Comisia Europeană (CE) a decis reluarea plăţilor pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Fondurilor Europene.

În cadrul informaţiilor furnizate de MFE este precizat faptul că pe acest program au fost semnate aproape 3.400 de contracte de finanţare, care prevăd crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă.

Prin intermediul celor patru axe pe care se reiau plăţile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate României prin intermediul acestui program. Comisia a presuspendat POR la sfârşitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în perioada 2009-2011. În continuare, plăţile rămân blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate mai puţin 3% din fondurile puse la dispoziţia României prin POR.

* Declaraţiile oficialilor

“Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstrează eficienţa măsurilor implementate de Guvernul României. În continuare eforturile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice şi ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrală a acestui program. În cel mai scurt timp posibil urmează să fie deblocate şi Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie să le depună angajaţii ministerelor implicate”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

* Bani luaţi şi bani care vor mai fi luaţi

Ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise în luna martie 2013 Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare.

La sfârşitul lunii martie 2013, fondurile atrase de România prin intermediul acestui program însumau peste 920 de milioane de euro. Astfel, rata de absorbţie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decât în cazul altor programe operaţionale. În acelaşi timp, sumele plătite beneficiarilor erau în valoare de 7,1 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), echivalentul a 38% din suma alocată României prin POR.

Fondurile alocate ţării noastre prin intermediul Programului Operaţional Regional sunt în valoare de 3,72 miliarde de euro.

* Pe ce axe se reiau plăţile?

Axele pe care vor fi realuate plăţile, în urma deciziei CE:

 – Axa Prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere

Număr de contracte de finanţare semnate: 445

– Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale

Număr de contracte de finanţare semnate: 475

– Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local

Număr de contracte de finanţare semnate: 1.747

– Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului

Număr de contracte de finanţare semnate: 531

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here