Promovarea accesului la finanţare şi încurajarea unei culturi antreprenoriale, inclusiv crearea de noi întreprinderi, reprezintă aspectele principale ale noului program de sprijin financiar, prezentat la Bruxelles de Comisia Europeană.
COSME, Programul pentru competitivitatea întreprinderilor şi pentru IMM-uri,este un instrument de finanţare care continuă în mare parte activităţile desfăşurate în cadrul actualului program pentru competitivitate şi inovare (CIP).
Informaţii privind noul program
Programul pentru competitivitatea întreprinderilor şi pentru IMM-uri se va concentra asupra instrumentelor financiare şi sprijinului destinat internaţionalizării întreprinderilor. Acesta va fi simplificat pentru a face ca întreprinderile mici să beneficieze mai uşor de el. Programul are următoarele obiective generale:
* îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-uri sub formă de participaţii şi împrumuturi: în primul rând, o facilitate de participaţii pentru investiţiile aflate în faza de creştere va oferi IMM-urilor finanţare de tip participaţii, rambursabilă şi cu scop comercial, în principal sub formă de capital de risc, cu ajutorul unor intermediari financiari. În al doilea rând, o facilitate de acordare de împrumuturi va oferi IMM-urilor împrumuturi directe sau prin alte modalităţi cu risc partajat, puse la dispoziţie de intermediari financiari pentru a acoperi împrumuturile;
* îmbunătăţirea accesului la pieţe în interiorul Uniunii şi la nivel global: vor fi puse la dispoziţie servicii de sprijinire a afacerilor orientate spre creştere economică, prin intermediul Reţelei întreprinderilor europene, pentru a facilita expansiunea afacerilor pe piaţa unică. Acest program va asigura, de asemenea, sprijin în afaceri IMM-urilor, în afara UE. De asemenea, va exista sprijin pentru cooperare industrială internaţională, în special în vederea reducerii diferenţelor dintre mediile de reglementare şi de afaceri dintre UE şi principalii săi parteneri comerciali;
* promovarea spiritului antreprenorial: activităţile vor include dezvoltarea competenţelor şi atitudinilor antreprenoriale, în special în rândul noilor antreprenori, a tinerilor şi a femeilor.
Noul program vizează în special: 1) antreprenorii, mai ales cei de la nivelul IMM-urilor, care vor beneficia de acces mai uşor la finanţarea afacerii lor, 2) cetăţenii care doresc să desfăşoare activităţi economice independente şi care se confruntă cu dificultăţi în a înfiinţa sau dezvolta propria afacere, 3) autorităţile statelor membre, care vor fi mai bine sprijinite în eforturile lor de a elabora şi pune în aplicare o reformă eficientă a politicilor de profil.
Se preconizează că programul va sprijini anual 39 000 de întreprinderi, ajutându-le să genereze sau să păstreze 29 500 de locuri de muncă şi va lansa anual 900 de noi produse, servicii sau procese în materie de afaceri. Accesul la credit va fi mai uşor pentru antreprenori, în special pentru cei care doresc să lanseze activităţi transfrontaliere, anticipându-se împrumuturi şi investiţii suplimentare în valoare de 3,5 miliarde EUR destinate întreprinderilor europene. Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului, în perioada 2014 – 2020, se ridică la 2,5 miliarde EUR, din care 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare.
Ma intereseaza daca programul reprezinta o oportunitate pentru C.M.I.-rile din mediul urban si pe cine pot contacta in vederea implementarii?
Bună ziua,
Programul prezentat de Comisia Europeană nu este încă implementat, de aceea nu vă putem oferi informaţiile pe care ni le-aţi cerut. Îndată ce vom afla noi informaţii, le vom posta pe site.
O zi frumoasă!