Un grup de senatori propune completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât angajaţii care au lucrat şi în grupele de muncă I şi II, dar nu au aceste perioade trecute în contracte, să poată ieşi la pensie cu reducerea vârstei de pensie.

Angajatorii ar trebui obligaţi, conform acestei modificări, să nominalizeze în cărţile de muncă ale angajaţilor grupele respective, aşa cum se proceda anterior anului 2001.

Senatorii spun că s-a ajuns la situaţia în care marea majoritate a unităţilor angajatoare nu mai respectă aceşti factori de muncă şi nu mai trec grupele în carnetele de muncă. Ceilalţi angajatori, care precizează aceste categorii în carnetele de muncă, fac acest lucru doar pentru că îi obligă contractele colective negociate cu sindicatele din domeniul respectiv.

În expunerea de motive se mai precizează că în multe cazuri, cei care au ieşit la pensie şi au observat că nu au avut trecute aceste categorii pe toată perioada contractului de muncă, au dat în judecată angajatorii, pentru prejudicii şi discriminări, atâta timp cât aceste grupe de muncă înseamnă “condiţii grele, vătămătoare sau risc de îmbolnăviri profesionale”.

Iniţiatorii propun, astfel, introducerea unui nou articol în Legea pensiilor, art. 55^1:

(1) Persoanele care nu au fost nominalizate de fostele unităţi angajatoare în vederea desfăşurării unor activităţi încadrate în grupa I şi/sau II de muncă în conformtitate cu legislaţia anterioară datei de 1 aprilie 2001, dar au desfăşurat aceste activităţi în locurile de muncă încadrate în grupa I şi/sau II de muncă, au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform art. 55 alin (1) lit. a) si b), după caz.

(2) Dovedirea perioadelor de activitate desfăşurate în locurile de muncă şi activităţile ce se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării se face cu carnetul de muncă, întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

Pentru angajaţii care au perioade de vechime cu grupa I sau II de muncă, dar care nu sunt înregistrate în carnetul de muncă, sau sunt înregistrate incomplet sau incorect, senatorii spun că aceştia pot dovedi vechimea respectivă cu adeverinţe eliberate ori de către angajatori, oro de către deţinătorii legli de arhive.

Iniţiativa va fi dezbătută în Senat, în luna februarie, la începutul sesiunii parlamentare şi va intra în vigoare la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost publicată în Monitorul Oficial al României.

Ai nevoie de Legea pensiilor nr. 263/2010? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here