Comisia Europeană a propus înfiinţarea unui centru european de combatere a criminalităţii informatice care să contribuie la protejarea cetăţenilor şi a întreprinderilor europene împotriva ameninţărilor informatice, arată Hotnews.

Centrul va fi instituit în cadrul Oficiului European de Poliţie, Europol, la Haga (Olanda) şi ar trebui să-şi înceapă activitatea în ianuarie 2013.

Potrivit CE, noul centru va fi punctul focal european în combaterea criminalităţii informatice şi va viza activităţile ilegale online desfăşurate de grupuri organizate de infractori, în special pe cele care generează venituri ilegale importante, cum ar fi frauda online în care sunt implicate cărţi de credit şi detaliile de identificare a contului bancar.

Unul dintre obiectivele centrului european de combatere a criminalităţii informatice va fi protejarea profilurilor de pe reţelele de socializare împotriva infiltrărilor de către infractorii online, sprijinind astfel lupta împotriva furtului online de identitate. Centrul va viza, de asemenea, infracţiunile informatice care cauzează prejudicii grave victimelor, cum ar fi exploatarea sexuală online a copiilor şi atacurile informatice care afectează infrastructura şi sistemele de informaţii critice din Uniune.

Experţii Uniunii Europene vor desfăşura, de asemenea, activităţi menite să împiedice criminalitatea informatică ce afectează operaţiunile bancare pe internet şi sistemele de rezervare online, sporind astfel nivelul de încredere al consumatorilor online.

Se preconizează că centrul îşi va începe activitatea anul viitor, în luna ianuarie. Pentru ca centrul să poată fi creat, propunerea Comisiei trebuie acum adoptată de autoritatea bugetară a Europol.

Centrul european va avertiza statele membre ale UE cu privire la ameninţările informatice majore şi le va atrage atenţia asupra deficienţelor existente în sistemele acestora de apărare online. Centrul va identifica reţelele organizate de criminalitate informatică, precum şi pe cei mai importanţi infractori din spaţiul virtual. Acesta va oferi sprijin operaţional în cadrul unor investigaţii concrete, fie furnizând asistenţă legală informatică, fie sprijinind înfiinţarea unor echipe comune de investigaţie în domeniul criminalităţii informatice.

Noul centru va servi, de asemenea, drept bază de informaţii pentru serviciile naţionale de poliţie din statele membre şi va reuni expertiza şi iniţiativele de formare europene în domeniul criminalităţii informatice.

*

Până în 2011, aproape trei sferturi (73 %) din gospodăriile europene aveau acces la internet de acasă, iar în 2010, peste o treime din cetăţenii UE (36 %) foloseau serviciile bancare la domiciliu. 80 % dintre tinerii europeni se conectează prin reţelele de socializare online, iar valoarea schimburilor comerciale mondiale efectuate anual prin comerţ electronic atinge aproximativ 8 trilioane de dolari.

În acest sens, criminalitatea informatică este în creştere, iar infractorii informatici au creat în jurul activităţilor lor ilegale o piaţă profitabilă, în care detaliile unei cărţi de credit pot fi vândute în cadrul grupurilor de criminalitate organizată pentru suma modică de 1 euro pe carte de credit.  Cartea de credit  este contrafăcută pentru aproximativ 140 de euro, iar detaliile de identificare a contului bancar pentru numai 60 de euro.

Infracţiunile informatice vizează, în acelaşi timp, reţelele sociale: până la 600 000 de conturi Facebook sunt blocate în fiecare zi, în urma unor diverse tentative de piraterie informatică, iar în 2009 au fost detectate peste 6 700 000 de calculatoare infectate de botnet-uri, arată Hotnews.

Se estimează că, în întreaga lume, peste un milion de persoane sunt în fiecare zi victime ale criminalităţii informatice.

Costul criminalităţii informatice ar putea atinge o valoare totală de 388 de miliarde de dolari la nivel mondial, mai menţionează comunicatul CE.

Sursa: Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here