Orice comunicări ori declaraţii publice referitoare la faptele şi persoanele cercetate penal vor fi interzise, măsura aplicându-se atât în cazul autorităţilor publice, cât şi în cazul oricăror altor persoane fizice sau juridice. Prevederea este inclusă într-un proiect de modificare a Codului de procedură penală, pus în dezbatere publicată de Parlamentul României.

Mai exact, proiectul de lege stabileşte că, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de camera preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.

Cu titlu de excepţie, în cursul urmării penale sau al judecăţii, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară, DAR cu o condiţie – datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză.

ATENŢIE! Aceste comunicări nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate de săvârşirea unei infracţiuni.

Propunerea legislativă mai stabileşte că, în cursul procesului penal, este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepţia publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracţiuni.

Ai nevoie de Codul de procedură penală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici