Parlamentul European, prin votul în plen din 8 iunie al celor 736 de membri ai săi, cu o majoritate covârşitoare (521 voturi pentru, 145 împotrivă şi 8 abţineri) a susţinut normele europene opţionale pentru întreprinderile şi consumatorii care încheie contracte pe piaţa unică.

Votul membrilor Parlamentului vine ca urmare a unei declaraţii politice recente a doamnei Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, conform căreia are în vedere propunerea unui drept european opţional al contractelor în toamnă. Obiectivul domniei sale este de a aduce mai multă coerenţă dreptului contractelor în Europa, facilitând totodată tranzacţiile transfrontaliere, în special pentru întreprinderile mici din Europa şi pentru cei 500 de milioane de consumatori ai săi.

„Doresc să salut votul Parlamentului European de astăzi care a vizat sprijinirea unui drept european opţional al contractelor”, a declarat doamna Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar UE pentru justiţie.  “Analizez cu atenţie toate posibilităţile de facilitare a tranzacţiilor transfrontaliere şi cred că opţiunea preferată de Parlamentul European ar putea fi o foarte bună alegere. Aceasta le-ar oferi celor 500 de milioane de consumatori din Europa mai multe posibilităţi de achiziţii transfrontaliere, reducând în acelaşi timp costurile de tranzacţie pentru întreprinderile mici – care constituie coloana vertebrală a economiei noastre. Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul European şi cu toate statele membre pentru a vedea cum putem materializa votul de astăzi într-o realitate juridică atrăgătoare.”

Costurile de tranzacţie (precum adaptarea termenilor contractuali şi a politicilor comerciale sau obţinerea traducerii normelor) şi incertitudinea juridică pe care o implică gestionarea dispoziţiilor unui drept străin al contractelor fac ca extinderea întreprinderilor mici şi mijlocii pe piaţa unică să fie deosebit de dificilă, în condiţiile în care aceste întreprinderi reprezintă 99% din totalul întreprinderilor UE. Consumatorii şi întreprinderile ar putea alege în mod liber un drept european opţional al contractelor în relaţiile lor contractuale, ca alternativă la dreptul naţional existent al contractelor, atunci când doresc să cumpere sau să vândă mărfuri peste o graniţă naţională. O întreprindere online de mici dimensiuni care doreşte să desfăşoare activităţi comerciale în Europa ar putea economisi o sumă estimată la 9 000 €, care reprezintă taxe juridice şi costuri aferente traducerilor pe fiecare piaţă – sau peste 230 000 €, în cazul în care ar dori să-şi extindă afacerile la scară europeană.

Susţinerea politică a ideii unui drept european opţional al contractelor de astăzi este urmarea votului exprimat în aprilie de către Comisia pentru afaceri juridice cu privire la raportul din proprie iniţiativă prezentat de către Diana Wallis.

Context

Contractele sunt esenţiale pentru gestionarea întreprinderilor şi pentru efectuarea de vânzări către consumatori. Acestea oficializează un acord între părţi și pot acoperi o gamă largă de aspecte, inclusiv vânzarea de bunuri şi servicii asociate, precum serviciile de reparaţii şi întreţinere.

Atunci când desfăşoară activităţi pe piaţa unică europeană, societăţile utilizează o mare varietate de contracte care sunt reglementate de diferite dispoziţii naţionale ale dreptului contractelor. Cele 27 de seturi diferite de norme naţionale pot conduce la costuri suplimentare de tranzacție, la o incertitudine juridică mai mare pentru întreprinderi şi la lipsa încrederii consumatorilor. Aceste aspecte pot constitui factori de descurajare atât pentru consumatori, cât şi pentru întreprinderi în ceea ce priveşte achiziţiile şi comerțul peste graniţele UE. Costurile mai mari de tranzacţie afectează îndeosebi întreprinderile mici şi mijlocii.

În temeiul strategiei Europa 2020 (IP/10/225), Comisia abordează problema barierelor de pe piaţa unică pentru a impulsiona redresarea economică. Aceasta include găsirea unor soluţii armonizate pentru contractele consumatorilor, a unor modele de clauze contractuale ale UE şi avansarea către un drept european al contractelor.

În iulie 2010, în cadrul unei Cărţi verzi, Comisia a prezentat mai multe opţiuni vizând o abordare mai coerentă în privinţa dreptului contractelor. Ulterior, Comisia a organizat o consultare publică care s-a desfășurat până la 31 ianuarie 2011 şi a generat 320 de răspunsuri (MEMO/11/55).

La 12 aprilie 2011, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a aprobat raportul din proprie iniţiativă al doamnei Diana Wallis, care susţine un drept european opţional al contractelor (MEMO/11/236) şi care a constituit temeiul pentru votul în plen. Cu această ocazie, parlamentarii şi-au manifestat susţinerea faţă de punctul de vedere al comisiei, conform căruia un instrument opţional ar putea fi completat cu un „set de instrumente” de referinţă, pentru a asigura coerenţa şi calitatea legislaţiei privind dreptul european al contractelor.

La 3 mai 2011, un grup de experţi instituit de către Comisie a prezentat un studiu de fezabilitate referitor la o viitoare iniţiativă privind dreptul european al contractelor (IP/11/523). Comisia analizează în prezent acest studiu pentru a stabili în ce măsură poate constitui un punct de plecare pentru o iniţiativă de continuare a demersurilor privind dreptul european al contractelor.

Pentru informaţii suplimentare

Sala de presă a Direcţiei Generale Justiţie:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Site-ul internet al dreptului european al contractelor:

http://ec.europa.eu/justice/policies/consumer/policies_consumer_intro_en.htm

Pagina principală a site-ului internet al doamnei Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru justiţie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here