Comisia Europeană (CE) a publicat pe 19 februarie tabloul de bord al pieţei interne, care conţine situaţia în ceea ce priveşte promptitudinea statelor membre în transpunerea normelor UE în legislaţia naţională. România se află printre cele cinci ţări cu cele mai bune rezultate.

Ţara noastră şi-a redus deficitul de transpunere a legislaţiei de la 1,1% la 0,4%, fiind trecută printre ţările care au înregistrat cele mai bune rezultate la nivel global (asta atunci când sunt luaţi în considerare toţi indicatorii privind asigurarea respectării normelor din tabelul făcut de CE). Celelalte ţări cu rezultate foarte bune sunt Republica Cehă, Cipru, Estonia şi Lituania.

Deficitul de transpunere al ţării noastre este cu 0,2% sub media Uniunii Europene (0,6%).

Deficitul mediu de transpunere la nivelul UE a scăzut de la 0,9% la 0,6% în ultimele şase luni, numărul statelor membre care au atins obiectivul de 1% crescând de la 16 la 23.

În comunicatul întocmit de CE se mai menţionează că procentajul directivelor referitoare la piaţa internă care nu au fost transpuse în legislaţia naţională în termenele prevăzute (deficitul mediu de transpunere în UE) a scăzut de la 6,3% în 1997 la nivelul record de 0,6% din prezent. Acest nivel e sub obiectivul de 1% care a fost stabilit de comun acord în 2007 de şefii de stat şi de guvern europeni, dar, totodată, e apropiat de obiectivul de 0,5% propus în 2011 în Actul privind piaţa unică.

Sursa: Comisia Europeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here