Guvernul vrea să simplifice printr-un formular online mecanismul compensărilor între firme, care nu ar mai dura câteva zile cât este acum, ci doar câteva minute. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată prevede ca între 3 sau mai multe societăți comerciale, ordinele de compensare să se facă pe baza actelor în format electronic.

Tipizatele cu regim special, care vor fi imprimate de Imprimeria Națională, urmează să stingă creanțele și datoriile care au făcut obiectul compensării, pentru datorii mai mari de 10.000 de lei și mai vechi de 30 de zile. Practic, noile documente în format electronic vor reprezenta, în contabilitate, documentul justificativ pentru stingerea datoriilor.

Pentru serviciile de gestionare și arhivare a circuitului de compensare, coordonat de o instituție din subordinea Ministerului Economiei, agenților economici li se va percepe un tarif unic de 50 de lei, care include și TVA.

A are o datorie către B, B are o datorie către C, iar C are o datorie către A. Oricare dintre agenții economici nu poate efectua o compensare bilateral, însă sistemul de compensări poate identifica un circuit între toți cei trei agenți economici”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Și statul va câștiga din acest sistem, pe care orice firmă îl va putea folosi în orice moment și din orice locație, pentru că societatea va transmite, prin formularul online, tot felul de date:  volumul creditelor nerambursate în termen către băncile finanțatoare, volumul debitelor către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, neachitate la termen, volumul creanțelor și volumul creditelor comerciale.

Proiectul prevede și amenzile pe care le vor da Poliția, Ministerul de Finanțe sau alte organe de control ale statului în cazurile în care se vor săvârși infracțiuni:

  • neținerea și neactualizarea de către contribuabilul, persoană juridică, a evidenței obligațiilor de plată și a evidenței creanțelor;
  • netransmiterea de către contribuabilul persoană juridică, prin internet, la adresa comunicată în acest scop a situației prevăzute la art. 2 în termenele prevăzute la art. 3;
  • nerespectarea de către orice utilizator a îndatoririlor referitoare la confidențialitatea informațiilor, datelor și situațiilor.

Sancțiunile pentru situațiile menționate sunt cuprinse între 500 și 5.000 de lei.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Ordonanţa de urgenţă nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here