Legea supermarketurilor, care obligă marile lanțuri de magazine să expună la raft 51% produse românești a fost votată și în Camera Deputaților, camera decizională, după ce trecuse de Senat. Propunerea pentru completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a trecut fără niciun vot împotrivă și va fi trimisă șefului statului spre promulgare.

Comercianții, care au avut, anul trecut, vânzări de peste un miliard de lei fiecare, au contestat legea pe motiv că producătorii români nu sunt pregătiți pentru asemenea aprovizionări. Și patronatele au încercat să amâne adoptarea legii, motivând că normele contravin pieței libere. De asemenea, Consiliul Concurenței a fost de părere că proiectul nu va funcționa din cauza numărului mic de producători autohtoni.

Potrivit noilor norme, cel puțin jumătate din produsele vândute de marile magazine trebuie să fie românești: „comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”.

În lunile de iarnă (decembrie-februarie), legumele şi fructele din import vor reprezenta maxim 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 25.000 lei și 50.000 lei, “în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei„.

Ai nevoie de Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare ? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here