Comisia Europeană: Care au fost cele mai riscante produse pentru consumatori în 2012 şi din ce ţări au provenit?

Alexandru Boiciuc
17 mai 2013 2 min read
În 2012, principalele categorii de produse care au prezentat riscuri pentru consumatori şi pentru care a fost nevoie de măsuri corective sunt
În 2012, principalele categorii de produse care au prezentat riscuri pentru consumatori şi pentru care a fost nevoie de măsuri corective sunt articolele de îmbrăcăminte, produsele textile, articolele de modă şi jucăriile, scrie Comisia Europeană.

Conform informării, riscurile semnalate cel mai des în legătură cu aceste produse au fost cele de ştrangulare, rănire sau cele legate de substanţe chimice.

Top 5 categorii de produse notificate în 2012:

• 34% - articole de îmbrăcăminte, textile şi articole de modă;

• 19% - jucării;

• 11% - aparate şi echipamente electrice;

• 8% - autovehicule;

• 4% - produse cosmetice.

DIN CE ŢĂRI PROVIN PRODUSELE CARE PREZINTĂ RISCURI?

China este, indiscutabil, ţara din care provin cele mai multe produse ce prezintă riscuri. Datele Comisiei arată că aproximativ 58% dintre notificările din 2012 au vizat produse din această ţară.

Notificări în funcţie de ţara de origine a produsului:

• 58% - China (inclusiv Hong Kong);

• 17% - UE-27 şi ţările din SEE;

• 11% - origine necunoscută;

• 14% - altele.

CONTEXT

Aceste informaţii sunt obţinute cu ajutorul sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene - "RAPEX".

"RAPEX este sistemul UE de alertă rapidă cu privire la produsele nealimentare care asigură legătura dintre statele membre şi Comisia Europeană. Rolul său este să permită difuzarea rapidă a informaţiilor legate de produse de consum potenţial periculoase. În acest fel este posibil să se identifice şi să se retragă din timp de pe piaţa UE produsele potenţial riscante pentru consumatori, cum ar fi articolele de îmbrăcăminte pentru copii, produsele textile sau aparatele electrice care nu respectă standardele de siguranţă", se precizează în informarea Comisiei.

În anul 2012 au fost primite 2278 de notificări, iar cele 30 de ţări participante la RAPEX sunt cele din Uniunea Europeană, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Informaţiile din 2012 arată o creştere cu 26% faţă de anul 2011 a numărului de alerte. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b