduta si extrauternina din trecut. Am inceput demersul actelor pe data de 6 martie am depus recomandarea de la medicul ginecolog cu declaratia si ma asteptam sa iau si bani de pe data de 5 martie, care evident nici pe aia nu i-am primit.
  Puteti sa imi explicati de ce? Se iau dupa incheierea actelor? Nu le primesc de la angajator?
  Care este problema?

 42. Buna ziua, sunt însărcinată în 8 săptămâni, am mai avut 3 sarcini pierdute în ultimii 3 ani, doctorul ginecolog mi-a dat scrisoare cu sarcina cu risc pentru medicina muncii dar aceștia refuză să-și pună parafa deși am multe probleme și nu pot continua să merg la lucru, ce este de facut, unde pot apela mai departe pentru a obține concediu cu risc?

 43. Buna ziua .am o nelămurire si va rog să-mi răspundeți. In august fac un an de munca la un patron .Daca imi iau cu 3 luni inainte sa fac un an ,concediu cu risc o sa mai primesc indemnizația de creștere a copilului?multumesc

 44. Buna ziua.am si eu o intrebare,eu am fost in somaj tehnic pana pe 22 ianuarie.si iam trimis sefei mele o poza dupa scrisoarea medicala pt risc maternal.k lucrez intr-un cazino.dar nu am scris nimic de mana precum sunt insarcinata.si miau zis k îmi fac ei referatul pt medicina muncii dar vad k nu mi-au dat nici un raspuns pana akm.ce pot sa fac ma ajuta cineva cu un raspuns va rog.multumesc.

 45. Buna seara , daca de la 11 sapt duc scrisoare medicala si anunt angajatorul că sunt insarcinata ,pe scrisoare va cere risc maternal…la medicina muncii mi se va acorda…chiar dacă nu am 12 saptamani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here