România ar urma să primească de la Comisia Europeană un ajutor financiar pentru acoperirea daunelor produse de seceta din 2012, potrivit unui anunţ al instituţiei.
Suma se ridică la peste 2,4 milioane de euro şi va fi acordată din Fondul de solidaritate al UE. Însă, înainte de toate, propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu.
În vara anului 2012, zone semnificative din România au avut de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat secetă. Aceasta a avut drept consecinţe pierderea unei părţi semnificative a recoltelor, numeroase incendii de păduri şi de vegetaţie şi grave penurii de apă la nivelul populaţiei, este precizat în comunicatul de presă al CE-ului.
România nu este singura ţară inclusă în propunerea Comisiei, ci se află pe listă alături de Germania (360 mil. euro), Austria (21,6 mil. euro) şi Cehia (15,9 mil. euro). Acestea vor primi ajutoare financiare pentru a acoperi daunele cauzate de inundaţiile din mai şi iunie 2013.
Comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, a declarat: Această decizie arată modul în care Europa poate ajuta ţările şi regiunile din interiorul ei să îşi revină în urma unor dezastre naturale. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este menit să ofere sprijin ţărilor atunci când au nevoie mare de ajutor, pentru ca acestea să îşi redobândească stabilitatea economică în urma unor dezastre naturale. Valoarea sprijinului propus va permite Germaniei, Austriei, Republicii Cehe şi României să îşi revină, dar şi să ofere condiţii de viaţă normale cetăţenilor din regiunile afectate.
Ajutoarele Comisiei sunt menite să contribuie la refacerea infrastructurii şi a serviciilor esenţiale, la rambursarea finanţării operaţiunilor de urgenţă şi salvare şi la curăţarea regiunilor afectate de dezastrele naturale.

Sursa: Comisia Europeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here