27 Ianuarie, 2020

Comisia de sănătate a respins raportul proiectului de lege care permite fumatul în spațiile închise. Ce alte avize au fost date actului normativ

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun a fost respins, pe 16 octombrie de membrii Comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

Reamintim că actul normativ a fost adoptat anul trecut, în noiembrie, de Senat, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Deputații Comisiei de sănătate au decis, cu majoritate de voturi, respingerea proiectului, “întrucât conform Deciziei nr. 29/2016 a Curţii Constituţionale, Constituţia României nu consacră dreptul la fumat şi nici drepturi specifice/distincte ale fumătorilor. Prin urmare, nu poate fi susţinută necesitatea unor modificări ale legislaţiei curente care să asigure cadrul legal care să permită crearea unor spaţii dedicate fumatului”. Cu alte cuvinte, forma decisă de Senat, prin care se putea amenaja spații dedicate pentru fumat, inclusiv pe terase, a fost scoasă deocamdată din actul normativ. În schimb, a fost respinsă propunerea organizațiilor nonguvernamentale, care interziceau fumatul în orice mașină, inclusiv în autoturismele proprii, mai ales dacă erau prezenți și copii.

Inițiativa de a permite fumatul în spații închise, special amenajate, sau în spații semi-deschise, cum sunt terasele, a fost inițiată în iunie 2016 la Senat, de mai mulți parlamentari, și adoptată tacit după 6 luni, pe 1 noiembrie 2016. Proiectul redefinea spațiul public ca “orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, dar nu doar cu cel puțin doi pereți, ci încadrat de pereți de jur împrejur”, astfel că fumatul ar fi fost permis pe terase, indiferent de numărul de pereți. În plus, se stipula că fumatul poate fi permis în spații special amenajate, așa cum sunt cele din aeroporturi.

Proiectul a suscitat interesul mass-media și ONG-urilor, care au cerut, pe parcursul avizelor trimise de comsiiile de specialitate din Camera Deputaților, alte interdicții, cum este cea a fumatului în mașina proprie. Deputații din Comisia de sănătate au răspuns acum societății civile, prin explicațiile din raportul de respingere a proiectului, susținând că în Constituție nu este stipulat nici vreun drept al fumătorilor, dar nici interdicții la care aceștia să se supună în legătură cu propriile acțiuni.

De când se află în Camera Deputaților, de aproape un an, proiectul de lege a primit avize favorabile de la consiliul legislativ și de la Comisia Juridică, și negative de la Comisia pentru industrii, Comisia pentru drepturile omului și Guvern. Camera Deputaților este forul decizional, proiectul făcând parte din categoria legilor ordinare. El urmează a fi pus pe ordinea de zi.

Ai nevoie de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu