Relațiile tensionate dintre colegi sunt cele care produc cele mai multe probleme la locul de muncă. Dintr-o statistică realizată de Association for Psychological Type International, citată de Business News Daily, rezultă că aproximativ 80% din situațiile dificile cu care se confruntă organizațiile sunt legate de stările conflictuale dintre salariați. 

Aceste stări conflictuale pot provoca anxietate, depresie, epuizare fizică și psihică, toate având ca rezultat o scădere a concentrării și, implicit, a productivității și eficienței angajaților. În general, aceste bătăi de cap pornesc de la salariați care, prin comportamentul lor, devin toxici pentru ceilalți. 

Cum știm că un salariat este toxic? Va trebui să ne dăm seama dacă:

 • țipă la toată lumea, este mereu nemulțumit de ceilalți iar umilirea lor pare să-i dea satisfacție;
 • își asumă întregul merit pentru realizarea unei sarcini sau pentru o nouă idee, exagerează cantitatea de efort depusă “doar de el” în obținerea rezultatelor;
 • diminuează munca, efortul și talentul celorlalți, îi critică constant și nejustificat, în special în public, astfel încât să le zdruncine încrederea în sine;
 • se crede indispensabil în organizație și așteaptă laude și recompense inclusiv pentru sarcinile din fișa postului;
 • manipulează discuțiile pentru a le orienta spre propriul beneficiu;
 • se plânge mereu, oftează mereu când primește sarcini noi și își etalează propria și totala nefericire;
 • nu respectă nevoia de spațiu personal al celorlalți.

Dacă la cel puțin unul din aceste puncte am răspuns cu “DA”, atunci înseamnă că avem în echipă un coleg toxic. Iar modul lui de manifestare este una dintre fațetele bullying-ului sau, după caz, a mobbing-ului.

Bullying-ul este definit ca un comportament de intimidare și persecutare prin hărțuire verbală, amenințări, șantaj, dominare agresivă fie printr-un discurs pe ton acut, fie chiar prin agresiune fizică, în scopul inducerii unei superiorități a agresorului față de ceilalți.

Mobbing-ul este o forma de hărțuire psihologică a salariatului care durează de cel puțin 6 luni și care se realizează prin împrăștierea de zvonuri, prin intimidare, umilire, remarci defăimătoare, izolare, violență verbală sau fizică. 

Cu alte cuvinte, diferența dintre cele două forme de hărțuire este dată de durata acestora.

Prevederile art. 5 alin 2 din Codul muncii sunt foarte clare și interzic orice formă de discriminare:

„Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă. „

De altfel, în Parlamentul României a fost depusă în luna septembrie 2016 o propunere legislativă privind prevenirea și combaterea bullying-ului/mobbing-ului care își dorește să oblige angajatorii să ia măsuri împotriva unor astfel de comportamente, și anume:

 • desemnarea unei persoane căreia să i se poată aduce la cunoștință faptele de bullying sau mobbing;
 • de abateri disciplinare a faptelor de bullying;
 • instituirea procedurii răspunderii disciplinare pentru aceste fapte.

Ce putem face?  Până la sancționarea legală a unor astfel de practici, modificarea și completarea regulamentelor interne  prin includerea acestui tip de hărțuire și impunerea unor sancțiuni în cazul apariției acestui fenomen sunt primul pas și cel mai la îndemână pentru toate societățile. Trebuie definite clar acțiunile considerate agresiuni prin exemplificări reale ale faptelor ce corespund agresiunii.

Este bine să se elaboreze o procedură pentru sesizarea unor astfel de fapte, inclusiv o detaliere a procesului de  cercetare disciplinară a faptelor sesizate. 

Până la urmă, educarea propriilor angajați în întreținerea unei atmosfere de prietenie și respect este calea cea mai sigură pentru rezolvarea disensiunilor ce pot apărea. Iar angajații au familii și astfel, încet, vom putea educa și noua generație într-un comportament tolerant și civilizat.   

Ai nevoie de Codul muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!                

 comentarii

1 COMENTARIU

 1. BUNA ZIUA,AS-I AVEA O INTREBARE,DACA EXISTA SI SUNT INTR-O SITUATIE DE BULLING,CHIAR SI MOBBING,EU FIIND VICTIMA,UNDE AS-I PUTEA SA MA ADRESEZ,UNDE SA FIU ASCULTATA SI AJUTATA?
  LEGEA A INTRAT IN VIGOARE?DACA DA,IMI PUTETI DA NR.LEGII?

  • Buna ziua, de mai multi ani sunt supusa la aceasta forma de hartuire morala -mobbing din partea sefului, am inceput cand am reusit sa strang probe. Insa si-a arata latura perfida si m-a sanctionat tot pe mine disciplinar , orchestrand o ancheta si punand subalternii sa declare minciunile prezentate de el..

  • acuzatii primite de la seful meu la munca
   Buna Ziua,
   Pentru ca nu am raspuns la telefon in weekend in timpul meu liber de duminica de la ora 11:30 dupa ce am vazut ca ma suna seful am inchis telefonul personal pana inainte de intrare in schimbul 3 luni seara la ora 22:00.
   Seful meu luni sera nu a ajuns la lucru din cauza oboselii, insa marti dimineata la iesirea mea din schimbul 3 a venit cu jumatate de ora inainte de terminarea programului de lucru si a inceput cu amenintari.

   Precizez ca in perioada de weekend cand a incercat sa ma insarcineze in a rezolva problemele de la lucru, atunci se aflau in tura colegii neexperimentati in rezolvarea defectiunilor de la locul de munca si sa-r fi dorit daca as fi raspuns la telefon sa rezolv problema telefonic sau sa ma deplasez pentru a rezolva problemele de la munca unde se aflau colegii fata de care am fost denigrat si au fost apreciati cat mine.

   Marti dimineata la ora 5:30 seful incepe
   -daca am ceva sa-i spun.
   -avocatii mei inpotriva avocatilor tai
   ori eu ori tu.
   -nu te inteleg ce urmaresti.
   -am vrut sa-ti maresc salarul 
   -daca am ceva poza cu fisa salariala a unui coleg care si-a pierdut-o
   -Eu am raspuns ca nu am nici o poza si pot pune la dispozitie telefonul pe galerie pentru a verifica, seful refuzand acest lucru.
   A mai amenintat ca daca nu recunosc si detin poza ma baga in comisia disciplinara.
   A mai venit cu acuzatia cine a semnat cererea de concediu de odihna a (colegului pensionar care avea concediu medical si se retrage din campul muncii) va intra in comisia disciplinara pentru ca nu accepta semnarea concediului de odihna, mai mult facand amenintari ca eu am scris-o si semnat-o, dupa verificarea fiselor de protectia muncii a realizat ca nu am fost eu si ca semnatura este asemanatoare titularului.
   Seful a trimis un mail prin care a solicitat
   sa-i trimit in scris” lista de nemultumiri” pana la ora 23,59.
   „in cazul in care nu primesc nimic nu exista nici un motiv intemeiat sa faci ceia ce faci”
   -mail la care am raspuns.
   „spunemi te rog ce inseamna” un motiv intemeiat sa faci ceia ce faci”
   Scrie-mi in cateva randuri ce te referi concret ?
   -mail la care am primit raspunsul.
   „ma refer la atributiunile tale de munca bineinteles!”
   „ti-am solicitat lista pe care nu mi-ai trimis-o la termenul stabilit.”
   -Mentionez ca nu sunt singurul amenintat, am avut colegi care au plecat la zi pentru amenintari aduse.
   dupa aceste situatii penibile intr-o dimineata la intrarea in sala de mese pentru cumpararea cafelei la inceput de schimb la intrare in sala de mese seful musca tacticos dintr-un corn si ironic spune nu va-ti scanat la intrare, desi in regulament se accepta intrarea pana la doua minute fara a te scana.
   – este vizibil ca incearca prin orice metoda in a intimida prin diverse amenintari.
   Amenintari aduse de seful meu si daca pot sa-l pun sa-si respecte subalternii.

   astept un raspuns daca pot sa-l actionez solicit daune morale si materiale pentru denigrare si amenintarile aduse asupra mea.

   Va doresc toate cele bune in continuare.

  • Buna ziua, eu sunt hartuita permanent de o colega care nu mi se adreseaza direct, insa are tonul ridicat mereu si vorbeste in general de proasta aia, sa……fara prezervativ, cacata etc, si mi-a spus ca din moment ce nu-mi pronunta numele poate sa zica ce doreste.cu deosebita consideratie,x

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here