Șase deputați și senatori din toate partidele sunt de acord asupra modificării legii de funcționare a SIE, astfel încât Serviciul să fie controlat de mai mulți parlamentari. În acest moment, Comisia SIE nu este validată și funcțională din cauza unor neînțelegeri dintre PSD, care vrea președinția acestei comisii, și PNL, care a invocat o cutumă a partidelor, conform căreia această formațiune este cea care pune președintele comisiei.
Varianta anunțată de președintele PSD, Liviu Dragnea, de a mări de la 5 la 7 membri componența, astfel încât comisia să aibă o reprezentare corectă a tuturor partidelor, a fost pusă în practică de parlamentari din toate formațiunile, care au pus proiectul de lege în dezbatere publică la Camera Deputaților.
Un alt argument invocat de Liviu Dragnea a fost acela că “există o dorință foarte mare din partea multora, să intre în aceste comisii (n.r. SRI, SIE), astfel că dacă putem mări numărul, trebuie să găsim modalitatea legală de a face acest lucru”.
În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii compară Comisia de control a SIE cu cea a SRI, care are 9 membri: “Având în vedere că exercitarea controlului parlamentar asupra SRI se realizează de către un organism comun al celor două Camere, compus din 9 membri desemnați din grupurile parlamentare, se impune creșterea numărului de membri ai Comisiei special a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe întrucât activtatea celor două organisme este similar și prezintă același grad de complexitate”, se mai argumentează în proiectul de lege.
Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe. Art. 3, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Controlul asupra activității SIE este execitat de Parlamentul României, cu respectarea secretului asupra mijloacelor și surselor de informare. În acest scop se constituie o comisie specială formată din patru deputați și trei senatori, aleși din cadrul comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale celor două Camere.”
Proiectul de lege a fost trimis comisiilor de specialitate pentru avize, raportul și dezbaterea în plen urmând să aibă loc peste o lună, pe 21 aprilie. Indiferent de votul din Camera Deputaților, proiectul va fi trimis apoi Senatului, care este camera decizională, unde se va lua o decizie finală cel mai devreme în luna mai. Până atunci însă, Comisia de control a SIE nu există în Parlament.