Proiectul de ordonanță de urgență pregătit de ANPC încă din vara anului trecut, privind anularea comisioanelor bancare la transferul conturilor, dar și alte măsuri privind comisioanele de administrare, a primit avizul BNR și va fi în curând pe masa Executivului, pentru aprobare.
Reprezentanții Autorității au postat proiectul în dezbatere publică, în iunie 2016, cu argumentul că țara noastră trebuie să transpună în legislație Directiva europeană nr. 92/2014 referitoare la gratuitatea comisionării conturilor de plăți. Între timp, au fost finalizate și discuțiile cu reprezentanții clienților și cu bancherii, astfel încât proiectul să fie adoptat de Guvern cu toate propunerile.
Proiectul prevede ca băncile să elimine comisioanele de administrare, care acum ajung la aproximativ 5 lei pe lună, iar la transferul contului de la o bancă la alta, comisioanele să fie mici, ele ajungând acum și la zece procente din suma transferată.
Președintele ANPC a declarant că în noua variantă a proiectului, clienții vor fi împărțiți în două categorii – clienții vulnerabili și clienții nevulnerabili.
Din prima categorie vor face parte persoanele cu venituri sub salariul minim brut, care vor avea următoarele beneficii de la bancă:
- comisioane zero pentru deschiderea/administrarea/închiderea contului curent bancar;
- comisioane zero pentru depunere/retragere numerar;
- 10 tranzacții lunare gratuite (ordine de plată, plăți bancare cu card online, debitare directă a contului, etc.).
A doua categorie, clienții nevulnerabili au venituri peste salariul minim brut pe economie şi beneficiază de:
- comisioane zero pentru deschiderea/administrarea/închiderea contului curent de bază;
- comisioane zero pentru depunere numerar doar în contul de bază;
- comisioane de 0,2 – 0,3% pentru retragere .
Potrivit proiectului ANPC, băncile nu mai practicau comisioane la conturile de bază sau la transferul conturilor, dar nici la plata cu cardul, pentru plățile online, oriunde pe teritoriul Uniunii Europene. Iar retragerea banilor nu mai era taxată nici la ghișee, nici la bancomate, în orice țară din spațiul European.
După discuțiile cu reprezentanții băncilor, s-au adoptat modificările propuse de aceștia ca unele conturi, ale clienților nevulnerabili, să fie totuși comisionate în proporție de până la 0,3%. Costurile de administrare a unui cont bancar, spun bancherii, se ridică la 80 lei anual, iar în eventualitatea gratuității tuturor operațiunilor, băncile ar trebui să scumpească alte servicii.
În privința transferului contului bancar, în cadrul aceleiași bănci sau de la o bancă la alta, ANPC va înființa un site pentru compararea comisioanelor, iar angajații băncii sunt obligați să aducă la cunoștința clienților existența acestui portal.
Anul trecut în septembrie, fostul Guvern a adoptat o altă ordonanță de urgență referitoare la comisioanele bancare, proiect propus tot de ANPC, pentru alinerea la normele europene. Astfel, au fost interzise majorarea comisioanelor și a dobânzilor în privința contractelor de credit, iar firmele de recupeare de creanțe au adoptat noi măsuri de recuperare a debitelor, fără hărțuirea persoanelor datoare.