Potrivit unui comunicat de presă emis de  Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Comisia Europeană doreşte să lanseze un nou instrument pentru a contribui la dezvoltarea tehnologiilor de mediu inovatoare. Programul pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu (Environmental Technology Verification – ETV) va oferi o verificare independentă a performanţei noilor tehnologii de mediu.

Astfel, producătorii vor putea să probeze fiabilitatea afirmaţiilor privind performanţa, iar cumpărătorii de tehnologie vor fi ajutaţi să identifice inovaţiile care se pretează nevoilor lor.

 Detalii despre programul-pilot

 Noul program privind verificarea tehnologiilor de mediu este în întregime voluntar şi vizează: tratarea şi monitorizarea apei, materiale, deşeuri şi resurse, precum şi tehnologiile în domeniul energiei.

Obiectivul acestui proiect este de a reduce riscurile şi de a spori încrederea primilor cumpărători sau investitori într-o nouă tehnologie, oferindu-le persoanelor informaţii fiabile şi ştiinţifice privind performanţa acesteia. Informaţiile vor lua forma unor Declaraţii de verificare, care va fi utilizată în relaţiile între întreprinderi.

Destinatarii acestor servicii de verificare a tehnologiilor de mediu sunt, în special, întreprinderile mici şi mijlocii, care ar putea întâmpina mai multe dificultăţi decât marii producători în a demonstra performanţa noilor tehnologii.

Programul ETV ar trebui să diminueze necesitatea de a multiplica siturile de demonstraţie sau de a repeta campaniile de testare pentru diferitele pieţe. Acesta ar putea facilita, de asemenea, exporturile către pieţe din afara UE, cum ar fi America de Nord şi Asia, unde abordarea de tip ETV este tot mai recunoscută.

Programul va începe prin acreditarea organismelor care vor verifica tehnologiile. Organizaţiile interesate sunt invitate să contacteze agenţia de acreditare din statul membru în care sunt stabilite. O listă a acestor agenţii este disponibilă pe site-ul internet al programului de cooperare europeană pentru acreditare, care se poate găsi la următoarea adresă : http://ec.europa.eu/environment/etv/index.htm

 Etapele următoare

În următoarele luni, se va publica o cerere de propuneri în cadrul programului pentru competitivitate şi inovare pentru a se sprijini organismele de verificare acreditate la implementarea programului-pilot, ceea ce include un sprijin oferit producătorilor pentru a efectua verificări în cadrul ETV.

După doi sau trei ani de funcţionare, Comisia Europeană va evalua programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, funcţionarea şi impactul acestuia asupra comercializării noilor tehnologii şi va trage concluzii cu privire la direcţia pe care verificarea tehnologiilor de mediu trebuie să o urmeze în Europa.

Părţile interesate vor fi consultate cu privire la implementarea şi evaluarea programului-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu prin intermediul unui forum al părţilor interesate, care va fi înfiinţat în 2012.

Context

Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu a fost pregătit în colaborare cu şapte state membre şi cu numeroase părţi interesate active în domeniul dezvoltării şi evaluării tehnologiilor. Este una dintre acţiunile anunţate în noul plan de acţiune privind ecoinovarea, recent adoptat (a se vedea IP/11/1547).

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here