Uniunea Europeană va dezbate un proiect inițiat la nivelul celor 28 de state membre privind eliminarea materialelor plastice de unică folosință și a articolele de luat masa – de la farfurii și pahare de plastic, până la ambalaje pentru produsele alimentare, cum ar fi fast-food-ul.

De asemenea, se vrea interzicerea totală a unor articole de plastic de unică folosință, cum ar fi beţişoarele de urechi, paiele folosite pentru agitarea sau consumul băuturilor, ș.a. Proiectul trebuie aprobat de toate statele pentru a intra în vigoare.

Inițiatorii vor ca până în 2025, toate aceste ambalaje, precum și sticlele de plastic, să fie colectate pentru a fi reciclate. Estimările arată că măsura ar duce la:

  • evitarea a 3,4 milioane de tone de emisii de carbon;
  • prevenirea deteriorării mediului – echivalentul a 22 de miliarde de euro (până în 2030);
  • reducerea cheltuielor cetățenilor cu 6,5 miliarde de euro.

„Deșeurile de plastic sunt, fără îndoială, o chestiune importantă, iar europenii trebuie să acționeze împreună pentru a aborda această problemă. Vom interzice unele dintre aceste obiecte și le vom înlocui cu alternative mai curate, astfel încât oamenii să poată utiliza în continuare produsele preferate”, a declarat prim-vicepreședintele Uniunii Europene, Frans Timmermans, conform BBC.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here