Toţi salariaţii angajaţi cu contract de muncă au dreptul la concediu de odihnă anual plătit. Durata minimă a acestuia este de 20 de zile lucrătoare, potrivit prevederilor Codului muncii.
Durata efectivă a concediului de odihnă este stabilită în contractul individual de muncă, iar acest lucru este făcut cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile. Concediul de odihnă este efectuat anual şi este acordat proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Atenţie! Dreptul la acest concediu NU poate forma obiectul unei cesiuni, renunţări sau limitări.
În situaţia în care un salariat nu-şi efectuează integral concediul de odihnă la care avea dreptul, angajatorul are obligaţia de a-i acorda acestuia concediu până la sfârşitul anului următor. De asemenea, efectuarea concediului în anul următor este permisă şi în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
O altă situaţie prevăzută în Codul muncii este compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat. Însă acest lucru este permis doar în cazul încetării contractului individual de muncă.
Atenţie! NU sunt incluse în concediul de odihnă anual sărbătorile legale nelucrătoare şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil.
Indemnizaţia de concediu
În perioada concediului de odihnă, fiecare salariat beneficiază de o indemnizaţie de concediu. Codul muncii prevede că aceasta nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă – cele prevăzute în contractul individual de muncă.
Indemnizaţia reprezintă media zilnică a drepturilor salariale (menţionate în paragraful anterior) din ultimele trei luni (anterioare celei în care se efectuează concediul) – multiplicată cu numărul zilelor de concediu.
Plata indemnizaţiei este făcută de angajator cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Întreruperea concediului de odihnă
Conform prevederilor Codului muncii, salariatul poate cere -din motive obiective- întreruperea concediului.
Angajatorul are posibilitatea de a rechema salariatul din concediul de odihnă. Acest lucru este posibil doar în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa respectivului salariat la locul de muncă. Într-o astfel de situaţie, angajatorul este obligat să suporte toate cheltuielile necesare pentru revenirea salariatului la locul de muncă, dar şi prejudiciile suferite de acesta ca urmare a întreruperii.
Buna ziua, intrebarea mea este: au dreptul angajatii care nu si-au luat decat partial concediul de odihna pentru anul in curs, sa cumuleze zilele de concediu ramase din anul respectiv cu zilele de concediu din anul urmator, cu alte cuvinte un slariat ar cumula per total, un nr.de zile co. mai mare decat drepturile acordate cf.legii, respectiv 20 zile durata minima.
Bună ziua,
Aşa cum scrie şi în articol, în situaţia în care un salariat nu-şi efectuează integral concediul de odihnă la care avea dreptul, angajatorul are obligaţia de a-i acorda acestuia concediu până la sfârşitul anului următor.
Acest lucru nu afectează durata concediului de odihnă la care aveţi dreptul în anul următor.
Cel mai bine este să vă interesaţi la departamentul de resurse umane al angajatorului dvs. care este procedura recuperării zilelor de concediu neefectuate.
Eu am intrebat concret: are dreptul un angajat sa isi ia intr-un an de zile si zilele de concediu din anul anterior si cele din anul curent?
Eu lucrez la R-U, si avem salariat, care din varii motive anul acesta nu au putut efectua concediul de odihna integral…ce fac le aprob cumul de zile co pe 2 ani de zile?
Dar in pontaj, cum vor aparea pe perioada co-ului din 2013 la fel Co si specific CO restant 2013? MUltumesc!
Am cerut o părere şefului departamentului nostru de resurse umane.
Răspunsul primit a fost că se poate beneficia de concediu din anul anterior:
– dacă salariatul nu-şi poate lua concediu din cauza volumului mare de muncă;
– sau dacă salariatul este rechemat la muncă în timp ce se află în concediul de odihnă.
Referitor la pontaj… Trebuie făcut în conformitate cu realitatea, chiar dacă într-un an sunt mai puţine zile şi în altul – mai multe.
Dacă vreţi mai multe informaţii, încercaţi să luaţi legătura cu alte persoane angajate în domeniul resurselor umane pe care (poate) le cunoaşteţi.
Eu şi colegele mele de redacţie nu suntem specialişti şi informaţiile pe care vi le putem oferi sunt limitate.
Da, multumesc frumos de raspunsuri, este foarte adevarat ca legislatia acutala nu este clara, nici in Codul muncii, nici in alte legi specifice sectorului bugetar nu specifica asa ceva (ma refer aici la cumulul co), la faptul ca prin cumularea zilelor, per total, intr-un an se depasesc nr.de zile pemisive de co, cf. legii 250 privind acordarea concediului de odihna si chiar codului fiscal, ; in ceea ce priveste pontajul, si mie mi se pare corect, ca atunci cand angajatul este in co, chiar si din anul anterior, in pontaj ar trebui sa figureze tot co.
Un salariat care in cursul anului calendaristic a beneficiat de o perioada ( sa zicem o luna, doua) de concediu medical, are dreptul in luna( lunile) respectiva/e si la concediul de odihna?
Cum se stabilesc legal, in astfel de situatii, nr. zilelor de concediu de odihna?
Multumesc!
Bună ziua,
Potrivit prevederilor Codului Muncii (art. 50), contractul individual de muncă se suspendă de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporară de muncă.
Concediul de odihnă se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic (art. 145 CM).
Deci, zilele de concediu se acordă proporţional cu zilele muncite (efectiv) de respectivul salariat, perioada de suspendare a CIM nefiind luată în considerare.
Dacă vreţi informaţii suplimentare, puteţi pune întrebări specialiştilor de pe Forumul LegeStart.
Forumul este aici: http://forum.legestart.ro/ .
Perioada de concediu medical nu afecteaza durata concediului de odihna, salariatul beneficiand de acelasi numar de zile de concediu de odihna de care ar fi beneficiat daca ar fi lucrat in perioada cat a fost in concediu medical.
Aceasta deoarece odata cu intrarea in Uniunea Europeana, 1 ianuarie 2007, pe langa legislatia nationala, in aplicarea corecta a dispozitiilor legale o importanta deosebita o au directivele europene.
Astfel, Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr-o perioada de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s-a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr-o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.
sant administrator as propr bl 12 sos giurgiului 118
avem un angajat-ingrijitor cu CIM
in perioada determinata 2.05.2013-2.12.2013 dupa care cu act aditional CIM perioada nedeterminata cu un co de 21 zile anual
La data de 15 aprilie 2014 a solicitat comncediu de odihna
va rog sa imi raspundeti cate zile de co are de primit
daca din data de 2 mai 2013-15 aprilie 2014 a lucrat :
2013 =8 luni
2014 =3luni
va multumesc
Bună ziua,
Potrivit Codului Muncii (art. 145), durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Salariaţii cu CIM pe durată determinată au aceleaşi drepturi precum cei cu CIM pe durată nedeterminată.
Practic, perioada adusă în discuţie este de un an şi o lună. Salariatul respectiv are dreptul la 21 de zile de concediu pentru primul an, iar pentru prima lună din al doilea an de contract poate beneficia de cel mult două zile de concediu, dacă e să respectăm (cu indulgenţă) proporţionalitatea specificată în CM.
Însă asta este doar opinia mea. Vă sfătuiesc să întrebaţi şi un specialist pe Forumul LegeStart, la adresa http://forum.legestart.ro/ .
As dori,cateva informatii din partea dv.,lucrez detasat in germania,concediul de odihna,nu se acorda integral dupa un an de zile,plata acestuia se trage din salariul sau diurna de detasare,este posibil acest lucru?si in contract se confirma lucrul la 8 ore pe zi,fapt de drept ce nu se respecta,iar orele depasite nu se platesc suplimentar,iar sambetele nici atat.as mai dori sa stiu cat este salariul minim pe germania?si daca am vreo sansa in instanta?
buna ziua.
Sunt angajata la o societate din anul 2011 si pana in prezent. Tin sa mentionez ca, nu am primit bani pe concediul de odihna desi l am efectuat.
Pot sa fac o cerere prin care sa mi cer drepturile banesti(retroactiv), aferente concediului de odihna?(2011.2012,2013?)
multumesc.
Bună ziua,
Presupun că vă referiţi la indemnizaţia de concediu.
Întrebaţi un specialist pe Forumul LegeStart – http://forum.legestart.ro/ .
Da, ma refer la indemnizatia de concediu. Se mai pot recupera, tinand cont ca suntem in 2014?Multumesc
Buna seara sunt angajat la o firma de paza din data de 18 octombrie 2013 la cate zile de concediu de odihna am dreptul?
Bună ziua,
Potrivit Codului Muncii (art. 145), durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Unui salariat i s-a înmânat preavizul de concediere conform art.75, concedierea fiind realizată având la bază art.65 din CM, fără ca acesta să fi efectuat nici o zi de concediu de odihnă pe anul în curs. Pe durata preavizului de 20 zile lucrătoare salariatul poate efectua concediul de odihnă aferent perioadei lucrate?
Bună ziua, conform art. 81, alin. 5 din Codul Muncii, pe durata preavizului, contractul individual de muncă îşi produce în continuare toate efectele, deci, implicit, angajatul are dreptul de a solicita concediul de odihnă. În cazul în care angajatotul nu aprobă cerea de concediu, zilele de concediu neefectuate for fi plătite odată cu încasarea ultimului salariu (art. 146, alin. 4.).
Dacă doriţi opinia unui specialist în domeniu, puteţi apela la Forumul LegeStart – http://forum.legestart.ro/
sunt angajat de 2 ani la un magazin şi aş vrea o singură întrebare daca nu mi iau concediu de odihnă patronul va platii zile de concediu la dublu??
Bună ziua,
Nu.
Aşa cum scrie şi în articol, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.
buna ziua
lucrez de 4 luni la un magazin .as vrea sa stiu la cate zile de concediu am dreptul pana acum , mi-am bagat preavizul sapt trecuta si vreau sa stiu daca o data cu lichidarea mi se va plati si zilele de concediu. va multumesc
Bună ziua,
Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Trebuie doar să faceţi un calcul simplu pentru a afla la câte zile de concediu aveţi dreptul pentru perioada lucrată.
Da, odată cu lichidarea ar trebui să primiţi şi banii pe zilele de concediu neefectuate.
va multumesc frumos pentru raspuns!!!
Buna ziua vreau sa va intreb cum se plateste concediu de odihna daca nu s-a efectuat in perioada contractului de munca in cazul incetarii activitatii .
Multumesc anticipat .
Bună ziua,
Teoretic, la lichidare.
Ar trebui să întrebaţi la angajatorul dvs..
daca se mai da bani pe concediu din ani din urma 2011.2012 2013
Buna seara, in luna septembrie 2013 am fost operata de „carcinom ductal invaziv” la I.O.B. Bucuresti. De atunci si pana in luna ianuarie 2015 am fost in concediu medical (cod 10), ca urmare mai am de luat 10 zile de C.O. pe anul 2013 si tot C.O. pe anul 2014 (21 zile). Cele 21 zile de C.O. din anul 2014 mi s-a spus ca le pot lua anul acesta fără nici o problema. Spuneti-mi, va rog, cum mai pot beneficia de cele 10 zile de C.O. din anul 2013 sau daca exista posibilitatea platii acestora ?
Buna ziua, in luna septembrie 2013 am fost operata de “carcinom ductal invaziv” la I.O.B. Bucuresti. De atunci si pana in luna ianuarie 2015 am fost in concediu medical (cod 10), ca urmare mai am de luat 10 zile de C.O. pe anul 2013 si tot C.O. pe anul 2014 (21 zile). Cele 21 zile de C.O. din anul 2014 mi s-a spus ca le pot lua anul acesta fără nici o problema. Spuneti-mi, va rog, cum mai pot beneficia de cele 10 zile de C.O. din anul 2013 sau daca exista posibilitatea platii acestora ?
Se poate solicita comepensarea in bani a CO neefectuat in ultimii 3 ani si DUPA ce a avut loc lichidarea?
Multumesc!
Buna seara. Am si eu o intrebare mai delicata, muncesc la o firma de 4 ani si niciodata nu am primit C.O., intrebarea este mai pot recupera banii pe C.O neefectuat?
Buna ziua, lucrez de 4 ani la o firma cu profil agricol,mentionez ca in acesti 4 ani nu mi s-a permis concediul de odihna,ce se poate face?tineti minte ca lucram in Romania si nu putem sa ne plangem cand vrem noi (angajatii) in special cand lucrezi la particular,motivele toti le stim.Multumesc
Buna ziua. As dori sa-mi raspundeti si mei la o intrebare si aceea ca pe mine m-au concediat de la locul de munca si lucrez de 3 luni si ceva si provam sa stiu daca trebuie sa -mi fie platite zilele de concediu., iar daca plecam eu tot asa trebuiau sa-mi fie platite zilele?
Ce se poate intelege si care este rezolvarea unui caz mai ciudat : La data de 04.aug.2014 am depus dosarul in vederea pensionari la limita varsta . Cum pana la sfarsitul anului nu a sosit decizia de pensionare [6luni] ,am fost nevoit a-mi lua concediul de odihna pe anul respectiv 2014 [27zile] incepand cu data de 29 .dec.2014. Pe data de 04.01.2015 primesc decizia de pensionare si cu aceasta normal si inchiderea CIM .Din cate stiu , la data sosiri deciziei institutia iti inchide contractul de munca .Partea ciudata ca institutia nu vrea sa-mi acorde drepturile banesti pe perioada neefectuata a concediului respectiv 25 de zile CO ne efectuate pe 2014 motivand cum ca dupa efectuarea concediului vor putea desface CIM .Cat este de legala aceasta situatie ? si cum se poate rezolva ?
Buna ziua.
Am un angajat lichidat cu data de 17.07.2015, caruia i s-a ratacit nota de lichidare si astfel nu i-a fost introdusa compensarea zilelor de concediu de odihna neefectuate. acum a venit omul sa-si ia banii… sub ce forma pot sa ii platesc concediul neefectuat? avand in vedere ca o data cu lichidarea din iulie, angajatul nu-mi mai apare in baza de data de salariati de la august…
Multumesc
Buna seara,
Am o rugaminte, sa ma ajutati cu modul de calcul al concediului de odihna neefectuat , pe anul 2015. Prin contr am dreptul la 24 zile CO din care am efectuat 12 , am incetat contrct cu 30.09.2015. Am dreptul la remuneratia ptr CO neefect..de 6 zile . Cam la ce suma sa ma astept , avand un sal brut de 1360 si net de 1000?
Multumesc anticipat
Buna ziua…sotia mea a nascut si din cate stiu trebuia sa am dreptul la 5 zile libere..si ei mau bagat 5 zile in co…mi am dat demisa dupa 9 luni de la nasterea copilului si le am zis sa imi plateasca co de care mai beneficiam pana la momentul demisiei….cum pot face sa imi dea bani pe co….unde pot sa ma duc sa fac o reclamatie o plangere? Va multumesc mult.
Buna ziua,
Pe data de 18.005.2016 am semnat contractul de munca iar pe data de 30.06.2017 am semnat demisia la zi. In aceasta perioada nu am beneficiat de nici o zi de concediu, pentru ca am incetat activitatea la acest loc de munca , firma angajatoare este obligata sa mi plateasca zilele de care nu am beneficiat de concediu?
Va multumesc