13 Noiembrie, 2018

Comisia Europeană vrea să introducă un certificat european de moştenitor în cazul succesiunilor internaţionale

Comisia Europeană a făcut câteva propuneri în ceea ce priveşte simplificarea procedurilor de dezbatere a succesiunilor internaționale. Propunerile au rolul de a reduce sarcina juridică în situațiile de genul celor în care un membru al familiei care deține bunuri în altă țară a UE decedează.

„Aproximativ 12,3 milioane de europeni locuiesc într-o altă țară a UE decât cea de origine, în fiecare an înregistrându-se aproximativ 450 000 de succesiuni internaționale, în valoare de peste 120 de miliarde de euro. În prezent, normele diferite în materie de competență judiciară și lege aplicabilă din cele 27 de state membre ale UE creează neplăceri juridice pentru familiile îndoliate”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție și vicepreședinte al Comisiei.

Decizia va duce la o simplificare substanțială a procedurilor de dezbatere a succesiunilor internaționale, prin furnizarea unui criteriu unic care să permită stabilirea atât a competenței judiciare, cât și a legii aplicabile în cazul unei succesiuni transfrontaliere: este vorba despre locul reședinței obișnuite a defunctului.

Potrivit propunerilor elaborate de Comisie, cetăţenii îşi vor putea planifica din timp succesiunea, în condiții de deplină securitate juridică.

De asemenea, Comisia doreşte să introducă un certificat european de moştenitor, care va permite persoanelor să dovedească statutul de moștenitor sau de administrator al unei succesiuni, fără ca, pe teritoriul UE, să fie necesare alte formalități. Aceasta va constitui un progres considerabil față de situația actuală, în care persoanele se confruntă uneori cu mari dificultăți în exercitarea drepturilor lor. Rezultatul va fi accelerarea procedurilor și reducerea costurilor acestora.

După publicarea propunerilor în Jurnalul Oficial al UE, care va avea loc cel mai probabil în câteva săptămâni, statele membre vor avea la dispoziție 3 ani pentru a alinia legislația lor națională, astfel încât noile norme ale UE în materie de succesiuni să intre în vigoare.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu