Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezidat, miercuri, 19 iulie, reuniunea ședința săptămânală a Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene. La întâlnire au participat reprezentanți la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere, reprezentanți ai Parlamentului și ai autorităților locale.

În cadrul ședinței au fost prezentate deciziile Comisiei Europene, aferente perioadei 30 iunie — 14 iulie 2017, privind stadiul transpunerii directivelor europene în legislația națională. În context, a fost remarcată clasarea de către Comisia Europeană a două proceduri de infringement care fuseseră declanșate împotriva României: cauza 2016/0567 privind necomunicarea măsurilor de transpunere a Directivei delegate 2014/109/UE de modificare a anexei II la Directiva 2014/40/UE prin stabilirea galeriei de avertismente ilustrate care trebuie utilizate pe produsele din tutun, respectiv cauza 2016/0812 privind necomunicarea măsurilor de transpunere a Directivei 2014/36/UE privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în scopul ocupării unui loc de muncă în calitate de lucrători sezonieri.

De asemenea, au fost închise favorabil două dosare EU Pilot: Dosarul 8156/15/JUST a avut ca obiect necomunicarea măsurilor de transpunere a Deciziei-cadru 2009/315/JAI privind organizarea și conținutul schimbului de informații extrase din cazierele judiciare între statele membre, respectiv Dosarul 7949/15/ENER a avut ca obiect evaluarea transpunerii, implementării și aplicării corecte, de către România, a prevederilor Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor.

Scopul nostru este acela de a asigura transpunerea în mod corespunzător a legislației europene și de a finaliza cât mai rapid procedurile de infringement aflate în curs. În acest sens, cooperarea interinstituțională este esențială. Comunicăm operativ pe aceste spețe atât cu reprezentanții Comisiei Europene, cât și cu ministerele de linie, Parlamentul României și autoritățile locale‘, a declarat ministrul.

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea Prim-ministrului României. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

Ai nevoie de Directiva nr. 40/2014 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here