Parlamentul a aprobat, miercuri, constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

S-au înregistrat 285 de voturi “pentru” și 51 de abțineri.

Comisia specială va avea atribuții, printre altele, în a coordona activitățile legate de organizarea evenimentelor din cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, a institui un cadru de dialog cu Guvernul în vederea determinării obiectivelor în acest sens.

Această comisie va funcționa până la încheierea mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Deputatul PNL Roberta Anastase a anunțat că liberalii s-au abținut de la vot.

PNL (…) a constatat că prin înființarea acestei comisii nu facem decât să suprapunem atribuțiile acestei comisii peste atribuțiile comisiilor de specialitate“, a spus Anastase conform Agerpres.

Vă reamintim că la 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene.

Asumarea, pentru o perioadă de șase luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație ce decurge din calitatea sa de stat membru UE și presupune un efort excepțional în direcția consolidării unei viziuni naționale cu privire la viitorul Uniunii Europene și creșterii capacității administrative necesare exercitării acestui mandat. În exercitarea mandatului său, Președinția exercitată de România trebuie să acționeze ca un intermediar onest și neutru – honest broker – fiind responsabilă de avansarea negocierilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE și de bună cooperare dintre statele membre si instituțiile europene. Însă, în calitatea sa de Președinte al Consiliului UE, România va avea posibilitatea de a-și imprima viziunea națională asupra dezbaterilor strategice privind viitorul proiectului european, de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a acestuia si de a promova pe agenda europeană unele dosare pe care țara noastră le consideră importante.

Mandatul României la Președinția Consiliului UE va fi marcat de două aspecte importante: deținerea, pentru prima dată, a acestei atribuții și organizarea, pe perioada mandatului Președinției României, a alegerilor pentru Parlamentul European. În condițiile derulării acestora, cel mai probabil în luna mai 2019, mandatul Președinției României va fi caracterizat de două perioade distincte din punct de vedere al substanței activității și a dinamicii acesteia.

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici