În Monitorul Oficial nr. 257 din 09 mai 2013 a fost publicată Legea nr. 149/2013 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi a Ordonanţei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi şi pentru modificarea altor acte normative.
Actul normativ de astăzi se adresează celor ce desfășoară profesii libere în următoarele domenii:
- contabilitate și expertiză contabilă;
- audit financiar și audit statutar;
- consultanță fiscală;
- activități de evaluare a întreprinderii sau evaluarea altor bunuri;
- activitatea practicienilor în insolvență.
Actul normativ nu modifică semnificativ desfășurarea acestor profesii libere, însă stabilește foarte clar delimitarea profesiilor ce poate fi făcută de aceeași persoană fizică.
Legea stabilește foarte clar că o persoană fizică sau o societate comercială poate desfășura toate aceste activități, numai dacă această persoană sau societatea comercială respectivă este autorizată și înscrisă în evidența fiecărei organizații profesionale ce reglementează respectivele meserii.
Sursa: Lege5.ro
Practic, dacă o persoană fizică este expert contabil, membru CECCAR, va putea efectua activități de consultanță fiscală și audit financiar numai după obținerea calității de consultant fiscal și auditor financiar, conform reglementărilor în vigoare și după înscrierea în Camera Consultanților Fiscali și în Camera Auditorilor Financiari.
Desigur, lucrurile erau relativ cunoscute în ultimii ani, însă avantajul legii constă într-o formulare imperativă a acestor prevederi.
În esență, pentru o persoană fizică sau juridică, practicarea în același timp a mai multor profesii dintre cele descrise în preambul, nu este o incompatibilitate, atât timp cât sunt obținute autorizațiile și atestatele necesare fiecărei profesii.
Se presupune că prin obținerea acelor atestate, persoanele respective respectă doctrina și deontologia profesională și elimină situațiile ce amenință desfășurarea independentă a profesiilor. Desigur, se vor achita cotizații la mai multe organizații profesionale, fapt pentru care ar trebui analizată cu maximă atenție decizia de a fi membru în toate aceste organizații profesionale.
Legea a fost publicată în Monitorul oficial din data de 9 mai 2013 și va intra în vigoare în data de 12 mai 2013.
Având în vedere că profesiile cele mai uzitate în practică sunt cele de contabilitate și consultanță fiscală, reamintim sancțiunile aplicabile celor care desfășoară aceste activități fără autorizare:
- potrivit art. 43 din OG. nr. 65/1994, este considerată infracțiune desfășurarea activităților de expert contabil, contabil autorizat de către persoanele ce nu dețin această autorizație;
- potrivit art. 25 din OG. nr. 71/2001, se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 25.000 lei utilizarea titlului de consultant fiscal de către persoanele ce nu au această autorizare, iar desfășurarea de activități de consultanță fiscală de către persoane neautorizate constituie de asemenea infracțiune.
Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate integral pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.
Si la ce sunt buni toti astia daca nu au nici un fel de responsabilitate profesionala?