Noul complex de controale mai stricte pentru persoanele care intră în spaţiul fără frontiere al UE şi proceduri mai rapide pentru cei care călătoresc frecvent are ca obiectiv final garantarea unei mai mari securităţi.
Cetăţenii europeni pot călători liber în spaţiul fără frontiere interne al UE. Străinii care vin în UE beneficiază, de asemenea, de această libertate, odată ce le-a fost controlat paşaportul la unul dintre punctele de intrare în acest spaţiu.
Totuşi, numărul celor care sosesc în UE este în creştere, ceea ce ar putea genera unele întârzieri dacă nu se simplifică procedurile astfel încât să permită o gestionare mai eficientă a fluxului de călători.
* Programul de înregistrare a călătorilor
Persoanele care vin des în UE vor putea să se înscrie într-un nou program care le va permite să intre în spaţiul fără frontiere supunându-se unor controale simplificate. Dacă în urma primei verificări nu se înregistrează probleme, aceste persoane vor primi un card.
Odată înregistraţi, călătorii vor putea utiliza cardul pentru a trece prin porţi de intrare şi ieşire automate, care vor înlocui controlul manual al paşapoartelor. Aceste porţi vor citi cardurile, documentele de călătorie şi amprentele.
Se aşteaptă ca sistemul să fie folosit, anual, de aproximativ 5 milioane de călători, printre care se numără persoanele care călătoresc în interes de afaceri, lucrătorii cu contracte pe termen scurt, cercetătorii şi cei care locuiesc lângă frontierele UE. Este în interesul nostru economic să le facilităm intrarea pe teritoriul UE. În 2011, călătorii străini au contribuit la economia UE cu 271 de miliarde de euro.
* Înregistrarea electronică a intrărilor şi ieşirilor
În acelaşi timp, vor fi îmbunătăţite procedurile pentru toţi călătorii. Un sistem comun de înregistrare electronică le va permite autorităţilor să-i identifice, rapid, pe călătorii care încalcă regulile.
El va înlocui actualul sistem manual care constă, în principal, în verificarea ştampilelor şi a vizelor din documentele de călătorie. Acest sistem consumă mult timp şi nu le permite autorităţilor să detecteze cu uşurinţă persoanele care au stat pe teritoriul UE mai mult timp decât le era permis.
* Etapele următoare
Propunerile vor fi supuse dezbaterii Parlamentului European şi liderilor UE, urmând să fie aplicate până în 2018.
Sursa: CE