Concediul de odihnă: modalităţi de calcul a indemnizaţiei de concediu

Sorina Ivan
12 august 2013 5 min read
Concediul de odihnă este reglementat în Codul Muncii începând cu art. 144. “ART. 144 (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor
Concediul de odihnă este reglementat în Codul Muncii începând cu art. 144.

ART. 144
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

ART. 147
(1) Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
(2) Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariaţi prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil şi va fi de cel puţin 3 zile lucrătoare.

ART. 148
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

ART. 149
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat."

Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale (se vor lua în calcul salariul de bază, sporurile de indemnizaţie cu caracter permanent) din ultimele trei luni anterioare lunii în care se acordă concediul. Această indemnizaţie nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporurile şi indemnizaţiile cu caracter permanent din luna în care e efectuat concediul.

Aşadar, tocmai am definit cele două modalităţi de calcul a concediului de odihnă:
  • raportat la drepturile salariale din ultimele trei luni (anterioare lunii pentru care se face calculul);
  • raportat la luna în curs (pentru care se face calculul).
Salariatul va beneficia de indemnizaţia de concediu de odihnă care este mai favorabilă (mai mare)  lui.

Dacă în ultimele trei luni angajatul a avut mărire de salariu, se va lua în calcul, pentru determinarea indemnizaţiei concediului de odihnă, doar luna în curs.

Voi reda în cele ce urmează un exemplu de calcul pentru un concediu de odihnă de cinci zile, în luna iulie 2013, considerând că angajatul nu a avut modificări salariale şi venitul brut realizat în ultimele luni a fost acelaşi (1.000 lei).

Modalitatea 1 (calcul raportat la ultimele trei luni anterioare lunii iulie 2013)

Venitul realizat în ultimele trei luni raportat la numărul de zile lucrătoare

Lună, an

Venitul realizat (lei)

Numărul de zile lucrătoare

Iunie 2013

1000

19

Mai 2913

1000

21

Aprilie 2013

1000

22

Total

3000

62


Din tabelul de mai sus reiese că media zilnică a indemnizaţiei de concediu de odihnă este de 48,39 de lei/zi (3000 – venitul realizat în ultimele trei luni împărţit la 62 – numărul de zile lucrătoare corespunzătoare ultimelor trei luni).

Astfel, în luna iulie, angajatul, pentru cinci zile de concediu de odihnă, va avea o indemnizaţie de concediu de odihnă de 242 de lei.

Modalitatea 2 (calcul raportat la luna în curs)

În luna iulie 2013 vom considera că salariul realizat este în valoare de 1000 lei, raportat de această dată la un număr de zile lucrătoare de 23.

Astfel, media zilnică a indemnizaţie este 43,48 de lei, mai mică decât cea raportată la ultimele trei luni.

Explicaţia este în directă concordanţă cu numărul de zile lucrătoare ale lunii iulie (23), mai mare decât oricare dintre cele trei luni anterioare.

Pentru cele cinci zile de concediu de odihnă, salariatul va primi o indemnizaţie de concediu de odihnă în valoare de 217 lei.

În vederea stabilirii venitului brut realizat se va lua în calcul indemnizaţia de concediu de odihnă mai mare, rezultată în urma calculului conform celor două modalităţi.

Notă: Codul muncii poate fi consultat gratuit pe Lege5.ro - noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora. Cumpără un abonament de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo