Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență acordarea unui concediu suplimentar de 3 zile pentru angajatele care urmează procedura de fertilizare ”in vitro”.

Angajatorii vor fi obligați să respecte noua măsură, dacă angajata respectivă aduce o scrisoare eliberată de medicul specialist.

Conform actului normativ, concediul de odihnă suplimentar va consta în:

– 1 zi la data efectuării puncției ovariene
– alte 2 zile începând cu data efectuării embriotransferului.

Pentru a beneficia de concediu, angajatele trebuie să adauge la cererea de concediu o scrisoare medicală eliberată de medicul specialist.

Legea nr. 53/2003Codul muncii

După art. 147 se introduce un nou articol, art. 147¹, cu următorul cuprins:

(1)    Salariatele care urmează o procedură de fertilizare “in vitro” beneficiază anual de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile care se acordă după cum urmează:

a)      1 zi la data efectuării puncției ovariene

b)      2 zile începând cu data efectuării embriotransferului. 

(2)    Cererea privind acordarea concediului de odihnă suplimentar prevăzut la alin. (1) va fi însoțită de scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist, în condițiile legii.

Modificarea aprobată de guvern vine în sprijinul proiectului derulat de Primăria Capitalei, ”O șansă pentru cuplurile cu infertilitate”, care prevede acordarea unui sprijin financiar cu o valoare totală de 13.800 lei/cuplu infertil din București cu indicație medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare “in vitro”.

Pentru perioada iunie 2018-decembrie 2019, bugetul alocat proiectului este de 13,8 milioane lei, sumă de care pot beneficia 1.000 de femei.

Ai nevoie de Codul muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here