După o intensă mediatizare a acestui subiect, Guvernul a adus modificări şi completări, prin Ordonanţă de urgenţă, la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2013 a fost publicată în Monitorul oficial nr. 53 din 23 ianuarie a.c.

Amendarea actului normativ de bază în regim de urgenţă a fost justificată de Executiv în condiţiile în care indicatorii în raport cu care se majorează anual valoarea punctului de pensie şi se calculează indicele de corecţie, realizaţi pe anul precedent, nu sunt cunoscuţi la începutul anului calendaristic, s-a impus corelarea cu data la care instituţiile competente fac publice valorile unor indicatori utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie şi a indicelui de corecţie şi pentru acordarea drepturilor prevăzute de lege.

O primă modificare a textului Legii nr. 263/2010 priveşte modul de calculare a punctului de pensie. Potrivit noilor reglementări, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei (în timp ce, în formularea anterioară, se făcea raportare numai la “rata inflaţiei”), la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat (şi nu “pe anul precedent”, aşa cum se prevdea în formularea anterioară).

În spiritul justificărilor ordonanţei de urgenţă, este adăugată o dispoziţie care prevede că, începând cu anul 2013, cei doi indicatori – rata medie a inflaţiei şi creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat – sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

De asemenea, în situaţia în care unul dintre cei doi indicatori are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă, iar dacă amândoi au valoare negativă, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.

Pe acest sistem de calcul, începând cu anul 2013, câştigul salarial mediu brut realizat, prevăzut la alin. (1), este cel definitiv, cunoscut în anul precedent celui în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie, iar punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecţie reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.

Anul acesta, valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei, iar indicele de corecţie este de 1,06. Acest indice de corecţie se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011, şi anume asupra  punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna ianuarie 2013, când a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă a Guvernului.

5 COMENTARII

  1. OG 1/2013 de modificare a legii pensiilor prelungeste defavorizarea celor pensionati sub regimul legii 263/2010, ale caror pensii au fost diminuate – pe motiv de criza, prin deprecierea raportului de start val punct pensie / salariu mediu – cu cca 25 % , fata de cei pensionati anterior. Adica, la conditii de cotizare identice, pensiile stabilite incepand cu 2011 sunt in prezent cu 20 -25% mai mici decat cele stabilite in 2009 sub regimul legii 19/2000. Art 170 din legea nemodificata prevedea reintregirea acestor pensii in 2013. Pentru reintregire, asa cum era si este prevazut la art. 170 din legea 263/2010, modificata, trebuia ca de la 01.01.2013, sa se aplice un indice de corectie a punctajului mediu anual de 43,3% din raportul sal mediu/val pct pensie, adica de cca 1,20 – 1,25%, in functie de anul pensionarii, iar nu de numai 1,06, cat prevede ordonanta de modificare. Totodata ordonanta de modificare stabileste ca acest indice, de 1,06, se aplica in anul 2013, deci instituie o derogare de la formula de calcul numai pentru cei pensionati in anii 2011 – 2013, si nu spune nimic despre diferenta ramasa de acordat acestora pana la indicele de 1,20 – 1,25%, pentru reintregirea pensiilor. In lipsa altor prevederi, pentru cei pensionati incepand cu 2014 se va aplica integral formula de calcul care restabileste raportul sal mediu/val pct pensie de 43,3%. Dar pentru cei pensionati in anii 2011 – 2013 ?
    Intrebarea este cand, cat si cum se va acorda diferenta, pentru ca altfel, derogarea din aceasta ordonanta ii va afecta numai pe cei pensionati in anii 2011 – 2013 si prin urmare va genera o categorie de pensionari discriminati pentru totdeauna, in sensul ca – prin nerestabilirea raportului de start sal mediu/val pct de pensie de 43,3% – acestia vor ramane pentru totdeauna cu pensiile diminuate.

  2. am iesit la pensie 27-01-2011 si am 41 de ani vechime din care 25 ani la gr2,din 1991 am oscilat in jurul salariului mediu brut si mi-au calculate pensia de 1074 lei deci la jumatate.colegi care au avut 27 ani lucrati,dati afara din cfr in 1998 au pensie mai mare decat mine cu toate ca au iesit anticipat in 2005.am avut ctg7sp 12 ani.am facut contestatie ca anii in care nu am lucrat complect mi I-au impartit la 12 si mi-au diminuat punctajul pe vre-o 5 ani.armata am facut-o la munca pe santiere militare iar ei mi-au pus salariul minim pe economie.dupa parerea mea tot sistemul de calcul este o fraereala.trebuia adunata suma pe care am platit-o in 41 de ani si prin regula de 3 simpla in functie de suma contribuita.ce sfat I-mi dati?telefon **********

  3. BUNA !! AS VREA SA STIU DACA EXISTA VREO DEROGARE LA PENSIA PE CAZ DE BOALA. MAMA MEA A IMPLINIT IN IANUARIE VARSTA DE PENSIONARE DUPA CE I-AU RECUNOSCUT ACUM 2 ANI PENSIA PE CAZ DE BOALA,DAR DUPA CALCULUL CNP I-AR MAI LIPSI 6 LUNI SI 25 DE ZILE CA SA PRIMEASCA PENSIA INTREAGA .VA IMPLINI 60 DE ANI IN IULIE SI A AVUT TREI COPII.ACUM SUNTEM IN STRAINATATE DAR DATORITA BOLII NU MAI POATE LUCRA. EXISTA VREO POSIBILITATE SA PUTEM REZOLVA LIPSA CELOR SASE LUNI??? MULTUMIM

  4. Domnilor am iesit la pensie in aug 2008 iar acum mi s a redus pensia cu 255 nu stiu din ce motive zic cei de la pensii Dolj revizuire cf legii 263/2010 ce legatura am eu cu aceasta lege nu stiu raspundetiu DVS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here