Comisia Europeană a propus instituirea Parchetului European. Scopul urmărit este îmbunătăţirea derulării urmăririi penale a autorilor fraudelor asupra banilor contribuabililor din statele membre ale Uniunii Europene, conform unui comunicat de presă al instituţiei.
Parchetul European va fi o instituţie independentă care se va ocupa de cercetări şi urmăriri penale. Totodată, va avea competenţa de a trimite în judecată (în instanţele din statele membre) persoanele învinuite de săvârşirea infracţiunilor care afectează bugetul UE.
„Logica propunerii de instituire a Parchetului European este simplă: dacă există un «buget federal» —finanţat de toate statele membre ale UE şi administrat în temeiul normelor comune—, este nevoie, de asemenea, de «instrumente federale» pentru a proteja acest buget în mod eficace pe întreg teritoriul Uniunii. În prezent, în materie de combatere a fraudelor împotriva fondurilor UE, există un nivel de protecţie şi de asigurare a respectării legislaţiei foarte inegal pe teritoriul Uniunii„, se arată în comunicat.
Potrivit informaţiilor Comisiei, în ceea ce priveşte infracţiunile împotriva bugetului Uniunii, rata de succes a urmăririlor penale variază destul de mult de la un stat la altul, iar media generală este de 42,3%.
„Parchetul European va avea o structură descentralizată, integrată în sistemele judiciare naţionale. Procurorii europeni delegaţi vor efectua cercetările şi urmăririle penale în statul lor membru, utilizând personal naţional şi aplicând legislaţia naţională. Acţiunile lor vor fi coordonate de către procurorul european, pentru a se asigura o abordare uniformă pe întreg teritoriul UE„, mai este precizat în comunicat.
Din informaţiile CE-ului rezultă că în fiecare an se pierd aproximativ 500 de milioane de euro din cheltuielile şi veniturile Uniunii din cauza fraudelor suspectate.
Sursa: Comisia Europeană